FIAT 500X 2019 - Vissza a jövőből

Új generációs, három- és négyhengeres, benzines turbómotorokkal, átfésült külsővel és fejlett vezetőtámogató rendszerekkel lép színre a FIAT 500X 2019-es verziója. Következzenek a részletek!

A szokásoktól eltérően nem az olasz crossover formáját vesszük először „górcső” alá, mivel ezúttal a lemezek alatt sokkal izgalmasabb újdonságokat találunk. Például az innovatív, új Firefly turbómotor-család első két tagját, melyek nemcsak 20 százalékkal takarékosabbak a korábbi egységeknél, hanem emellett kiemelkedő vezetési élményt is nyújtanak. A 0,33 literes hengerekből álló,
moduláris szerkezetre épülő, részecskeszűrővel is felszerelt 120 lóerős, 190 Nm maximális forgatónyomatékú, egyliteres, háromhengeres, valamint az 1,3 literes, 150 lóerőt és 270 Nm-t leadó négyhengeres aggregát egyaránt megfelel az új emissziós normáknak, ugyanakkor a felépítésük miatt könnyű továbbfejleszteni őket. A teljes egészében alumínium ötvözetből készült, így kiemelkedően könnyű erőforrások többek között olyan technikai megoldásokkal vannak felvértezve, mint a volumetrikus hatásfokot maximalizáló közvetlen üzemanyag-befecskendezés, vagy az elektromosan működtetett megkerülő szeleppel szerelt, csekély tehetetlenségű turbófeltöltő. Utóbbi a szívócsőben elhelyezett, vízhűtésű feltöltő modullal együtt gyorsabb gázreakciót és rendkívül dinamikus gyorsítóképességet biztosít. Ráadásul a harmadik generációs MultiAir technológia (MultiAir III) alkalmazása - a szívóoldali szelepvezérlés és -emelés folyamatos módosításával - még tökéletesebb égési hatásfokot ér el. Mindkettőhöz elsőkerék-hajtás társul, fronthajtással és hatfokozatú kézi (1.0T), illetve duplakuplungos automata váltóval (1.3T) társítva.

Az új Firefly-család képviselőin túl az immár szintén Euro 6/D-TEMP normát teljesítő, 110 lóerős 1.6 E-Torq motor is helyet kapott a megújult 500X-ben, dízelfronton pedig a start-stop technológiával felszerelt, továbbfejlesztett MultiJet II erőművek teljesítenek szolgálatot. Rögtön három különböző lökettérfogattal és teljesítményszinttel – az 1,3 literes 95, az 1,6 literes 120 és a 2.0 literes 150 lóerős - kombinálva. A legerősebb változathoz kilencfokozatú automata sebességváltó és összkerékhajtás kapcsolódik. Nem mellesleg a fokozott takarékosság érdekében az összes dízelmotor megkapta azt az új rendszert, amely egyetlen egységben tömöríti a nitrogén-oxidok (NOx) kibocsátását mérséklő, AdBlue* befecskendezéses SCR technológiát, illetve a koromrészecskéket felfogó, azok kibocsátását mérséklő dízel részecskeszűrőt (DPF).
fiat500x2019zA Firefly-motorokhoz hasonló jelentőséggel bírnak az 500X 2018-as kiadásában az innovatív vezetéstámogató rendszerek. Például minden kivitelben alapfelszereltség a táblafelismerő, amely észleli a jelzőtáblákat, és képes hozzáigazítani az autó sebességét azok korlátozásaihoz. Szintén nem kell felárat fizetni a sávtartó automatikáért, míg az opciós tételek között holttér és hátsó keresztirányú forgalomfigyelő, és az adaptív tempomat (ACC), az automatikus távolsági fényszóró-vezérlés valamint az ütközésmegelőző rendszer.
fiat500x2019zs04Közben a FIAT 500X utasait a telefontükrözéssel, Apple CarPlay integrációval és Android Auto kompatibilitással felruházott Uconnect 7’’ HD LIVE érintőképernyős rendszer informálja és szórakoztatja. Ez többek között online kapcsolatot garantál az ingyenes UconnectTM LIVE-on keresztül, s maximálisan kihasználhatják annak funkcióit Deezer és a TuneIn zenei streaming szolgáltatástól kezdve a Reuters hírein át a TomTom LIVE online navigációig, miközben az eco:Drive és my:Car funkciók hasznos tanácsokat nyújtanak, ezzel csökkentve a jármű üzemanyag-fogyasztását és fenntartási költségeit.
fiat500x2019csTermészetesen az 500X külseje is modernebbé vált: az új Full LED fényszórók és a szintén LED-es hátsó lámpák még az eddiginél is vagányabb, stílusosabb megjelenést kölcsönöznek az autó számára. Ezen túl a fényerejük 20 százalékkal meghaladja a xenon világítótestekét, ezzel számottevően javulnak a látási viszonyok, a hagyományos halogén fényforrásokhoz képest harmadannyi energiát felhasználva.
fiat500x2019lyMind az Urban, mind a Cross design új lökhárítókat kapott, ezáltal mostantól élesebben elkülönülnek egymástól. Az Urbannal – kompakt méreteinek és magas üléspozíciójának köszönhetően - könnyű a közlekedés a városban, míg az akár összkerékhajtással is kérhető Cross változat szabadidős programokra termett. A kívül kompakt modell tágas belterét hamisítatlan olasz, szépen megmunkált prémium anyagok és praktikus tárolórekeszek jellemzik. Végül, de nem utolsósorban a műszerfal könnyebben leolvasható órákkal és ergonomikusabb volánnal csábít.
fiat500x2019lA 2016 óta Európa öt legkeresettebb modellje közé tartozó 500X megújult kínálata három eltérő kivitelből áll a legfontosabb EMEA térségekben. Az 500X Urban egy igazi nagyvárosi duhaj; az 500X City Cross kiszabadítja gazdáját a mindennapi forgalom béklyójából; a csúcsmodellnek számító 500X Cross pedig izgalmas kalandokra hív földúton és hóban egyaránt. A magyarországi belépőszintet az Urban kivitel adja, amely remek ár/érték arányú felszereltségével kiváló alternatívája a hagyományos alsó-középkategóriás autóknak. Alapfelszereltségként kínálja a LED-es nappali menetfényt és LED-es hátsó lámpákat, a manuális klímaberendezést, az intelligens tempomatot, az elektromos rögzítőféket és a 60/40 arányban osztott hátsó ülést. A felszereltséget az új táblafelismerő rendszer teszi teljessé, a sávelhagyást megelőző funkcióval, a 6 légzsákkal (első, oldalsó és függönylégzsákok) és az ESC menetstabilizáló elektronikával együtt. 4.950.000 forinttól elérhető (1.6 16v motorral).

Pin It