Porsche Macan 2019 - Kínai történet

Ez ugyan még csak a kínai verzió, de azért érdemes néhány pillanatot szánni a Porsche Macan megújult verziójára. Különösen, hogy a stuttgarti SUV minden – formaterv, kényelem, kapcsolódás, menetdinamika – téren szintet lépett.

A Porsche Macan egy valódi sikertörténet. A kimagasló menettulajdonságokat magas szintű praktikummal egyesítő szabadidő-autó nagyon népszerű a vásárlók között, 2014-es megjelenése óta mintegy 350.000 példány kelt el világszerte. Ebből több mint 100.000 Kínában, szóval nem véletlen, hogy a német vállalat Sanghajban leplezte le a kompakt modell legfrissebb verzióját.
Bár a kategória legsportosabb modellje design, komfort, konnektivitás és dinamika terén is előre lép, és még sportosabb, még modernebb lett, mégis hű marad a Porsche aktuális formanyelvéhez. Így számos részlete az ikonikus 911 és a 918 Spyder DNS-ét tükrözi. Újdonságot leginkább a megvilágítás területén kell keresni: az új Macan alapfelszereltségként kap LED-es világítású fényszórókat. A háromdimenziós kialakítású rendszer igény szerint tovább fejleszthető: a Porsche Dynamic Light System Plus (PDLS) segítségével az adaptív fényelosztás is megvalósul. Az új orrkialakítással egyébként még szélesebbnek hat az autó, miközben a teljesen átalakult hátsó traktus az előd karcsúságát idézi. A jellegzetes, háromrészes és –dimenziós fénycsík ugyancsak tovább erősíti a Macan márkaidentitását.
Belül a legfeltűnőbb változást a Porsche Communication Management (PCM) központi rendszer és annak 11-colos érintőképernyője jelenti, mely teljes kapcsolódást és digitális funkciók tömegét kínálja az utasok számára. A full HD-s érintőképernyő egyébként tökéletesen beleolvad az átformált műszerfalba, s akárcsak a Panamera és a Cayenne esetében, úgy itt is előre meghatározott csempék segítségével szabható személyre az infotainment rendszer megjelenítése. A légbeömlők szintén átalakultak.

Egyúttal minden Connect Plus modullal felszerelt Macan teljes hálózati kapcsolódást tesz lehetővé, illetve olyan szolgáltatásokat, mint az intelligens hangfelismerés, valamint a széria online navigációs rendszer részét képező valós idejű közlekedési jelentések. A rendszer alapját a „Here Cloud” kapcsolat adja. Az új Offroad Precision App segítségével a saját offroad túrák is rögzíthetők és elemezhetők.
porschemacan2019gyAz autó 911-hez fűződő rokoni viszonyra utal az opcionális GT sport kormánykerék is, ezen kapott helyet az üzemmód-választó (opcionális Sport Chrono csomag) és a Sport Response gomb is. Emellett a Porsche kibővítette a kényelmi felszereltségek listáját fűthető szélvédővel és ionizátorral, utóbbi a belső tér levegőminőségét javítja. Az új külső színek, mint például a Miami kék, a mamba zöld, a dolomit ezüstmetál és a kréta az új belső csomagokkal kombinálva minden eddiginél szélesebb körű személyre szabhatóságot biztosítanak.
porschemacan2019dzTovább optimalizált futóművével a Macan még jobban megerősíti a szerepét, mint az osztályának legsportosabb kompakt SUV-ja. A rendszer finomhangolása fokozza a kocsi semleges viselkedését kanyarvételkor, miközben megőrzi annak stabilitását és javítja kényelmét. A SUV szegmensben szokatlan módon a Macan eltérő szélességű kerekeket visel az első és a hátsó tengelyen. A Porsche kétajtós sportautóihoz hasonló elrendezés lehetővé teszi, hogy a vezető menetdinamikai szempontból kihasználja az intelligens Porsche Traction Management (PTM) összkerékhajtás minden előnyös tulajdonságát. Végül, de nem utolsósorban az új fejlesztésű abroncsok is hozzájárulnak a Macan agilitásához, ezzel is javítva a vezetési élményt.
Habár a Sanghajban leleplezett modell kizárólag a kínai piacon lesz kapható, azért a rajongóknak nem érdemes elkeseredniük, még az idén jön a többi piacra szánt verzió.