Porsche Taycan - Fenntartható sportautó

A Porsche a mai napon egyszerre három kontinens három nagyvárosában – Észak-Amerika (Torontó), Európa (Berlin), és Ázsia (Fucsou) – mutatta be a nagyközönség számára a legelső teljesen elektromos sportautóját.

„Ez a nap egy új kor kezdetét jelenti. A Taycan összeköti örökségünket a jövővel, folytatva márkánk sikertörténetét – egy márkáét, amely már több mint 70 éve nyűgözi le az embereket világszerte” – vezette fel az újdonságot Oliver Blume, a Porsche AG vezetője a berlini világpremieren. Michael Steiner, a Porsche AG kutatás és fejlesztés részlegének vezetője pedig így folytatta: „Valódi Porsche modellt ígértünk az elektromobilitás korára – egy lenyűgöző sportautót, amely nem csak technológiájával és vezetési dinamikájával nyűgöz le, hanem világszerte mindenkiben érzelmeket kelt, épp úgy, mint legendás elődjei. Most pedig megvalósítottuk ezt az ígéretet.” Hát, akkor nézzük a részleteket!
A Porsche Taycan egy négyajtós sportlimuzin, mely egyesíti a kimagasló teljesítményt a tökéletes digitális kapcsolódással és a mindennapi használhatósággal. Ugyanakkor különösen fejlett gyártástechnológiája és megoldásai révén új mércét állít fel a fenntarthatóság és a digitalizáció tekintetében is.
Az új modellsorozat első két modellje a Taycan Turbo S és a Taycan Turbo, amelyek a Porsche E-Performance abszolút csúcsát képviselik; a sportautó-gyártó kínálatának legerősebb típusai közé tartoznak. A Turbo S maximális teljesítménye overboost funkcióval és rajtautomatikával 761 lóerő, míg a Taycan Turbo 680 lóerő leadására képes. Előbbi 2,8 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, utóbbi ugyanezt a sprintet 3,2 másodperc alatt tudja le. A Turbo S hatótávja 412 kilométer, a Turboé pedig 450 kilométer (WLTP szabvány szerint), végsebességük egyaránt 260 km/h. Ráadásul a Taycan az első sorozatgyártású modell, amely az elektromos autóknál megszokott 400 helyett 800 V-os rendszerfeszültséggel dolgozik. Ez nagyon fontos előnyt jelent a tulajdonosok számára: az akkumulátor nagyteljesítményű DC hálózat segítségével csupán öt perc alatt képes 100 kilométernyi hatótávot felvenni (WLTP szabvány szerint). Öt százalékról 80 százalékos állapotra ideális esetben akár 22,5 perc alatt megtankolható az akkumulátor, maximálisan 270 kW-os töltéssel. Egyébként a Performance Battery Plus teljes kapacitása 93,4 kWh. Természetesen a Taycan akár otthoni konnektorról is tölthető - 11 kW-tal.
porschetaycan06A Taycan Turbo S és a Taycan Turbo mindegyike két különösen hatékony elektromotorral rendelkezik, amelyből egy az első, egy pedig a hátsó tengelyt hajtja, így valósítva meg az összkerékhajtást. A villanymotorok egyik különlegessége az a „hajtű” módszerű tekercselési technológia, ami lehetővé teszi, hogy több réz kerüljön az állórész-tekercselésbe, ami fokozza a teljesítményt és a nyomatékot, miközben nem növeli az alkatrész méretét. Nekik köszönhető a hajtáslánc kimagasló hatótávja és állandó nagy teljesítménye is. Amúgy az elektromotor, a váltó és a generátor egyetlen kompakt hajtáslánci modulba épül. A hátsó tengelyhez beépített, innovatív kétsebességes sebességváltó a Porsche saját fejlesztése. Az első sebességfokozat nagyobb gyorsulást biztosít álló helyzetből, míg a hosszabb áttételezésű második fokozat kimagasló hatékonyságot és bőséges teljesítmény-tartalékot garantál. Ez biztosítja a kimondottan nagy végsebességet is.
porschetaycan03A Porsche a Taycan futóművénél központilag összehangolt vezérlőrendszert használ: az integrált Porsche 4D Chassis Control valós időben elemzi és szinkronizálja az összes futóművezérlő rendszert. Az intelligens megoldások közé a háromkamrás adaptív légrugózás PASM (Porsche Active Suspension Management) elektronikus lengéscsillapítással, a Porsche Dynamic Chassis Control Sport (PDCC Sport) elektromechanikus dőlésstabilizálás és a Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) hajtóerő-elosztás tartozik. Emellett a két elektromotorból álló összkerékhajtás és a rekuperációs rendszer is tartogat teljesen egyedi megoldásokat. Az akár 265 kW-os rekuperációs potenciál jóval nagyobb, mint a konkurensek esetében, ezáltal - a valós körülmények között végzett tesztek alapján - a hétköznapi fékezések körülbelül 90 százalékát elvégzik az elektromotorok anélkül, hogy a hidraulikus féket működtetni kellene.
porschetaycan09A különböző vezetési üzemmódok filozófiája a többi Porsche modellben látott megoldásokat követi, ugyanakkor ezeket különleges beállítások egészítik ki, amelyek elősegítik az elektromos hajtás optimális kihasználását. Négy üzemmód érhető el: „Range”, „Normal”, „Sport” és „Sport Plus”, továbbá az egyes rendszereket igény szerint is be lehet állítani „Individual” módban.
porschetaycan05Habár letisztult formatervével egyértelműen egy új korszak kezdetét jelöli, félreismerhetetlenül magában hordozza a Porsche-géneket is. Szemből különösen széles és lapos a Taycan, illetve erőteljes vállai vannak. Oldalnézetét a dinamikusan hátrafelé lejtő tetővonal határozza meg, amely a magas övvonallal kiegészítve valódi sportkocsis arányokat garantál. A hátsó lejtése, a C-oszlop határozott kialakítása és az erőteljes vállak a márkára jellemző módon hangsúlyozzák a sportkocsi fenekét. Kifejezetten szép elem a hátsó fénycsík részét képező üveg hatású Porsche logó is. Amúgy a Taycan nemcsak kellemes látvány, de mindössze 0,22-es légellenállási együtthatójával aerodinamikailag is nagyon hatékony, ezzel jelentősen hozzájárulva az alacsony energiafogyasztáshoz és a nagy hatótávhoz.
porschetaycan10A Taycan belső tere szintén egy új kor hajnalát jelképezi: struktúrája és teljesen új vezérlési koncepciója a látványos megjelenésről és a könnyű kezelhetőségről is gondoskodik. A szabadon álló, ívelt műszercsoport határozottan a vezetőre koncentrál és garantálja, hogy minden olyan információ a látómezőben helyezkedjen el, amire szükség van a vezetéshez. A 10,9 colos központi infotainment- és az opcionális utas oldali kijelző is egy összefüggő fekete üvegpanel mögé bújik a műszerfalon. Mindezen felül a Porsche mérnökei a teljes vezérlési koncepciót újraalkották: a hagyományos hardveres kezelőszervek, mint például a kapcsolók és a gombok száma jelentősen csökkent. Helyettük a vezérlés intelligens és intuitív – érintéssel vagy beszédvezérléssel történhet, amely a „Hey Porsche” felszólításra lép működésbe. Végül a Porsche a Taycanban ajánl először teljesen bőrmentes utasteret. Az innovatív, újrahasznosított anyagokból készülő kabin szintén a sportautó fenntartható koncepcióját állítja fókuszba.
porschetaycanturbo01A Porsche Taycan Turbo S és a Porsche Taycan Turbo már rendelhető bruttó 185.456 és 152.136 eurós németországi alapártól. Ui.: a Taycannak két csomagtartója van: elöl egy 81, hátul pedig egy 366 literes teret találhatunk.