SEAT Ibiza TGI - Környezetkímélő alternatíva

Megérkezett az új Ibiza-kínálat leginkább környezetkímélő tagja, ám a sűrített földgázzal (Compressed Natural Gas - CNG) hajtott Ibiza TGI nemcsak a természetet óvja, hanem az üzemeltetése is olcsóbb, mint a vele összevethető dízel- vagy benzines, illetve nem hálózatról tölthető (plug-in) hibrid gépkocsiké.

A SEAT aktívan támogatja a CNG-technológia alkalmazását, mivel ez nagyban hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátási célértékei további csökkentéséhez. A földgázüzem során ugyanis átlagosan 85 százalékkal kevesebb nitrogén-oxid kerül a levegőbe, miközben 25 százalékkal mérsékli a szén-dioxid-kibocsátást, így jelentősen hozzájárulhat a nagyvárosok légminőségének javításához. Vagyis a sűrített földgázzal működő gépkocsik valódi alternatívát nyújtanak a hagyományos hajtású és elektromos autók közötti rés betöltésére, miközben az ügyfelek számára is vonzó lehetőséget kínálnak alacsony használati költségeikkel. (Hiszen a földgáz – ugyanazon energia előállításához kisebb mennyiséget igényelve – jóval hatékonyabb más hajtóanyagoknál, valamint nagyjából mindössze 13 euróba kerül egy-egy földgáztankolás. Így az eredmény nagyobb hatótáv és jóval kisebb kilométerköltség.)
Az új SEAT Ibiza háromhengeres, 12 szelepes 1.0 TGI erőforrása ötfokozatú manuális sebességváltóhoz csatlakozik, s 90 lóerő teljesítménye a 4500 és 5800, míg 160 newtonméteres maximális forgatónyomatéka az 1900 és 3500 percenkénti fordulatszám közötti tartományban mindvégig jelen van. Menetteljesítményei: végsebessége 180 kilométer/óra, álló helyzetből pedig 12,1 másodperc alatt gyorsítható fel 100 kilométer/órás tempóra. Hivatalos átlagfogyasztása benzinüzemben 5 liter, míg CNG-ből 4,9 köbmétert (3,3 kilogrammot) „eszik meg” 100 kilométerenként, utóbbi esetben kilométerenként mindössze 88 gramm szén-dioxid kibocsátása mellett. Az ötödik generációs Ibiza TGI két „tankkal” készül, az egyik 13 kilogramm sűrített földgázzal, a másik 40 liter benzinnel tölthető fel. A kettő együtt mintegy 1194 kilométeres hatótávot biztosít.

A benzines Ibiza 1.0 modellével megegyező technikákon túl a TGI-változat természetesen a földgázüzem megfelelő komponenseivel – egyebek mellett CNG-tartály, külön feltöltő a benzinbetöltő nyílás mellett, gáznyomás- és gázhőmérséklet-érzékelők a különböző főegységeken, nyomásszabályzó, gázelosztó rendszer – is bír, mindezeken túl pedig motorját különleges króm-nikkel bevonatú dugattyúkkal, kopásállóbb, megerősített szelepekkel, valamint – az égéstér belseje felé irányuló, intenzívebb gázcirkuláció érdekében – megnövelt szívószelepekkel szerelik. Emellett az Ibiza TGI kisebb tömegű turbófeltöltőt kapott, amelynek gyorsabban felpörgő turbinakereke érzékenyebb gázadási reakciókat kölcsönöz a motor számára. Végül pedig a műszerfalon mindkét üzemanyagtartály önálló szintjelzője megjelenik.
seatibizatgi09A SEAT Ibiza TGI mindvégig földgázt használ elsődleges üzemanyagként, kivéve, ha a hűtőfolyadék hőmérséklete mínusz 10 Celsius fok alá csökken. Ekkor a motor benzinnel indul, s csupán a gázbefecskendező szelepek előzetes felfűtését követően aktiválja automatikusan a CNG-kört. Ettől eltekintve az Ibiza TGI csak abban az esetben használ benzint, ha a CNG-tartály már kiürült. A váltás automatikusan zajlik, anélkül, hogy a pilóta bármilyen változást érzékelne a jármű dinamikus menettulajdonságaiban. A műszerfalon ugyanakkor ellenőrző fény tudatja a vezetővel, hogy földgázzal közlekedik.
seatibizatgi04Feltétlenül említésre méltó, hogy a spanyol újdonság minden felszereltségi szinten, így a sportos FR-kivitelben is szerepel a palettán. A különleges FR EcoPlus változat olyan exkluzív felszerelések együttesével szolgál, mint az adaptív sebességszabályzás (Adaptive Cruise Control; ACC), a teljes-LED fényszórók, a Full Link rendszer, az első és hátsó parkolóradar, illetve a tolatókamera. A Media System Plus rádiórendszer 20,3 centiméter (8 col) képátlójú érintőképernyőjéről a két fogyasztási adat, valamint az egyes üzemanyagfajtákkal megtett távolságok is leolvashatók. A monitor emellett a földgáz minőségéről, mindkét üzemanyag esetében a fogyasztásról és a pillanatnyi hatótávról, valamint a CNG-rendszer esetleges meghibásodásáról is tájékoztat.
seatibizatgi20Végül, de nem utolsósorban az Ibiza TGI praktikus ötajtós karosszéria-változatban és igencsak tágas utastérrel áll a vásárlók rendelkezésére. Belső szélessége elöl 1425, míg hátul 1403 milliméter, miközben elöl (az ülések legalsó pozíciójában) 1022, hátul pedig 957 milliméteres fejtérrel, emellett pedig a hátul utazók számára is bőséges lábtérrel szolgál. Csomagtere az alatta elhelyezett dupla tank miatt mindössze 262 literes.
seatibizatgi12A SEAT az egyik legszélesebb körű CNG-s modellkínálatot nyújtja. Stratégiája azonban feltétlenül megtérül, hiszen 2017-ben CNG-modelljeinek értékesítése 18 százalékkal, nem egész 3400-ról több mint 4000 darabra nőtt Európában. Ez nagyban köszönhető a hazai piacnak, ahol a SEAT bő 83 százalékos részesedéssel rendelkezik. A SEAT első számú CNG-felvevőhelye mégis Olaszország, közel 2000 eladott gépkocsival.