Honda CR-V 2018 - A sikersztori folytatódik...

Az utolsó porcikájáig megújult és jobb lett. Többek között tágasabb, sokoldalúbb és jobb minőségű, mint a felmenője, ráadásul immár hétszemélyes utastérrel is kapható lesz Európában. A sikersztori folytatódik... 

Az eredetileg 1995-ben bemutatott Honda CR-V mára a világ legnagyobb példányszámában értékesített szabadidő-autója lett. A dicsőség azonban nem szállt a japán gyár mérnökeinek fejébe, hanem inkább további munkára ösztönözte őket, annak érdekében, hogy az autó a vásárlók minden elvárásának megfeleljen. Így a legújabb generáció komfort, tartósság és kommunikáció terén is nagyot lépett előre, nézzük a részleteket!
Habár az új CR-V megőrizte jellegzetes karakterét, és a sziluettje is hasonló a kifutó modelléhez, formavilága sokkal kifinomultabb, dinamikusabb az elődjénél. Az élesebb kontúrokkal határolt lendületes karosszéria nélkülözi a túlzó hatású, felesleges stílusjegyeket, a LED-es fényszórópárral ékesített hangsúlyos orr-rész pedig jól igazodik a Honda kortárs arculatához. A letisztult design mellé nagyobb méretek és megváltozott arányok társulnak, a 4590 milliméter hosszú, 1850 milliméter széles és 1680 milliméter magas kasztni a sarkokba kitolt hatalmas – 17, 18 és 19 colos - kerekekkel és ehhez passzoló hangsúlyos kerékjárati ívekkel és nyújtott, 2662/2663 (AWD) mm-es tengelytávval büszkélkedhet.
A nyolcféle fényezéssel készülő CR-V azonban nemcsak modern és elegáns megjelenésű, hanem aerodinamikai téren is kiváló. A gondoson formázott elő lökhárító például fontos szerepet játszik a légáram irányításában, de a cápauszony jellegű antennával ellátott tető, valamint a motor- és padlólemez-borítás is csökkenti a légellenállást és a felhajtóerőt, ugyanakkor javítja az útfekvést. Emellett a krómozott első Honda-embléma alatt kialakított légbeömlőket a Honda által fejlesztett Aktív Hűtőrács (Active Shutter Grille) rendszer szabályozza, tovább fokozva az üzemanyag-hatékonyságot. Alapesetben a rostélyok – amennyire lehet – zárva vannak, hogy jobb legyen az aerodinamikai teljesítmény, szükség esetén viszont egy elektromos léptetőmotor kinyitja őket, hogy a menetszél bejuthasson a motortérbe.
A 40 milliméterrel hosszabb tengelytáv és nagyobb karosszéria egyúttal tágasabb belsőt kínál, sőt, a CR-V – története során először – hétszemélyes kivitelben is választható. S még a harmadik üléssor sem afféle szükségmegoldás, mivel van elég hely a lábaknak, a háttámlák meg 101 fokos szöget zárnak be az ülőlapokkal. Ugyanakkor szellősebb a fejtér, csípőmagasságban is szélesebb a kabin, ezen túl pedig a hátsó kerekek előtt elhelyezett, szélesebb és laposabb üzemanyagtartály kényelmesebb lábteret eredményez a második sorban helyet foglaló utasoknak. Ráadásul az ő helyük 150 milliméteres tartományban előre-hátra tologatható, jobb variálhatóságot biztosítva ezzel.

A csomagtartó kialakítása szintén példaértékű, az ötüléses verzió kapacitása alapra 561 literes, de játszi könnyedséggel bővíthető. Akár 1830 milliméteres tárgyak vagy egy 19,5 colos vázra épülő bringa is simán szállítható benne. A két különböző szinten rögzíthető raktérpadló is hozzájárul a számtalan kombinációs lehetőséghez, a legfelső felszereltségi szinthez járó motoros mozgatású ajtó pedig már csak a hab a tortán.
hondacrv2018qA terebélyes, vízszintes díszcsíkkal kiegészített műszerfalnak köszönhetően még szellősebbnek hat az utastér, a kiváló alapanyagok pedig magas minőségérzetet garantálnak. Első osztályú színvonalról árulkodnak például a levegőzőrostélyok látványos, fémhatású keretei, valamint a szintén fémes megjelenésű díszítőelemek a kormánykeréken, a kilincseken és a légkondicionáló kezelőpaneljén. Közben a középkonzolt az egyetlen nagyméretű érintőképernyő uralja, a pilótát pedig a 7 hüvelykes Vezetői Információs Felület (Driver Information Interface, DII) névre keresztelt, multiinformációs kijelző informálja a legfontosabb adatokról – köztük a sebességről és fordulatszámról, vagy akár az SMS-ek és E-mailek szövegéről. Az átgondolt tervezést mutatja az is, hogy a könnyebb kilátás érdekében a korábbiaknál 10 mm-rel vékonyabb A-oszlopokat alkalmaztak a mérnökök – utóbbi ultranagy szakítószilárdságú acélból készült, hogy a biztonság se szenvedjen csorbát. Visszatérve a középkonzoli szórakoztató és információs rendszerhez, a rajta futó második generációs, intuitívan kezelhető Honda Connect-szoftver megannyi szolgáltatással jár az utazók kedvében, többek között Apple CarPlay4 és Android Auto alapú okostelefon-kapcsolat kiépítésére is alkalmas.
hondacrv2018dzsAz új CR-V a Honda 1,5 literes, benzines VTEC TURBO erőforrásával érkezik a kereskedésbe. Ezt a motort elsőként a Civic legújabb nemzedékénél vetette be a gyártó, ám kifejezetten a CR-V-hez hangolták, akárcsak a turbófeltöltőt. Érdekes, hogy A hatfokozatú kézi váltóval társított 1.5 VTEC TURBO csúcsteljesítménye 173 LE, míg a CVT-vel felszerelt modellváltozatnál 193 LE repíti előre a kocsitestet. Eltérőek a nyomatékadatok is; míg a manuális erőátvitellel kínált kivitel esetében 220 Nm-nél tetőzik a görbe (1900-5000 f./perc), a CVT-nél 243 Nm mérhető (2000-5000 f./perc). Az új VTEC TURBO motor emissziója a kategória egyik legalacsonyabbja. A hivatalos mérések alapján a kézi váltós, fronthajtású CR-V CO2-kibocsátása mindössze 143 g/km, és roppant alacsony értékek szerepelnek az összkerekes, manuális verzió (151 g/km) és a kizárólag négykerékhajtással rendelhető CVT-változat (162 g/km) adattáblázatában is.
hondacrv2018tyMindezen felül a CVT-váltót is teljesen újratervezték: többek között a nyomatékelosztót kettős, lapátkerekes lengéscsillapítóval látták el, hogy finomabb legyen az erőátvitel, könnyebb a kezelhetőség és gördülékenyebb, mégis dinamikusabb a gyorsulás. Plusz két különleges vezérlőprogramot is írtak hozzá. A Korai Visszaváltások Fékezésnél (Early Downshift During Braking, EDDB) névre keresztelt vezetési segédlet a motorféket is segítségül hívja a lassítások során. Nagy segítség a Fast Off program is, hiszen figyeli, hogy a vezető milyen gyorsan lép le a gázpedálról, s ha veszélyhelyzetet érzékel, magasan tartja a motorfordulatot, hogy még nagyobb legyen a motorfék.
hondacrv2018hA vadonatúj CR-V alá minden eddiginél kifinomultabb felfüggesztés került, így vezetési élmény és menetkomfort tekintetében is a legnívósabb színvonalat képviseli. Az első kerekeknél alkalmazott, alsó-lengőkaros, MacPherson rendszerű egység nagy oldalirányú merevséggel járul hozzá a pontos irányíthatósághoz, hosszirányban viszont kevésbé merev, hogy a menetkomfort is elsőrangú legyen. Hátul vadonatúj, multi-link lengőkarrendszer állt szolgálatba, ami nagy sebességnél is rendkívül stabilabbá teszi a CR-V-t. A kis tömegű, rendkívül merev, alacsony súlypontú karosszériaszerkezethez kapcsolódó első és hátsó felfüggesztést új menetbiztonsági eszközök és változó áttételű kormánymű egészíti ki. Hogy minél kevesebb rezgés jusson a volánra, a kormányrúd átmérőjét 33 mm-rel megnövelték (ez +36% az elődmodellhez mérten), a szervomotor pedig a dupla fogaslécre került, nem magára a kormányrúdra, ahogy az a hagyományos rendszereknél szokott. A Real Time AWD névre keresztelt, Intelligens Vezérléssel (Intelligent Control System™) irányított összkerékhajtási rendszer például a Honda egyik legfrissebb fejlesztése, ami a megnövelt szabad hasmagassággal együtt igazán komoly terepképességekkel ruházza fel a CR-V-t. A nagyobb menetbiztonság jegyében elöl 5, hátul 8 mm-rel nagyobb átmérőjű féktárcsák emésztik fel a mozgási energiát, tehát immáron 296, illetve 300 mm-t mérhetünk. Feltétlen említést érdemel még, hogy a formatervezés, a gépészet és a gyártás kapcsán bevezetett újítások hatására a teljes kocsitest csavarodási merevsége 35 %-kal lett jobb, míg torziós merevsége 25 %-kal nőtt.
hondacrv2018csA vadonatúj platform végtelenül csendes és szofisztikált, kedvező NVH-értékű belső kialakítására adott lehetőséget. A motorhangot a – most elsőként alkalmazott – Aktív Zajkioltó Rendszer (Active Noise Cancellation, ANC) tartja távol a fülektől. Az alapfelszereltségként kínált berendezés főként az alacsony frekvenciájú hangokat „szűri ki”, méghozzá két mikrofon segítségével, melyek folyamatosan figyelik az utastér zajait.
hondacrv2018sA CR-V először kapta meg az Agilis Vezetést Támogató Rendszert. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy elektronikusan vezérelt menetstabilizáló, amit kifejezetten az európai útviszonyokat és vezetési stílust veszi alapul. Ahogy azt a Honda menetbiztonsági eszközeitől megszokhattuk, szinte észrevétlenül segíti a vezetőt, hogy kis és nagy sebességnél, illetve szelíd és erőteljes kormánymozdulatoknál egyaránt kockázatmentesen, kifinomultan autózhasson. Nem mehetünk el szó nélkül az – ultramodern, aktív menetbiztonsági és vezetést segítő eszközöket magában foglaló – Honda SENSING™ csomag mellett sem, különösképpen, hogy az összes modellváltozathoz alapáron jár. Az alábbi asszisztenseket tartalmazhatja: Ütközés Erejét Mérséklő Fékrendszer, Ráfutásos Ütközésre Figyelmeztető Rendszer, Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer, Útpályaelhagyásra Figyelmeztető Rendszer, Sávtartó Asszisztens, Adaptív Sebességrögzítő, Közúti Jelzőtábla Felismerő, Intelligens Sebesség Asszisztens, Intelligens Adaptív Sebességrögzítő, Holttér-figyelő, Kitolatást Segítő Rendszer, Változó szögállású tolatókamera.
hondacrv2018zs01Röviden összefoglalva: a lelkiismeretes mérnöki munka eredményeként kifinomult műszaki megoldások teljes sora teszi jobbá a CR-V-t, ezt koronázza meg az a kiváló minőség, ami az autó minden egyes porcikáján tetten érhető.