Renault EZ-ULTIMO - Úttörő

A Renault EZ-ULTIMO („EASY ULTIMO”) egy teljesen elektromos, folyamatos online kapcsolattal rendelkező önvezető robotjármű. A Párizsban leleplezett újdonság – a kiterjesztett valóság alapú Augmented Editorial Experience (AEX) szolgáltatásával - alapvetően megváltoztatja az utazás élményét.

A Renault már 120 éve része az emberek életének, ennek megfelelően számos emlékezetes pillanat köthető a márka modelljeihez. Most, mikor új fejezet kezdődik az autóipar életében, s az olyan trendek, mint a közösségi mobilitás vagy a folyamatos online kapcsolat válnak központi kérdéssé, a francia márkának meggyőződése, hogy az autó fogalmát teljesen újra kell gondolni. S a jövő az elektromos, hálózatba kapcsolt, önvezető és minél inkább közösségi járműveké lesz.
„A fogyasztói szokások változásával az emberek egyre nyitottabbá vállnak a közösségi közlekedésre, és a mobilitás fogalma új értelmet nyer. Az EZ-ULTIMO ezt a változást testesíti meg, és egyedi luxusélményt kínál egy önvezető jármű fedélzetén, ami bármely szolgáltatónak megfelelően testreszabható.” mondta el Laurens van den Acker (Corporate Designért felelős elnökhelyettes). „A járművet a kortárs építészet inspirálta, a jövő okos városainak exkluzív élményeként álmodták meg tervezőink.”
Emellett a Renult úgy véli, hogy mivel az elkövetkező években rohamosan megnő az összekapcsolt és önvezető autók számra, az utasok majd egyre gazdagabb fedélzeti élményekre vágynak. Ezért a Groupe Challenge-dzsel – francia médiacég - közösen megalkotta a kiterjesztett valóság alapú Augmented Editioral Experience szolgáltatást, amely egyesíti a személyre szabott prémium szerkesztői tartalmakat, multi-média felületeket és magát az utazási élményt.

Például a Renault EZ-ULTIMO-ban, mely egy teljesen elektromos folyamatosa online kapcsolattal bíró önvezető robotjármű. Nagyméretű önműködő ajtajával, hívogató és kényelmes belső terével és az utasokat invitáló forgó-mozgó üléseivel a francia márka „Easy life” ígéretét testesíti meg. Kifinomult berendezését kortárs belsőépítészeti megoldások inspirálták, egyedileg készített anyagokból, illetve fából, márványból és bőrből készült, hogy minél élvezetesebb legyen az utazás. Azok számára, akik elvonultságra vágynak, csiszolt üvegből álló elválasztó lapok biztosítják a zavartalan pihenést.
renaultezultimo02Az előzetes tervek szerint a felhasználók többféle módon is elérhetik a közösségi luxusjárművet. Például a luxusszállodák vagy légitársaságok beilleszthetik egy-egy már meglévő prémium szolgáltatáscsomagjukba az autót, vagy közösségi személyszállítással és más közlekedési szolgáltatók is fontolóra vehetik, hogy EZ-ULTIMO-val bővítsék a flottájukat, illetve bárki igénybe veheti az autonóm járművet, ha éppen prémium mobilitási kalandra vágyik.
renaultezultimo10Az EZ-ULTIMO önvezető, méghozzá a SAE International (Autóipari Mérnökök Társasága) által felállított 5 szintű skála alapján (amely meghatározza az önvezetés különböző fejlettségű fokait), 4-es szintű autonóm vezetési képességgel rendelkező jármű, „pilótaülés” nélkül. A 4-es szint azt jelenti, hogy az autó képes aktívan tartani és kezelni a távolságot az előtte haladó járműhöz képest, a saját sávjában bír maradni, tud sávot váltani (például előzés esetén), és elkanyarodni egy kereszteződésben. A környezetében bekövetkező rendkívüli esemény esetén pedig biztonságos helyre húzódik félre.
renaultezultimo45Ezen túl az EZ-ULTIMO mind városi, mind városon kívüli környezetben önállóan elnavigál, például ki a reptérre, vagy egy szállodától egy turisztikai látványossághoz. Ehhez két kulcsfontosságú feltételnek kell teljesülnie. Először is a járműnek rendkívül megbízható információkat kell kapnia az útról és a saját helyzetéről, ezért az adott forgalmi zónát világosan meg kell határozni és elhatárolni más forgalmi zónáktól, valamint HD térképeknek is rendelkezésre kell állniuk. Másodszor pedig csatlakoznia kell az úthálózat rendszeréhez, ismernie kell a közlekedési lámpák, a csomópontok és az autópályadíj ellenőrző pontok helyét, hogy az autonóm rendszer időben azonosíthassa a kritikus pontokat és felkészülhessen az esetleges akadályokra.
renaultezultimo12Eközben az EZ-ULTIMO-ban az összes önvezetéshez kapcsolódó, többnyire a karosszéria sarokpontjain megbújó szenzor folyamatos működésben van. Úgy, mint a Radar, a LiDAR (lézer alapú távérzékelés), a kamerák és ultrahangos érzékelők. A fedélzeti szoftverek feldolgozzák és elemzik az érzékelők által összegyűjtött adatokat, amelyek attól függően változhatnak, hogy városi, vagy településen kívüli környezetben tartózkodik a jármű.
renaultezultimo06Egyébként az 5,7 méter hosszú és 2,2 méter széles EZ-ULTIMO egy különleges „elektromos” platformra épül, villanymotorja az első kerekeket hajtja, az akkumulátorok pedig a padló alatt kaptak helyet. Ráadásul a Renault indukciós töltőrendszerrel rendelkezik, vagyis a töltés teljesen automatikus és nincs szükség kézi beavatkozásra. Ezen felül a négykerék-kormányzással is felvértezett 4Control futóműve városban és országúton egyaránt agilis viselkedést és biztonságos közlekedést garantál. További érdekessége az EZ-ULTIMO-nak, hogy álló helyzetben leengedi a karosszériáját, menet közben viszont az aktív felfüggesztés néhány centiméterrel megemeli a járművet, hogy könnyedén vegye az akadályokat – például a fekvőrendőröket - is. A hátsó kerekeket pedig eltakarja két kisebb oldalsó szárny – a jobb aerodinamika érdekében.
renaultezultimo112018-ban a Renault csoport olyan koncepciókon dolgozott, melyek a jövő kérdéseire keresik a választ. Az EZ-ULTIMO célkitűzése pedig az, hogy kielégítse az „okos városok” igényeit, és minél jobban beolvadjon annak infrastruktúrájába.

Pin It