Land Rover Defender 130 2022

Nyolcfős expedíció

A meghosszabbított karosszériájú Defender 130-cal akár nyolcan is nekivághatnak egy expedíciónak, hiszen a tágas, háromsoros utastere mit sem csorbította a modell legendás terepalkalmasságát és tengelyartikulációs képességeit. Na, gyerünk!

A Defender 90 és 130 változat után megérkezett a 130-as változat, mely nyolcszemélyes kabinjával új dimenziót nyit a megállíthatatlan terepjáró-családban: bármilyen terepen képes eljutni az úti céljához, ezzel demonstrálva a négykerék-hajtású ikon felülmúlhatatlan képességeit.
A brit újdonság kívül-belül új formai és technológiai megoldásokat alkalmaz, különleges egyensúlyt teremtve a komfort, illetve a típustól megszokott tartósság, valamint menet- és terepképességek között. A Defender 130 le sem tagadhatná a származását, ikonikus sziluettjét ugyanakkor 340 milliméterrel megnyújtották a tervezők – hátrafelé. Az elegáns megoldás mindhárom üléssoron tágas férőhelyet kínál, illetve a csomagtartóban is van elég hely a poggyászoknak – nyolc utassal 389 literes az „üreg”. Utóbbi ugyanúgy közelíthető meg, mint eddig, a karosszéria színére fényezett, külön rendelhető kemény pótkerék-burkolat a család csúcsmodelljeként azonosítja a Defender 130-ast.
Az autó elegáns profilját az új – kizárólag a 130-hoz elérhető - Sedona Red fényezés is remekül hangsúlyozza, amihez a finoman emelkedő kontúrok is hozzájárulnak. Ez egyben 28,5 fokos hátsó terepszöget biztosít, ezzel szavatolva a Defendertől elvárt, páratlan terepalkalmasságot. Minden kivitelben alap a panoráma napfénytetőt, míg a Defender 130-ban a harmadik üléssor fölötti, második üvegpanel még világosabbá varázsolja a belsőt. Szintén széria a Narvik Black tetősín, emellett a Defender általános tartozékkínálatából ismert összes tétel rendelhető hozzá, beleértve a Felfedező, Kaland, Country és Városi tartozékcsomagokat.
Az opciós kiterjesztett magas fényű optikai csomag még látványosabbá teszi a Land Rovert, ilyenkor Ceres Silver Satin színűek a karosszéria alsó részét borító panelek, a motorházfedél légcserélő nyílásainál és a kerékív-toldatainál, tökéletes kiegészítőjeként a 20 colos, Bright Silver kivitelű Luna keréktárcsáknak.

landroverdefender130 2022r

Mivel a Land Rover mérnökei jóformán a nyers karosszériához igazították a belső tér kihasználását, különösen tágas a Defender 130 helykínálata, s még a harmadik üléssoron is kompromisszumok nélküli komfort várja az utasokat. A belső szélesség bőségesen elegendő három felnőtt elhelyezkedéséhez, s a fejeknek is több, mint elegendő a hely. Ráadásul leghátul is fűthetőek az ülések, külön szellőzőnyílások gondoskodnak a friss levegőről (opciós négyzónás klíma esetén), párnázottak a kartámaszok, ötletes tárolási megoldások várják az apróságokat, valamint a hordozható elektronikus berendezések töltéséhez is akad USB-C csatlakozó. A padlót, ahogy mindenhol, itt is a 130-as karakteréhez illő szőnyegek borítják.

landroverdefender130 2022dz

A nagyméretű ablakok mindhárom sorból remek kilátást garantálnak, pláne, hogy a másodikat és harmadikat kis mértékben, lépcsőzetesen megemelték. A középső sor ülései eltolhatók és előre hajthatók, így leghátra is könnyű a beszállás, illetve a raktérből gombnyomásra süllyeszthető a Defender elektronikus légrugózása, ami megkönnyíti a csomagok be- és kirakodását. A variálhatósághoz a 40:20:40 arányban osztott üléssorok is hozzájárulnak, maximálisan 2516 liternyi csomagot képes szállítani a 130-as. Mindezen túl akár öt ülésen található ISOFIX gyermekülés-rögzítő aljzat.

landroverdefender130 2022d

A Defender 130 bevezetésével párhuzamosan a Land Rover kibővíti a modellcsalád szín- és anyagválasztékát - a még igényesebb ügyfelek kedvéért. Ennek megfelelően új beltéri opciók és díszítő részletek teremtenek kifinomult atmoszférát: például Noble Chrome dekoráció díszíti a szellőzőnyílások és az elektromos ülések kezelőszerveit. A hangszórók magasfényű Ceres Silver, a kartámaszok forgópántjai pedig Atlas kivitelűek, ami remekül harmonizál a kiterjesztett magasfényű külső optikai csomaggal. Az újonnan bevezetett Natural Light Oak feldolgozott fabetétet az uszadékfa megjelenése ihlette, a megjelenésében és hangulatában egyaránt természetes, modern hatású díszítőelem elegáns kiegészítője a Light Oyster árnyalatú, perforált Windsor bőrüléseknek. Mindehhez Lunar kivitelű felső műszerfal-borítás és műszerfali kapaszkodó társul, míg a kontrasztos, háromdimenziós megjelenésről fehér porszórt műszerfalbetét gondoskodik. Rendelhető Vintage Tan perforált Windsor bőrkárpitozás, míg az X-Dynamic modellek DuoTone kéttónusú Robustec szövetkárpitozással is választhatók.

landroverdefender130 2022ty

A Defender 130 alapfelszerelésként adja a 11,4" Pivi Pro érintőképernyőt, melynek ívelt üveg kezelőfelülete gyors működtetést és ultramodern funkcionalitást szavatol. Az interfész a gyújtás ráadásának pillanatától fogva működőképes, menüszerkezete egyszerű és átlátható, a vezeték nélküli kapcsolaton keresztül frissíthető szoftverek jóvoltából pedig mindig naprakész. A tulajdonosok saját igényeik szerint testre is szabhatják a hárompaneles elrendezést, miközben az intelligens rendszer képes megtanulni a felhasználó szokásait, és alkalmazkodik azokhoz. A what3words globális helyzet-meghatározó platformot ugyancsak tartalmazza, mely a legtávolibb, teljesen ismeretlen vidékeken is pontos, megbízható navigálást tesz lehetővé. A what3words brit technológiai szolgáltató 3x3 méteres mezőkre osztotta a teljes világot. Az így kapott 57 billió négyzet mindegyikéhez egy-egy egyedi, könnyen megjegyezhető, három szóból álló címet rendeltek hozzá.

landroverdefender130 2022dzs

A belső levegő minőségéről az Utastéri Légtisztító Rendszer Plus gondoskodik, mely a nanoeTM X technológiával együtt hatékonyan távolítja el a levegőből az allergén és patogén anyagokat, és ezáltal jelentős mértékben csökkenti a kellemetlen szagok, illetve a vírusok előfordulását.

landroverdefender130 2022f

A Defender 130 nagy teljesítményű, kedvező üzemanyag-fogyasztású erőforrásokkal rendelhető: többek között a villamosított Ingenium soros hathengeres benzines egységgel, valamint a D250 és D300 Ingenium soros hathengeres dízelekkel. A Land Rover az összes Ingenium aggregátnál mild-hybrid technológiát alkalmaz, ezáltal élénk gázreakciókat és alacsonyabb étvágyat nyújtva.

Benzinmotorok:

  • P400 – 3,0 literes, hathengeres, 400 lóerős MHEV erőforrás, 550 Nm max. forgatónyomaték 2000-5000/perc fordulatszám-tartományban

Dízelmotorok:

  • D250 – 3,0 literes, hathengeres, 250 lóerős MHEV erőforrás, 600 Nm max. forgatónyomaték 1250-2250/perc fordulatszám-tartományban
  • D300 – 3,0 literes, hathengeres, 300 lóerős MHEV erőforrás, 650 Nm max. forgatónyomaték 1500-2500/perc fordulatszám-tartományban

landroverdefender130 2022h

A Defender 130 minden erőművéhez alapfelszerelésként társul a Land Rover intelligens összkerékhajtási rendszere (iAWD), valamint a ZF által fejlesztett, nyolcfokozatú automatikus sebességváltó. Az iAWD technológia hatékonyan vezérli a hajtáslánc teljesítmény-leadását, illetve a nyomaték megosztását az első és hátsó tengelyek között, így optimalizálva a takarékos közúti használatot a felülmúlhatatlan terepképességekkel. Szintén alap az elektronikus légrugózás, amely Adaptive Dynamics funkcióval, továbbá a Land Rover fejlett Terrain Response® rendszerével együttműködve mindenkor magabiztos vezethetőséget szavatol.

landroverdefender130 2022g

A nagyszerű menettulajdonságok kiindulópontja a Land Rover nagymértékben alumíniumból készült D7x önhordó architektúrája: a 25 kNm/fok torziós szilárdságú vázszerkezete háromszor merevebb, mint a hagyományos alvázas konstrukciók. Így tökéletes alapot teremt a független felfüggesztésű légrugós futómű, a kétfokozatú terepváltó, valamint az intelligens összkerékhajtási rendszer számára. Az sem meglepetés, hogy a Defender 130 akár 3000 kg-ot képes vontatni.

landroverdefender130 2022e

„Az új Defender 130 a menet- és terepképességek vadonatúj dimenziójával gazdagítja márkánk legrobusztusabb, legtartósabb modellcsaládját” – mondta Nick Collins, a Land Rover járműprogramokért felelős igazgatója. „A típus tágas belső tere akár nyolc utas számára kínál kiemelkedően kényelmes férőhelyet, utolérhetetlenül igényes feltételeket biztosítva a családi kalandokhoz, miközben egyedi stílusjegyeivel karakteres új Defender élményt kínál.”

landroverdefender130 BritishRedCross 2022

A Land Rover 1954 óta támogatja a Nemzetközi Vöröskereszt és a Nemzetközi Vörös Félhold mozgalmakat (IFRC), és a továbbiakban is büszkén ápolja kapcsolatát a világ legnagyobb humanitárius szervezetével. A Defender 2019-es világpremierjét megelőző globális tesztprogramban az IFRC Dubajban működő, globális központjának szakértői is részt vettek.

Pin It