DS3 CROSSBACK 2018 - Kitolja a határokat

Szokatlanul művészi stílusával és merész arányaival, kifinomultan exkluzív utasterével, valamint a 100 százalékban elektromos hajtású E-TENSE változatával az új DS3 Crossback nemcsak kitolja a határokat, hanem a modern technológiákat helyezi előtérbe. Nézzük, mik ezek!

Mielőtt azonban rátérnénk a DS3 hagyományokra fittyet hányó műszaki megoldásaira, fókuszáljunk egy kicsit a közel sem hétköznapi formájára és különleges kialakítására. Visszafogott, 4,12 méteres hossza ellenére ugyanis a DS3 Crossback megjelenése igazán impozáns, elsősorban a nagy kerekeinek, a szoborszerűen duzzadó sárvédőinek és a látványos világítótesteinek hála. Letisztult vonalvezetésű karosszériájának elejét ugyanakkor a ragyogó kivitelű, cizellált és emblematikus DS Wings hűtőrács uralja – a jelentős fényerőt tükröző DS MATRIX LED VISION fényszórókkal körbevéve. De a francia crossovert ezen túl is csupa-csupa ízléses és gondosan kidolgozott részlet jellemzi: az alsó ablakszegélyei például rejtve vannak, a süllyesztett kilincsek – használaton kívül – tökéletesen belesimulnak a kasztniba, a B-oszlop meg egy cápauszonyra emlékeztet. Végül pedig érdemes egy pillantást vetni a CROSSBACK felirattal összekötött, finom metszésű hátsó lámpákra is. Természetesen a DS3 CROSSBACK is személyre szabható: tízféle keréktárcsa, tízféle karosszéria-, valamint háromféle tetőszín képezi ennek alapját. Plusz öt DS Inspiráció - DS MONTMARTE, DS BASTILLE, DS PERFORMANCE Line, DS RIVOLI és DS OPERA -, melyek alapvetően meghatározzák az autó külsejének és belsejének az egyéni stílusát: szemcsézett bőr vagy Nappa kárpit, gyöngyszem-öltés vagy inkább gyémánt mintás dísztűzés, netán fonott mintás kárpit, teljes bőr bevonatú volánnal, „Clous de Paris” gillos mintájú fém díszítőelemekkel... és így tovább.

Mint látható, a DS3 CROSSBACK minden igénynek megfelel, s ennek megfelelően az utastere a felsőbb kategóriákhoz méltó utazási kényelmet biztosít. Ennek érdekében az akár elektromosan is állítható, kagylós kialakítású vezető- és utasoldali ülések kétféle tömörségű, újszerű habszivacs borítást kaptak, emellett fűtés és masszázs funkciókkal is rendelkeznek. A tervezők kiemelt figyelmet fordítottak az akusztikai komfortra is, de nem pusztán az autó hangszigetelését fokozták a végletekig, hanem a nem kívánt rezgéseket is távoltartják a kabintól. A kellemesen otthonos atmoszférához a FOCAL-lal közösen fejlesztett audiorendszer is hozzájárul, a nagy teljesítményű ELECTRA névre keresztelt hifi 12 hangszóróval és egy 515 W-os erősítővel van ellátva. A teljesen digitális, öt különböző megjelenítési módot felajánló műszercsoport intuitív módon kezelhető, azonban a legfontosabb információkat – sebességet, táblafelismerő adatait, navigációt - a head-up display is kivetíti a vezető látóterébe.
A DS7-tel rokon belső kialakítás egyik központi eleme az elegáns középkonzol, mely tökéletesen kielégíti az utasok mindennapi szükségleteit: van helye az okostelefonoknak (plusz a töltésüknek) és a poharaknak, eltolható a kartámasz, s itt rejtőzik az elektromos rögzítőfék kapcsolója is. Eközben a legapróbb részletekbe menő tervezés alaposságát mutatja az utastérben számos ponton feltűnő DS-mintázat.
A városi autónak született, mégis utazásra termett DS3 CROSSBACK lendületes mozgatásáról – elsősorban – egy 155 lóerős PureTech benzines egység gondoskodik, melyhez egy nyolcfokozatú EAT8 automata sebességváltó kapcsolódik, ám két másik, egy 130 és egy 100 lóerős PureTech erőforrás is elérhető hozzá. Ezek mindegyike megfelel a legújabb Euro 6.3-as emissziós előírásoknak. Az Euro 6.2-es, 100 és 130 lóerős BlueHDi dízelek szintén rendelhetők a DS3 CROSSBACK-hez. A teljesen elektromos hajtású E-TENSE-ről pedig itt olvashatnak.
Mivel a biztonság nem alku tárgya, a DS 3 CROSSBACK olyan korszerű berendezéseket kínál, mint például a vészfékező rendszer (Active Safety Brake), amely még éjszaka is képes érzékelni a gyalogosokat és a kerékpárosokat, ami újdonságnak számít ebben a szegmensben. Mindemellett a francia szabadidő-autó felépítésének tervezésekor központi szerepet kapott az utasok védelme. Ezt a célt szolgálja az övvonal magassága, az ajtók vastagsága, és legfőképp az autóba beépített nyolc légzsák. Most pedig következzenek az új DS innovatív megoldásai!
Elsőként a korábban már emlegetett DS MATRIX LED VISION, mely három LED, valamint egy – 15 önálló világító szegmensre tagolódó - MATRIX BEAM modulból áll össze. Előbbi a tompított, utóbbi a távolsági fényért felel, méghozzá úgy, hogy a 15 különálló rész - a szélvédő felső részén elhelyezett kamera által érzékelt közlekedési feltételektől függően folyamatosan ki-bekapcsol. Így nem vakítja el a a többi vezetőt: például, az előtte haladó vagy keresztirányban közlekedő járműhöz közeledve, a fénynyaláb másik jármű környékét bevilágító része kialszik, hogy ne legyen zavaró számára. Vagyis amellett, hogy tökéletesen igazodik a DS mozgási pályájához, a kibocsátott fényerő alkalmazkodik az aktuális közlekedési helyzethez.
A kulcs nélküli nyitó- és indítórendszerrel kiegészített süllyesztett kilincsek automatikusan kiemelkednek, ha a „jeladó” az autó másfél méteres sugarú körzetébe kerül. Eltávolodáskor ugyanez történik, csak ellenkező „előjellel”: az ajtókilincsek visszahúzódnak, a gépkocsi pedig bezáródik.
A mindenkor nyugodt vezetést biztosító, 180 km/h-ig működő DS DRIVE ASSIST vezetést támogató rendszer a fedélzeti radart és kamerát használva automatikusan követi a vezető által választott menetpályát a sávon belül, és ugyanígy szabályozza az autó sebességét a biztonságos követési távolság betartása érdekében. Szükség esetén akár teljesen meg is állíthatja a DS-t. Természetesen a pilóta bármikor újra magához ragadhatja az irányítást.
A DS PARK PILOT anélkül parkol be a kiválasztott helyre, hogy a sofőrnek bármilyen módon (kézzel vagy lábbal) be kellene avatkoznia a műveletbe. Sőt, már a megfelelő méretű parkolóhelyet is észleli – 30 km/h-s sebességig.
A DS3 CROSSBACK olyan új lehetőséget is kínál, mint a kocsi nyitása és indítása a tulajdonos/vezető okostelefonjával. A DS SMART ACCES a MyDS alkalmazáson keresztül egyidejűleg akár öt személy részére teszi lehetővé az autó használatának átengedését korlátozott vagy korlátlan időre.
Feltétlen említést érdemel még, hogy az új "Common Modular Platform" alkalmazása rengeteg előnnyel járt: amellett, hogy az előző generációkhoz képest optimálisabb lett az autó felépítése, átlagosan 40 kilogrammal csökkent a tömege, nem utolsósorban nagyobb vezetési élményt és kényelmet biztosít.
Ahogy Eric Apode, a mára termékfejlesztési igazgatója összefoglalja: „„A DS 3 CROSSBACK az autózás újfajta élményét kínálja és a DS 7 CROSSBACK-kel indított szolgáltatási színvonalat nyújtja. Ebben az autóban minden együtt van az egyéniségüket tükröző gépkocsit kereső, igényes vevők meghódításához. A szép dolgokat kedvelőknek bizonyára tetszeni fog modellünk művészi dizájnja, az utastér kreativitása és a legkisebb részletekre való odafigyelés. A DS 3 CROSSBACK a DS márka esszenciája: kifinomultság és technológia kompakt karosszériában. Meghatározó szerepe lesz a DS Automobiles növekedésében.”

Pin It