Porsche 911 Carrera RS 2.7

50 éves „Németország leggyorsabb sportkocsija”

’Kacsafarok’, ’RS’ vagy ’2.7’ – így becézik manapság a Porsche 911 Carrera RS 2.7-et. Ám egykoron ennél sokkal komolyabb és jelentőségteljesebb „címet” is viselt a sportkocsi: korának leggyorsabb német sorozatgyártású autója volt. Nem mellesleg első szériamodellként elöl és hátul is légterelőt hordott, innen kapta a „gúnynevét”, amivel 1972-ben új trendet teremtett a Porsche. 

A ’Kacsafarok” fejlesztését bő 50 évvel ezelőtt kezdte meg a zuffenhauseni sportautó-gyártó. „A 911 Carrera RS 2.7 homologizációs limitált szériának született. A cél egy különösen könnyű és gyors sportautó volt” - emlékezett vissza Peter Falk, aki akkoriban a sorozatgyártású autók teszteléséért volt felelős a Porschénál. S bár a kiindulópont a 911 volt, a tökéletesítés során valójában egy vadonatúj autóvá vált, mely technológiai innovációival kiváló alapot szolgáltatott a pálya- és raligépekhez. Többek között a mérnökök nagy hangsúlyt fektettek a sülycsökkentésre, az aerodinamika optimalizálására, a motor és a futómű csiszolására. A 911 modellsorozat első generációjának legerősebb modellje kapta meg legelőször a ’Carrera’ utónevet, amely akkoriban a Porsche kínálat koronáját jelképezte. A mérnökök – nagyjából 15 ember, plusz a sorozatgyártásért felelős stáb - nagy erőkkel dolgoztak a súlycsökkentésen, az aerodinamika optimalizálásán, a motor és a futómű csiszolásán.
Az új modell 1972. október 5-én mutatkozott be a Párizsi Autószalonon, s egy olyan közúton is használható sportkocsi volt, mellyel az ügyfelek a versenypályán is rajthoz állhattak. Eredetileg 500 példányt akartak belőle gyártani, ennyi ugyanis éppen elegendő lett volna a 911 Carrera RS 2.7 homologizációjára a Group 4 Special GT kategóriában. Novemberre azonban mind az 500 darab gazdára talált, ezért a Porsche 1973 júliusára megtriplázta a gyártási darabszámot. Összesen végül 1.580 készült belőle, s mivel meglett az 1000. példány, a 911 Carrera RS 2.7 megkapta az engedélyt a Group 3-as és a Group 4-es részvételhez is. Az opcionális M471 felszereltségi csomaggal 200 különösen könnyű ’Sport’ verziót is készített a német sportautó-gyár, ezen túl összesen 55 versenyverzió, 17 alapjármű és 1.308 túraváltozat (M472) készült.
A Porsche 911 Carrera RS 2.7 ’Light’ (M471) belső tere csak a legszükségesebbekre szorítkozott, többek között a hátsó üléseket, a szőnyegeket, az órát, a ruhaakasztót és a könyöklőket is lehagyták a felszereltségi listáról. Emellett a nehezebb sportülések helyét is két könnyű kagylóülés vette át, s még a motorháztető Porsche jelvényét is ragasztott matricára cserélték. Így a ’Touring’ csomaghoz (M472) képest 115 kilogrammal volt könnyebb a ’Sport’; üres tömege csupán 960 kilogramm volt. Akkoriban legkevesebb 34.000 német márkáért vihették haza a szerencsés pilóták, a sportcsomagért (M471) további 700, a ’Touringért’ pedig 2.500 német márkát kellett leszurkolni. Az adott felszereltségi csomag egyébként alapjában meghatározta az adott 911 Carrera RS 2.7 modell jellegét.
porsche911carrerars27sAz autó 2,7 literes, hathengeres, benzinbefecskendezéses boxermotorja 210 lóerőt teljesített 6300-as fordulaton, maximális 255 Nm nyomatékát pedig 5100-as fordulaton adta le. Ez lehetővé tette, hogy a sportverzió álló helyzetből csupán 5,8 másodperc alatt 100 km/h-ra gyorsítson, amivel a Porsche 911 Carrera RS 2.7 volt az első sorozatgyártású autó, amely képes volt a német ’Auto, Motor und Sport’ magazin tesztjén is hat másodperc alatti gyorsulást produkálni. A végsebesség elérte a 245 km/h-t (Touring: 6,3 másodperc és 240 km/h). Az RS 2.7 a súly, a teljesítmény, az aerodinamika és a menetdinamika ideális egyensúlyát teremtette meg.
porsche911carrerars27gA karosszérián szintén minden a súlycsökkentésről szólt. Vékonyabb fémlemez, vékonyabb ablakok és különféle műanyagok használatával, valamint a hangszigetelés elhagyásával 900 kilogramm alá csökkentették a versenyautók súlyát a fejlesztők. Közben az aerodinamikán is sokat javítottak, azt a célt szem előtt tartva, hogy minimalizálják az első és a hátsó tengelyre ható felhajtóerőt - a természetesebb vezethetőség érdekében. Harmann Burst és Tilman Brodbeck mérnökök Rolf Wiener dizájnerrel együtt a szélcsatornában kidolgoztak egy hátsó légterelőt, mely jól illeszkedett a 911 kasztnijához.
porsche911carrerars27csAz új kacsafarok nagyobb sebességnél még jobban az úthoz szorította a Porsche 911 Carrera RS 2.7-t, miközben kiegészítő hűtőlevegővel látta el a farmotort. Mindezt a légellenállás növekedése nélkül érték el, sőt, a végsebesség még 4,5 km/h-val növekedett is. „A tesztek során megállapítottuk, hogy a magasabb légterelő a légellenállás csökkentése révén növeli a végsebességet. Így hát fémlemezekkel milliméterről milliméterre növeltük a magasságát, amíg meg nem találtuk azt a pontot, ahonnan már ismét növekedni kezdett a légellenállás,” magyarázza Falk. Végül 1972. augusztus 5-én adta be a három Porsche alkalmazott a találmányról szóló 2238704-es számú dokumentumot a német védjegyhivatalba.
porsche911carrerars27rA tervezők rengeteget foglalkoztak a futóművel is. „A hátsó tengely szélesebb abroncsaival akartuk növelni a tapadást és javítani a dinamikát, mivel a legnagyobb súly amúgy is a hátsó tengelyt terheli” - emlékezett vissza Falk. Így végül a Porsche sorozatgyártású autóinak történetében először a 911 Carrera RS 2.7 első és hátsó tengelyein eltérő méretű abroncsok feszültek. Az első 6 Jx15-ös kovácsolt alumínium Fuchs keréktárcsákra 185/70 VR-15-ös abroncsokat viseltek, hátra pedig a 7 Jx15-ös felnikre 215/60 VR-15-ös abroncsok kerültek. Hogy elférjenek, a Porsche 42 milliméterrel megnövelte a karosszéria szélességét hátul, a kerékjárati ívek közelében. „Miután a megoldás nagyon jól működött a fejlesztés, a sorozatgyártási és az értékesítési stádiumban is, a megoldás hamarosan megjelent a többi modellen is” – folytatta Falk.
porsche911carrerars27aA sport prototípusok szabályozásának megváltozása azonban megakadályozta a további fejlesztéseket - a háromliteres hengerűrtartalom-korlátozás miatt -, így a Porsche lezárt egy nagyon sikeres korszakot. 1972 novemberében viszont új fejezet nyílt a történelemkönyvben a 911 Carrera RSR premierjével: ezzel a kiszélesített modellel kezdődött a Tour de Corsén a 911 sikertörténete. 1973 februárjában a Peter Gregg és Hurley Haywood által vezetett RSR elképesztő, 22 körös előnnyel futott be elsőként a Daytona-i 24 órás viadalon. Majd májusban Herbert Müller és Gijs van Lennep megnyerte a Targa Floriót. „Ez különösen fontos győzelem volt a számunkra, hiszen megmutatta, hogy a nagyobb hátsó légterelővel rendelkező RSR nagyon gyors a versenypályán és ralipályákon is” – tekintett vissza Falk. Első szezonjában a 911 Carrera RSR végül három nemzetközi és hét nemzeti bajnokságban győzedelmeskedett.
porsche911carrerars27dUgyanakkor a 911 Carrera RS 2.7 személyében a Porsche nem csupán egy versenyautót épített, hanem egy olyan gépet, melyet az ügyfelek hétköznapi autóként is használhatta. Vagyis egy versenypályára alkalmas túraautót. A kortárs reklámban így fogalmaztak: „Repertoárjában: közútról a versenypályára, majd vissza haza. Hétfő: iroda. Kedd: irány Genf. Este vissza. Szerda: vásárlás. Város. Dugó. Zsúfolt forgalom, de nincs gyújtáskimaradás és a kuplung sem panaszkodik. Csütörtök: vidéki út, autópálya, szerpentin, sáros út és építkezések. Péntek: rövid utak, helyben. Szombat: nyaralás bőrönddel Finnországba. Carrera RS – egy sprintelő tehetsége a maratoni sportoló tartalékaival.”
porsche911carrerars27zNem mellesleg a ’Carrera’ felirat a modell történelmében elsőként a 911 Carrera RS 2.7 lemezein volt olvasható. A spanyol szó jelentése ’verseny’ magyarul, a hátsó légterelőn lévő RS pedig a ’Rennsport’, azaz a versenyzés rövidítése. Ahogy akkoriban mondták, a Carrera szó az olyan „technológiai finomságok ígéretét hordozza magában, amelyek már bizonyítottak a versenypályán.” És deális elnevezés a 911 modellcsalád csúcsmodelljéhez. „Szerettük volna, ha egy sorozatgyártású 911 is megkapja a méltán híres ’Carrera’ elnevezést és sokat gondolkodtunk azon, hogy miképpen tudnánk ezt a legjobban előadni” - emlékezett vissza Harm Lagaaij, aki akkoriban a Porsche formatervezője volt. Végül úgy döntöttek, hogy a kerekek közötti nagy felirat lesz a méltó társítás.
porsche911carrerars27fA Carrera szó mellett a Porsche különleges típusa mással is kényeztethette a szemet: 29-féle színárnyalat volt választható hozzá, amelyből végül 27-féle került ténylegesen gyártásba, az élénksárgától kezdve a hagyományos vörösön át a vérnarancsig. Mindezen túl egyedi kéréseket is teljesített a gyár: a keréktárcsák színe megegyezhetett az autó árnyalatával, de például az autó oldalán futó Carrera felirat is elérhető volt vörös, kék vagy zöld színben is. A felirat és annak betűtípusa mind a mai napig megőrizte a maga jelentőségét, a híres RS rövidítéssel együtt. Mindkettő megtalálható a 911 különböző újabb változatain – immár 50 éves hagyományként.
porsche911carrerars27x2022. szeptember 20-tól kezdve a Porsche Múzeum különleges kiállítást indít a 911 Carrera RS 2.7 ötvenedik évfordulójának ünneplésére.

Pin It