Opel Corsa - Sikertörténet hat felvonásban

A 2019-es Frankfurti Autószalonon lesz az új Opel Corsa világpremierje. Szokás szerint sok olyan technikát hoz magával, amelyeket korábban csak magasabb járműkategóriákból ismerhettek a vevők, ráadásul már a jövő kihívásaira is felkészült, hiszen most először jelenik meg tisztán elektromos hajtással is. De nézzük, hogyan kezdődött a villámos kisautó pályafutása!

A Corsa története valójában a Kadettel kezdődött. Az Opel kisautója széles társadalmi rétegeket mobilizált már akkor, amikor még fényűzésnek számított az autózás. Ugyanakkor a hatvanas évek gazdasági növekedése nagy hatással volt a négykerekűekre is, így a Kadett is verzióról (A) verzióra (B) növekedett – a kompakt osztály felé. Ezáltal viszont hiány keletkezett az rüsselsheimi márka palettáján, eljött az ideje egy új, igazi kiskocsinak. Megszületett hát az Opel Corsa, mely 1982-es indulása óta töretlen népszerűségnek örvend, s mára igazi multimilliomos bestsellerré vált: 37 év alatt több, mint 13.600.000 példányt adtak el belőle. A 2019-es Frankfurti Autószalonon pedig már a történetének hatodik fejezete kezdődik.

Első felvonás: 1982 - 1993

opelcorsaA 1982Az Opel Corsa A zömök 3,62 méteres hosszúsággal, rekordgyanús 0,36-os légellenállási alaktényezővel és a raliautókat idéző, vagányul kidomborodó kerékívekkel debütált. A projekt vezető formatervezője, Erhard Schnell sportos, jó kiállású kiskocsit tervezett, amely a ház urát is elcsábítja. Eleinte csak kétajtós lejtős- és lépcsőshátú változatban készült, ám 1985-től már egy népszerű ötajtós bővítette a kínálatot. A Corsa-paletta fénypontjának egyértelműen a 100 lóerős GSi számított, a takarékos vezetők viszont dízelmotorral is választhatták. Nem véletlen, hogy a Corsa A-ból - ünnepelt közönség-kedvencként – 3.100.000 darab készült.

Második felvonás: 1993 - 2000

opelcorsaB 1993Az egyes nemzedék sikere ellenére az Opel vezetői úgy döntöttek, újrapozícionálják a Corsát, s immár a nők kedvenceként vezetik be a piacra. Hideo Kodama eszerint látott munkához, egy sokkal kerekdedebb, lágyabb, csinosabb Corsát tervezett, elkerekedett fényszóró-szemekkel. Közben tíz centiméterrel gyarapodott a hossza, ezáltal jóval tágasabb lett az utastere, mint az előzőé. Blokkolásgátlója, oldalütközés-védelme és frontlégzsákjai pedig új biztonsági standardot képviseltek a kategóriában. Egyes piacokon kombit, kisplatós áruszállítót és lépcsőshátút is kínált az Opel - a ferdehátú kivitel mellett. Ráadásul a Corsa B már befecskendezős és katalizátorral szerelt benzinmotorokat kapott, sőt, mi több, a GSi-ben már 16 szelep járta táncát, a dízel erőforrás teljesítményét pedig turbó növelte. Mindezeknek köszönhetően gyorsan világslágerré vált a második Corsa, eladásai túllépték a négymilliós határt.

Harmadik felvonás: 2000 - 2006

opelcorsaC 2000Hűen a „győztes csapaton ne változtass” filozófiához, megint Hideo Kodama kapott megbízást a Corsa C tervezésére, melynek vonalvezetése így a sikeres elődéhez igazodott. Újra nőtt tíz centivel a karosszériájának hosszúsága, szélesebb lett a nyomtávja, és megnyúlt a tengelytávja is. Utóbbi jelentősen növelte a helykínálatot. További újdonságot jelent, hogy a Corsa történelme során most először horganyozták a teljes kasztnit, valamint modern négyszelepes ECOTEC benzinmotorok és új, közvetlen befecskendezésű turbódízel egységek kerültek a gépháztető alá. fejtettek ki nagy teljesítményt, kis fogyasztással és csekély légszennyezéssel –Miközben valamennyi hajtómű megfelelt az Euro 4 kipufogási szabványnak, nagy teljesítményük mellett kis fogyasztást és csekély légszennyezést ígértek. Naná, hogy a Corsa C-ből is sztár lett: mintegy 2.500.000 millió talált belőle gazdára.

Negyedik felvonás: 2006 - 2014

opelcorsaD 2006Akárcsak a Corsa B esetében, optikailag külön utakra lépett a három- és az ötajtós kiadás: az előbbi erősen kupészerű felépítésével a sportos érdeklődésű vevők szívét csábította el, az utóbbi viszont teljes értékű, tágas, akár családi használatra is alkalmas jármű. A Corsa D hossza már súrolja a négy métert, pontosan 3999 milliméterre növekedett. Az Opel ecoFLEX-technikájával pedig Start/Stop-rendszerrel és egy nagyon hatékony hajtóművel gazdagodott a német kiskocsi: az 1.3 CDTI ecoFLEX aggregát kombinált fogyasztása mindössze 3,3 liter gázolaj volt, ami 88 g/km CO2-kibocsátásnak felelt meg. A Corsa negyedik nemzedékéből 2.900.000 kelt el.

Ötödik felvonás: 2014 - 2019

opelcorsaE 2014bA praktikus és dinamikus stílusú Corsa E ugyancsak bestseller lett, máig 1.200.000 példányt adtak el belőle. A kicsike első alkalommal „lépte túl” a négy métert, 402 centin belül kínált sok komfortot és csúcstechnikát: például fűthető kormánykereket, ülésfűtést és klímaautomatát. Ám az extralistán olyan opciók is szerepeltek, mint a követési távolságot kijelző frontkamera vagy a jelzőtábla- és sávtartó asszisztens. Eközben a Corsa vezetőjét és utasait hétcolos, színes érintőképernyőjű, Apple CarPlay- és Android Auto-kompatibilis IntelliLink infotainment-rendszer köti össze a külvilággal, sportos csúcsmodelljében pedig eleinte 152 kW/207 LE teljesítményű (OPC), majd 110 kW/150 lóerős (GSI) erőforrás dolgozott. Az ötödik nemzedék szintén a spanyol Zaragoza üzemben készül, illetve a három- és az ötajtós változatokat Eisenachban szerelték össze.

Hatodik felvonás: 2019-től először elektromos

opelcorsae2020A 6-os számú Corsával a jövő felé indul az Opel. A legfiatalabb kiskocsi-generáció ugyanis, amely az idei Frankfurti Autószalonon ünnepli világpremierjét, először lesz kapható akkumulátoros villanyautóként. Valódi fénypontja az adaptív, vakításmentes IntelliLux LED® mátrixvilágítás, melyhez számos modern vezetőtámogató berendezés is tárul, mint a frontális ütközésveszélye figyelmeztető rendszer, automatikus vészfékezéssel és gyalogosfelismeréssel, illetve radaros, automatikus sebesség-asszisztens. Mindezek még biztonságosabbá és ellazítóbbá teszik a vezetést. Viszlát, Corsa, Frankfurtban!