BMW M8 Gran Coupe concept - Többet, többet mindenből

Mint egy támadásra kész vadállat – a földhöz lapuló M8 Gran Coupe minden porcikájából árad a feszültség, félelmetes izmai megfeszülnek, sárgán villogó tekintete pedig nem sok jót ígér leendő áldozatainak. Még jó, hogy a BMW nem engedte közel a Genfi Autószalon látogatóit a fenevadhoz.

Csak "kerítés" mögül, egy alaposan elsötétített zugban leshettük meg a BMW legújabb csúcsragadozóját a svájci kiállításon, ám a pásztázó reflektorok és a villanó vakuk fényében egy-egy pillanatra megvillanó haragos pillantás és végletekig kigyúrt test láttán csekély esélyt jósolunk az ellenfeleinek. Annál több örömet viszont a BMW-rajongóknak, akik alig egy év múlva teljes valójában is megismerhetik a bajor autógyár abszolút zászlóshajóját.
Ahogy Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője nyilatkozta: „A BMW rendkívül széles modellpalettáján hamarosan az új BMW 8-as sorozat veszi át az abszolút zászlóshajó szerepét, és mint ilyen, az újdonságot a felülmúlhatatlan sportosság és a fejedelmi elegancia egyedülálló egységével ruházzuk fel. A BMW Concept M8 Gran Coupé tanulmányautó eme új fejezet legegzotikusabb, egyszersmind legvarázslatosabb karosszériaváltozatába enged betekintést”.
Miként a korábban bemutatott Concept 8 Series, úgy az M8 Gran Coupé tanulmányautó is a BMW új dizájnnyelvezetében öltött testet, melyet a szemet gyönyörködtető felületkezelés, a lélegzetelállító vonalvezetés, valamint a dinamizmust minden korábbinál intenzívebben kihangsúlyozó ívhajlítás egysége ural. Ugyanakkor a koncepció sokkalta több, mint egy négyajtós luxus sportautó: a luxus egészen egyedi újraértelmezése. „...arra született, hogy felkavarja a megszokott elképzeléseket, megmaradjon az emlékezetben és új érzelmeket ébresszen. A modellel azon egyéniségeket kívánjuk megszólítani, akik valami forradalmian rendkívülire vágynak és ki akarnak tűnni a tömegből. A BMW M divíziónak köszönhetően a luxus ezúttal jócskán túlmutat az utazás fejedelmi komfortján” – foglalta össze a lényeget Domagoj Dukec, a BMW M GmbH és az i divízió vezető formatervezője. Nézzük a részleteket!

Alacsony fekvésével és széles kiállásával az M8 Gran Coupé extravagáns frontrésze már első ránézésre is egy felejthetetlen vezetési élmény ígéretét hordozza. Az erőtől duzzadó felületek és a motorháztető markáns vonásai a karosszéria alatt dolgozó kivételes teljesítményre utalnak, miközben az új 8-as sorozat arculata is jól felismerhető rajta. Az aszfalt felé szélesedő, hagyományosan vese alakú hűtőrács jól hangsúlyozza a négyajtós kupé alacsony súlypontját, a vadul villanó fényszórók ugyancsak az autó - szinte - aszfaltra ragasztott fekvését nyomatékosítják. Utóbbiakban a M8 GTE versenyautóban bemutatott, hatszögletű világítástechnika kelti életre a BMW legendás ikergyűrű-motívumát, látványos hidat képezve napjaink egyik legfejlettebb motorsport-szereplője és a sorozatgyártásban kínált luxusszintű minőség között. A kivételes teljesítményű hajtáslánc optimális hűtőlevegő-mennyiségéről az első lökhárító erőteljes, szénszálas műanyagból (CFRP) készült légbeömlői gondoskodnak.
bmwm8grancoupe06Oldalnézetből az M8 Gran Coupé tökéletes arányai egy felettébb sportos, dinamikus jármű sziluettjét vetítik elénk: a kecsesen ívelt motorháztető elegánsan ereszkedő tetőívbe, majd rövid hátsó túlnyúlásba vált át, amelyeket extrém hosszú tengelytávolság egészít ki. A látványosan domborodó kerékjárati ívek, valamint a széles nyomtávra formált masszív vállak is a tanulmányautóban rejlő potenciálról, azaz a hátsókerék-hajtással párosuló kirobbanó teljesítményről és az atletikus menettulajdonságokról árulkodnak. Színtiszta BMW M modellként az M8 Gran Coupé is szénszálas műanyagból (CFRP) készült tetőt és aerodinamikailag optimalizált visszapillantó-házakat kapott, előbbi ránézésre és ténylegesen is csökkenti a modell súlypontját, utóbbi pedig a légellenállás mérsékléséhez járul hozzá.
bmwm8grancoupe08Hátulnézetből a vízszintesen elnyújtott vonalak nyomatékosítják a koncepció alacsony fekvését, agilitását és szélességét, továbbá keskenyre formált, fekete üvegborítást viselő lámpatestek gondoskodnak BMW-feelingről. Alattuk a hátsó lökhárító az első kialakítására rímel, a látványos diffúzor és a dupla ikervégződésű M kipufogórendszer benne az abszolút teljesítmény ígéretét hordozza.
bmwm8grancoupe01A négykerekű luxus forradalmi újraértelmezése Saléve Vert fantázianevű karosszéria-fényezésbe csomagolva mutatkozott be Genfben, amelynek színe a ráeső fény függvényében zöld és szürkéskék árnyalatok között váltakozik. Amellett, hogy látványosan kiemeli a sportosan elegáns kasztni vonásait, az exkluzív fényezés az oldalsó ablakkeretek, a BMW M hűtőrács-lamellák, a féknyergek, a könnyűfém keréktárcsák és a BMW M dupla kipufogóvég egységesen aranyozott árnyalatával is kiválóan harmonizál, bebiztosítva a vadonatúj stílus extravagáns kiállását.
A tanulmányautó a BMW Group két legnagyobb újdonságának eljövetelét vetíti előre: a 8-as Gran Coupé és az M8 Gran Coupé 2019-ben ünnepli majd a világpremierjét.