Ford Fiesta Active és ST 2018 - Micsoda tempó!

A Ford az utóbbi időben olyan tempóban mutatja be az újdonságait, hogy lassan már követni se lehet. Ezúttal például egyből két „még ropogós” modellt próbálhattunk ki Kelet-Magyarország festői tájain: méghozzá az azonos alapokon nyugvó, mégis abszolút különböző egyéniségű Fiesta Active-ot és ST-t. Már jönnek is!

Míg az ST típusjelzést valószínűleg senkinek sem kell megmagyarázni, addig az Active egy teljesen új crossover-sorozat a Ford-családon belül. Ennek megfelelően a márkára jellemző élvezetes menetdinamikát és kényelmet a szabadidő-autók kemény stílusával és sokoldalúságával ötvözi, elsőként a népszerű kisautó alapjain. Jól is jött a Fiesta Active 18 milliméterrel emelt futóműve az Eger, illetve a Tisza-tó környéki utakon, mivel néhány helyen borzasztóan rossz minőségű aszfaltcsík várt ránk, melyeken aztán alaposan próbára tehettük a Ford-mérnökeinek munkáját. Az első néhány száz kilométer alapján minden elismerésünk az övéké, az új hidraulikus felütésgátlóval kiegészített és áthangolt első lengéscsillapítók, valamint a különleges gömbcsukló-geometria és egyedi rugók határozottan jól teljesítettek, az ádáz szakaszok ellenére is megmaradt az összes fogtömésünk. A 10 milliméterrel szélesebb nyomtáv és a 17 colos könnyűfém kerekek pedig autópályán és kanyarokban is kellő magabiztossággal ruházza fel a kisautóból lett SUV-ét.
Egyébiránt a Fiesta Active-ban – a mai divatnak megfelelően – három különböző üzemmód közül választhattunk. Míg a Normal mód teljesen „átlagos” jellemzőket biztosít, így tökéletesen alkalmas a mindennapokhoz, addig Eco üzemben mind a motor, mind a gázpedál beállítása a fogyasztás minimalizálását szolgálja. „Csúszós út” állásban az elektronikus stabilitásvezérlés és a kipörgésgátló is úgy dolgozik, hogy a rossz tapadású útfelületeken, például havon vagy jégen egyaránt biztosan uralhassuk az autót. Egyúttal arra is vigyáznak, hogy a gép kanyarodás vagy sávváltás közben se csússzon meg.

Nem árt a figyelem, mert a Fiesta Active gépházteteje alatt kifejezetten potens erőforrások teljesítenek szolgálatot: az 1.0 literes EcoBoost benzines három- (100, 125 és 140 lóerős), az 1.5 literes TDCi dízel pedig kétféle (85 és 120 lóerős) teljesítményszinttel. Mindegyikhez hatfokozatú manuális sebességváltó társul alapra, ugyanakkor a 100 lovas kivitelhez opcióként szintén hatos, a kormány mögötti fülekkel kapcsolható automata is rendelhető. A technikai arzenálban a nagy nyomású közvetlen üzemanyag-befecskendezés ugyanúgy megtalálható, mint a kettős, függetlenül változó szelepvezérlés vagy az Intelligens Visszatápláló Töltés. Eközben az üzemanyag-fogyasztásukat Auto-Start-Stop rendszer mérsékli, továbbá az összes 1,0 literes EcoBoostban és a 85 literes 1,5 literes TDCi-ban működik az Aktív Hűtőrács technológia, ami automatikusan lezárja a hűtőrács lamelláit, ha nincs szükség a motor hűtésére, ezzel is csökkentve az autó légellenállását.
Nekünk a legerősebb, 140 lóerős aggregáthoz volt szerencsénk, mely az átlagosnál sokkal jobb menetdinamikával ruházza fel a Fiesta Active-ot. Még akkor is, ha a finoman kapcsolható váltóval gyorsan végigzongorázzuk a fokozatokat, cserébe mindvégig kulturált marad a viselkedése. Jellegzetes háromhengeres orgánumát csupán erőteljes gyorsítások során mutatja meg, aztán hamar elcsendesedik, majdhogynem tökéletesen. Az emelt pozíciójú sportülésekből pedig a forgalom is könnyebben áttekinthető.
Habár a Tisza-tó többféle vízi-sporthoz és biciklizéshez is ideális, mi nem használtuk ki a karakteres megjelenésű Fiesta Active ilyenféle eszközök szállítására alkalmas tetősínjeit. A SUV-hangulatú külső kiegészítők – többek között a jellegzetes karosszériavédő-elemek, a sötét színű, különleges hálómintázatú hűtőrács vagy az spéci hátsó lökhárító – és élénk, divatos fényezések láttán azonban senkinek sem lehetett kételye a kikötőben, hogy oda tartozunk, s nem pusztán átutazók vagyunk.
Az utastér berendezése a külsőhöz hasonlóan trendi, egyúttal praktikus. Ugyan az élénk színű varrással díszített sportülések mellé selyemfényű alumínium betétek és bőrborítású kormány és váltógomb társulnak, ám a tervezők a sáros csizmákra, a homokos strandpapucsokra és az átázott utasokra is felkészítette a Fiesta Active-ot. Nemcsak az üléskárpitok strapabírását tesztelték 60.000 alkalommal, hanem azt is, hogy a bőrborítású volánon hagy-e foltot a vezető kezéről rákerülő napvédő krém. Mi mindenre gondoltak a fejlesztők!
Arra viszont biztos nem, hogy a Fiesta ST-nek és a pilótájának Magyarországon milyen utakkal kell megküzdenie... Már megint ez a téma! Pedig egyébként micsoda élvezetet okoz a harmadik generációs ST, melynek egyik alapvető forrása a vadonatúj 1.5 literes EcoBoost erőmű. Csak háromhengeres, ám maximális teljesítménye 200 lóerő, csúcsnyomatéka pedig 290 Nm, úgyhogy nem csoda, hogy 6,7 másodperc alatt gyorsítja fel a Fiestát 0-ról 100 km/h-ra. Megy, mint a meszes; a háromhengeres konstrukció és az új turbófeltöltő már alacsony fordulatszámon is nagy nyomatékot, minimális turbólyukat és közvetlenebb gázreakciót garantál. A tisztán alumíniumból készített blokk integrált kipufogócsonkja is fokozza a teljesítményt, mert a motor így hamarabb éri el optimális üzemi hőmérsékletét.
Részterhelésnél viszont a hengerlekapcsolásos technológia kedvezőbb üzemeltetési költségeket teremt. Amikor nincs szükség teljes erőbedobásra, például egyenletes haladás esetén, a rendszer 14 ezredmásodperc – vagyis a szempillantásnál hússzor rövidebb idő – alatt képes kikapcsolni vagy beindítani az égést a hengerben.
Emellett szintén a sofőr rendelkezésére áll az üzemmód-választó: a Normal, Sport és Versenypálya beállítások hatással vannak az erőforrás, a kormánymű és a stabilitásvezérlés munkájára, annak érdekében, hogy az Fiesta ST a közúton és a versenypályán is tökéletesen megállja a helyét. A kiválasztott üzemmódtól függően működik az Elektronikus Hangzásjavítás (ESE) és az aktív kipufogószelep is, nagyban hozzájárulva a nagyszerű vezetési élményhez. Feltétlenül említést érdemel még a Ford Performance futóművet kiegészítő fejlett Nyomatékvektor Szabályozás, mely , kanyarodás közben az ívbelső első kerék fékezésével javítja a kis „hot hatch” úttartását.
A három- és ötajtós változatban megrendelhető új generációs Fiesta ST kínálatában minden eddiginél többféle belső kialakítás és személyre szabhatósági opció szerepel; a tulajdonosok az egyéni ízlésükhöz igazíthatják a váltókart, a lapított aljú kormánykereket, az ajtóbehúzókat és a műszerfalat. Amúgy széria a Recaro ülés.
További jó hír, hogy mindkét változat vezetőjét modern vezetőtámogató berendezések és csatlakozási lehetőségek széles tárháza segíti. A kamerákon, radarokon és ultrahangos érzékelőkön alapuló rendszerek folyamatosan ellenőrzik a Fiesta Active és ST környezetét, és mintegy 130 méteres távolságban figyelik az utat. Például a Gyalogosészlelővel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető rendszer a fényszórókból kibocsátott fény segítségével éjszaka is képes felfedezni az autó előtti útszakaszon vagy annak közelében tartózkodó gyalogosokat. Van még Közlekedési Tábla Felismerés, Automatikus Távfény, Adaptív Sebességtartó Automatika, az Állítható Sebességhatároló, a Holttér-figyelő, a Keresztirányú Forgalom-figyelő, Sávtartó Asszisztens, Sávelhagyásra Figyelmeztető- és Ütközésre Figyelmeztető Rendszer is. Mindezen felül a Ford SYNC 3 kommunikációs és fedélzeti szórakoztató rendszeren keresztül a pilóta egyszerű, hétköznapi szavakkal kezelheti az audiorendszer, a navigáció és a csatlakoztatott okostelefonok funkcióit. A kifogástalan zenei hangzásvilágról meg a B&O PLAY audioegység gondoskodik.
Egyelőre ennyit a Fiesta-kínálat új tagjairól, nemsokára azonban visszatérünk a Ford háza tájára, s megismerkedünk a szintén vadonatúj Focus-szal. Viszontlátásra!