Jaguar I-Pace 2018 - Ledönti a Teslát a trónról!

Az új, tisztán elektromos Jaguar I-PACE minden eddiginél izgalmasabbá, elérhetőbbé és praktikusabbá teszi az elektromos autózást, köszönhetően az egyedülálló formatervezés, valamint az akkumulátor-technológiák és a nyilvános töltőhálózatok terén elért áttörések kombinációjának. Mindez együtt azt jelenti, hogy a világ legkívánatosabb elektromos gépkocsija (EV) rendkívül jó használati értékkel bír, takarékosan üzemeltethető és élvezetesen vezethető. A 432 darab, kifejezetten magas energiasűrűségű, kiváló hő gazdálkodású zsákos cellából álló, ultramodern, 90 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátor 480 kilométeres hatótávolsággal (WLTP ciklus szerint) ruházza fel az I-PACE modellt. A teljesen lemerült akku mindössze 40 perc alatt 80 százalékra tölthető egyenáramú gyorstöltővel (100kW); vagy 15 perc alatt akár 100 extra kilométerre elegendő töltést vehetünk fel. Váltóáramú otthoni fali töltődoboz (7kW) használatával ugyanez a 80%-os töltöttségi szint alig több mint 10 óra alatt érhető el; ez a megoldás ideális az I-PACE éjszakai töltésére.
Jaguar I PACE5Intelligens hatótávolság-optimalizáló funkciók és okostelefonos alkalmazások teszik gondtalanná az I-PACE használatát, legyen szó a töltési folyamat távolból történő felügyeletéről, vagy a még megtehető távolság menet közbeni ellenőrzéséről. Lehetőség van például arra, hogy a tulajdonosok automatikusan előre beállítsák az akkumulátor hőmérsékletét, ezzel maximalizálva a hatótávolságot, vagy indulás előtt lehűtsék, illetve felfűtsék az utasteret.

Ha hálózati elektromos energia segítségével klimatizáljuk az autót, az nem csökkenti a hatótávolságot. Az összkerékhajtás, a 400 lóerős teljesítmény és a 696 Nm forgatónyomaték révén a zéró károsanyag-kibocsátású Jaguar I-PACE minden szempontból felvillanyozó teljesítményt kínál. Az elektromos járművekre jellemző, késlekedés nélküli nyomatékkifejtés révén a Jaguar új, nagyteljesítményű szabadidőjárműve lenyűgöző gyorsulásra képes: álló helyzetből mindössze 4,8 másodperc alatt eléri a 100 km/óra sebességet. Az első és hátsó tengelyt egy-egy, a Jaguar által tervezett állandó mágneses szinkron villanymotor hajtja.
Jaguar I PACE8A motorok koncentrikusan illeszkednek a kompakt, egyfokozatú bolygóműves erőátvitel és differenciálmű köré; ez az elrendezés a forgatónyomaték azonnali és pontos megosztását teszi lehetővé a négy hajtott kerék között: az I-PACE folyamatosan a körülmények függvényében módosítja az első és hátsó tengelyek közötti teljesítmény-elosztást. Az első pillanattól fogva nagyteljesítményű elektromos járműnek fejlesztett I-PACE magával ragadó menetdinamikát, valamint kimagasló mindennapi használati értéket és utazási komfortot kínál a rugózási kényelem, a kifinomultság és az irányíthatóság egyedülálló egyensúlya mellett. A Jaguar a két tengely között, a lehető legmélyebb pontra építette be az akkumulátort; az ebből adódó 50:50 arányú tömegelosztás és mély tömegközéppont optimális stabilitást és mérsékelt oldaldőlési hajlamot eredményez.
Jaguar I PACE13Ezekhez az eredendő előnyökhöz társul az elektromos jármű kistömegű és igen merev alumínium szerkezete, amely 36 kNm / fok torziós szilárdságával minden idők legmerevebb Jaguar vázszerkezete. A fejlett kettős keresztlengőkaros első és Integral Link hátsó felfüggesztés kivételes rugózási komfortot nyújt, emellett biztosítja a dinamikus vezethetőséghez elengedhetetlen oldalirányú merevséget, ami kiváló vezethetőséget, tapadást és kormányreakciókat eredményez. A kompakt, kis tömegű felfüggesztés az alumínium lengőkaroknak és csuklóknak köszönhetően rendkívül könnyű, ugyanakkor maximálisan helytakarékos kialakítása nem csorbítja a belső helykínálatot. Az Adaptive Dynamics rendszerrel és fokozatmentesen változtatható lengéscsillapítással társított, opciós légrugózás hamisítatlan sportautós dinamizmussal és kiegyensúlyozottsággal vértezi fel az I-PACE modellt. Az automata szintszabályozás még teljes terhelés esetén is optimális futóműgeometriát biztosít.
Jaguar I PACE17Ennek köszönhetően az utasok minden pillanatban kiemelkedő kényelemnek örvendhetnek, a felfüggesztés a hatásos ütéselnyelés és a precíz vezethetőség egyensúlya révén megnyugtató, természetes vezetési élményt biztosít. A Jaguar mérnökei az I-PACE esetében elektromos fékrásegítőre cserélték a hagyományos vákuumos fékszervót. Ennek köszönhetően a fékrendszer rugalmasabban tudja kombinálni a regeneratív és mechanikus fékhatást, így a rendszer minden helyzetben állandó, precíz fékérzetet nyújt.

Az I-PACE vezetője az optimális energiagazdálkodás és hatótávolság érdekében két szinten állíthatja be a regeneratív fékhatást. Erőteljes regeneratív üzemmódban a vezető gyakorlatilag egyetlen pedállal, ösztönösen szabályozhatja a jármű sebességét; az I-PACE azonnal lassítani kezd, amint a sofőr felemeli lábát a pedálról, így lassításkor kisebb mértékben kell a fékpedált működtetni. Ilyenkor akár 0,4 g negatív gyorsulás érhető el. Sűrű forgalomban haladva a vezető kikapcsolhatja a kúszás funkciót, ami kényelmesebbé teszi a vezetést.
jaguaripace29Ilyenkor a gázpedál felengedésekor a jármű azonnal lassítani kezd; akár emelkedőn sem szükséges a fékre lépni ahhoz, hogy egy helyben tartsuk a járművet. Felelősségteljes vállalkozásként a Jaguar kötelességének érzi, hogy gondoskodjon az emberiség tisztább jövőjéről. A vállalat újrahasznosítási partnerségeken és „újrahasznosított”' energiatároló próbaüzemeken keresztül folyamatosan megoldást keres arra, hogy meghosszabbítsa EV akkumulátorainak élettartamát. A Jaguar úgy fejlesztette ki az I-PACE elektromos szabadidőjárművet, hogy az nagy forróságban éppúgy helytálljon, mint extrém hidegben. Az I-PACE akár -40°C hőmérsékleten is működőképes marad: ez 10°C-kal alacsonyabb a hagyományos elektromos járműveknél. Az akkumulátorcellák alacsony belső ellenállása, az akkumulátorcsomag szigetelése és a fejlett hőgazdálkodási rendszer együttműködésének köszönhetően az I-PACE minden helyzetben helyt áll. Mérsékelt hőmérsékletű környezetben az akkumulátor saját hűtése gondoskodik a maximális energia-hatásfokról.
jaguaripace36A jármű fő klímaberendezéséhez csatlakozó hűtőrendszer kizárólag magasabb hőmérsékleten kapcsol be, hogy a cellahőmérsékletet szabályozva gondoskodjon a maximális teljesítménykifejtésről. Hidegben ezzel szemben hőszivattyú biztosítja a cellák és az utasok számára az optimális körülményeket. A rendszer hatásfoka messze meghaladja a hagyományos fűtőberendezésekét, mivel kívülről nyert, illetve az inverterektől és a teljesítményszabályozó elektronikai rendszertől átvett energiát használ fel az utastér fűtésére ahelyett, hogy kizárólag az akkumulátorból táplálkozna. Ez a megoldás közel 50 kilométerrel meghosszabbíthatja a hatótávolságot, akár fagypont alatt is. Az új, tisztán elektromos I-PACE valóságos technológiai seregszemle, így nem csoda, hogy a Jaguar kínálatában elsőként kapta meg az ösztönösen kezelhető Touch Pro Duo ‘Flight Deck’ infotainment rendszert, amelynek fő funkciói innovatív módon érintőképernyőkről, kapacitív szenzorokkal és mechanikus kezelőszervekkel vezérelhetők. Az új kezelőfelület két darab, a középkonzolon elhelyezett érintőképernyője révén egymástól logikusan elkülönítve tálalja az információkat, illetve az interaktív kezelőfelületet, ezzel minimálisra csökkentve a vezető figyelmét elterelő ingereket és zavarokat.
Jaguar I PACE7Az autó és vezetője közötti, elengedhetetlen fizikai kapcsolatról forgótárcsás kezelőszervek gondoskodnak A Jaguar színes head-up kijelzője olyan kulcsfontosságú adatokat jelenít meg a szélvédőn, mint a sebesség vagy a navigációs útbaigazítás, így a vezetőnek egy pillanatra sem kell levennie tekintetét az útról. A fejlett technológiát 12 colos virtuális műszerfal kijelző támogatja; a kormánykerék mögött elhelyezkedő kijelző az adatok tisztább, rugalmasabb leolvashatóságát biztosítja. A Jaguar új, villanyautóra optimalizált navigációs rendszere a célállomáshoz vezető útvonal domborzati jellemzőit, a korábbi utak során szerzett tapasztalatokat és a személyes vezetési stílust egyaránt figyelembe véve kivételes pontossággal képes kiszámítani a hatótávolságot, így biztosítva a gondtalan utazás élményét. A fejlett navigációs rendszer a több üzemmódot támogató okostelefonos utazási alkalmazással szinkronizálva még egyszerűbbé teszi a felhasználók számára az olyan utazások megtervezését, amikor az autóvezetésen kívül gyalogolva, illetve tömegközlekedési eszközökkel is tervezünk haladni. Ezt segíti elő a Megérkezési üzemmód (Arrival Mode), amely a hálózatba csatlakoztatott parkolókban megmutatja, hol találjuk a legközelebbi szabad parkolóhelyet, vagy az utazás végén a legközelebbi töltőponthoz irányítja a vezetőt.
Jaguar I PACE4Ultramodern elektromos hajtáslánca mellett az I-PACE a Smart Settings technológiának köszönhetően képes tanulni a vezetőtől, előre megjósolni igényeit, és segíteni őt abban, hogy zavartalanul élvezhesse az utazást. Az I-PACE az indítókulcs és az okostelefon Bluetooth jele alapján azonosítja a közeledő vezetőt, és a korábban megismert preferenciákat alkalmazva kedvük szerint előre módosítja a klímaberendezés, az infotainment rendszer és az ülésszabályozás beállításait. Az algoritmusok idővel (a helyszíntől, az időjárástól és a viselkedési mintázattól függően) vezetőre szabott választási lehetőségeket kínálnak majd fel, például egyes utakra előmelegítik a kormányt és az ülést. Az intelligens telefon emlékeztető arról tájékoztatja a vezetőt, ha az autóban felejtette telefonját, míg a prediktív híváslista a telefonhasználati szokások alapján adott időben automatikusan megjeleníti az akkortájt gyakran tárcsázott telefonszámokat. Szintén az I-PACE fedélzetén mutatkozik be az Amazon Alexa Skill. Ez lehetővé teszi, hogy a tulajdonosok egy Alexa-képes eszköznek kérdéseket tegyenek fel a Jaguar InControl Remote alkalmazásból lekérhető információikkal kapcsolatban. Például: bezártam az autómat? Milyen az akkuk töltöttségi szintje? Eljutok töltés nélkül a munkahelyemre?
Jaguar I PACE25Az InControl Remote segítségével a tulajdonosok indulás előtt előre beállíthatják az akkumulátor vagy az utastér hőmérsékletét. Ha hálózati elektromos energia segítségével klimatizáljuk az autót, az nem csökkenti a hatótávolságot. Ráadásul az otthoni töltési időket a kedvezményes időszakokhoz lehet igazítani. Az I-PACE az első Jaguar, amely képes vezeték nélküli kapcsolaton keresztül fogadni a szoftver-frissítéseket. Ennek köszönhetően az I-PACE az átvételét követően folyamatosan frissül; az infotainment, telematikai és akkumulátor-töltő rendszerek folytonos frissítése révén ritkábban szükséges felkeresni a kereskedőt. Az ügyfelek a Jaguar Land Rover InControl Apps szolgáltatásán keresztül élvezhetik kedvenc alkalmazásaikat. Mind az öt utas USB töltőpontot kapott, a fedélzeten 4G Wi-Fi szolgáltatás található. A magyarországi forgalmazás már el is indult. Rendelhető az autó, az első példányok jövő márciusban érkeznek az országba. A relatíve hosszú várakozási idő többek között a Google 20.000-es rendelésének is köszönhető (ezek egyébként önvezető autók lesznek), valamint a skandináv országokban kialakult várólistáknak. Az induló listaár 22 millió forint, de akár 34 millióig is cicomázhatjuk a nagymacskát.