MINI - 60 év a brit kisautó bűvkörében

A klasszikus Mini már egészen a kezdetektől aktív és meghatározó szereplője volt a társadalmi életnek: a Királyi Család tagjai, rajongott filmsztárok, világhírű zenészek és stílusteremtő hírességek is egyaránt a hatása alá kerültek. Hatvanadik születésnapját egy hamisítatlan stílusikonnal is megünnepli a MINI.

Egyedi kialakítása, meglepően tágas helykínálata és agilis vezethetősége egy csapásra ajtót nyitott a forradalmi kisautónak a társadalom legfelsőbb köreibe is, kiváltképp otthonában, Nagy-Britanniában. Számos exkluzív fénykép tanúsítja, hogy világhírű zenészek, ünnepelt filmsztárok és stílusteremtő divatikonok választották kedvenc közlekedési eszközüknek a klasszikus Minit: John Lennon az utakon, Peter Sellers a filmvásznon vezette, a Queen pedig a Windsori kastély parkját szelte vele keresztül. De kezdjük talán az elején a sztorit!
A klasszikus Mini londoni sikertörténetében hatalmas szerepet játszott a Királyi Család egyik tagja, Lord Snowdon, aki amellett, hogy fényképész, tervező, a Minit megálmodó Alec Issigonis barátja és Margit grófné férje volt, az elsők között vásárolta meg a kiskocsit. Ezt ráadásul egy 1965-ben készült családi portré is megörökítette, amikor is Lord Snowdon Margit grófnéval és fiukkal, Daviddel Londonba utazott egy Minivel.
Lord Snowdonnak köszönhetően már az 1960-as évek elején megnyílt az út a Királyi Család hétvégi rezidenciájára a Mini előtt: sógornőjét, II. Erzsébet királynőt Alec Issigonis autóztathatta át a Windsori kastély parkján. A kisautó számára ez felért egy lovaggá ütéssel – hogy aztán kilenc évvel később a Mini tervezőjét is legmagasabb királyi kitüntetésben részesítsék majd.

Az elkövetkező években pedig a Mini nem csupán Londonban, hanem a divatvilágban és a zenei szcénában is bebiztosította helyét. Nemzetközi hírnevét nem utolsósorban a The Beatles tagjaitól kapott rajongásnak köszönheti. John Lennon például úgy rendelt magának egy klasszikus Minit 1964-ben, hogy még vezetői engedélye sem volt. Eközben a legendás dobos, Ringo Starr együtt pózolt az 1964-es Monte Carlo Ralin indult egyik Mini Cooper S-sel, Paul McCartney garázsába pedig beparkolt egy privát Mini 1967-ben. George Harrison gitáros sem maradhatott ki az imádatból, ő egy Mini de Ville büszke tulajdonosa volt, mely a híres karosszériaépítő, Radford finomhangolási munkásságát dicsérte. Amikor aztán 1967-ben a The Beatles zenekar a Kent megyei West Malling repülőtéren forgatta a „Magical Mystery Tour” című album dokumentumfilmjének egy részletét, John Lennon egy pszichedelikus színekbe öltöztetett Minivel száguldott keresztül a kifutópályán.
mini johnlennonA klasszikus Minit övező rajongás évtizedeken át töretlen volt a világhírű zenészek körében, és idővel ez a Brit-szigeteken is túlnőtt: a kiskocsi népszerűségére a tengerentúli popegyüttesek és rockbandák is felfigyeltek. Így az 1966-ban nemzetközi turnéra induló Beach Boyst egy Mini Moke-kal fotózták le Nagy-Britanniában, az egyedi fénykép pedig bejárta a világot – a Mini márkanevével együtt. Az egyesült államokbeli The Monkees is ekkortájt érkezett fel pályafutása csúcsára, s minő véletlen, az énekes-gitáros Michael Nesmith-ről és barátnőjéről, Phyllis-ről is készült közös fotó a Minivel, amint az elhúzható tetőn keresztül belenéznek a kamerába. Egyébként George Harrisonhoz hasonlóan Michael Nesmith is birtokolt egy exkluzív, Radford keze által egyedivé varázsolt Mini Cooper S-t, amely nem csupán elhúzható tetővel, de 100 lóerős motorral és fából készült műszerfallal is büszkélkedett.
minidavidbowieA Londonban született zenészt, David Bowie-t a Mini vezethetőségén túl a parkolási képessége is lenyűgözte. A legenda meggyőződéssel vallotta, hogy a nagyvárosi közlekedésre nincs alkalmasabb eszköz a Mininél. 1999-ben, a kisautó negyvenedik születésnapja alkalmából Bowie egy egyedi kivitelt álmodott meg, amely tökéletesen tükrözte környezetét – mint egy ezüstből készült, ragyogó brit teáskanna. 1994-ben Nina Hagen német énekesnőt szintén egy Mini Cooper oldalán fotózta le a Paris Match magazin a francia fővárosban.

Mindemellett hol díszletként, hol szereplőként a Mini immár hat évtizede visszatérő vendég a televíziók képernyőjén és a filmvásznon is. Először 1966-ban szerepelt a „Nagyítás” („Blow Up”) című moziban, majd a „Kaleidoscope” című krimiben, amelyben az akkor még szerényebb ismeretségű Warren Beatty volt a „párja”. A Brigitte Bardot nevével fémjelzett „A Coeur Joie” című alkotást ugyancsak 1966-ban tűzték műsorra: a filmben divatmodellek élvezik a Mini Cooper kvalitásait. A francia színésznő és szexszimbólum a magánéletében is szoros kapcsolatot ápol a brit kisautóval: egy 1980-ban készült fényképsorozaton Bardot a kutyái társaságában látható egy Mini Moke-ban.
mini mikenesmithA „The Bionic Woman” című televíziós sorozat az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is hihetetlen sikeres volt. A sorozat sztárja, Lindsay Wagner egy klasszikus Minivel pózolt Londonban 1976-ban: a színésznő egy kézzel tartja az autót a levegőben, ahogy azt sorozatbéli, szuperképességekkel megáldott karaktere tenné. A gépkocsit amúgy egy fém kerettel emelték fel, az illúzió viszont tökéletes.
mini paulmccartneyA Mini Blake Edwards filmrendező és Peter Sellers brit színész párosának köszönhetően is hasonlóan szokatlan és humoros jelenetekben tűnt fel: Edwards és Sellers a „Rózsaszín párduc” („The Pink Panther”) folytatásaként készítette el a „Felügyelő életveszélyben” című filmet („A Shot in the Dark”), amelyben a brit színész Clouseau felügyelő bőrébe bújva ült be egy felettébb szokatlan Mini Cooper volánja mögé. Peter Sellers a magánéletben is imádta a „legendás négykerekű” extravagáns változatait, az évek során Peter Sellers tucatnyi egyedileg átalakított kivitel büszke tulajdonosa volt, többek között egy olyané is, amellyel egykori feleségét, Britt Eklandot köszöntötte fel 1965-ben, a Radford londoni bemutatótermében, egy óriási születésnapi tortába rejtve.
mini michaelcaineA klasszikus Mini leglátványosabb és legemlékezetesebb szerepét minden bizonnyal az 1969-ben bemutatott „Olasz meló” („The Italian Job”) tartogatta, amelyben a Michael Caine alakította Charlie Croker és bandája a fürge kisautók volánjánál hajszol több mázsányi aranyat Torinóban. A film négykerekű „hősét” három Mini Cooper játssza – egy piros, egy fehér és egy kék –, amelyek csomagterét dugig tömik arannyal, hogy csatornaalagúton, parkokon és kereszteződéseken száguldjanak át, végig a városon. Harmincnégy esztendővel később az „Olasz meló” ismét megérkezett a mozikba, immár Charlize Theronnal, Jason Stathammel és Mark Wahlberggel együtt. A 2003-as alkotás még tempósabb és még látványosabb jeleneteket hozott, a négykerekű főszerepekre pedig – természetesen – az új MINI Cooper S modelleket választották. Az akciódús jeleneteknek ezúttal Los Angeles utcái adták a hátteret.
mini britishmodeltwiggyAz 1960-as évek Londonjában nemcsak a zeneiparban, hanem a divat világában is új irányzatok kaptak szárnyra – de a klasszikus Mini mindig a középpontban volt. Lesley Hornby színésznő – közismertebb nevén Twiggy – egy klasszikus Mini volánjánál szerezte meg vezetői engedélyét 1968-ban. Mary Quant, a miniszoknya feltalálója kora meghatározó divattervezőjeként tevékenykedett, munkáihoz pedig nagymértékben merített ihletet a klasszikus Miniből. Röviddel vezetői engedélye megszerzése után egy fekete Minit vásárolt magának, amelyet később egyedi dizájn szerint öltöztetett fel – többek között fekete-fehér csíkos üléshuzatokkal. Az új MINI-re is rajongással tekint: „Divatos, vidám, mosolygós autó” – mondta róla.
minipaulsmithAz 1990-es évek végén Paul Smith, Nagy-Britannia egyik leghíresebb divattervezője elkészítette a klasszikus Mini speciális limitált szériáját. Az antracit-árnyalatú könnyűfém keréktárcsákat saját keverésű kék karosszériafényezéssel dobta fel. A márka negyvenedik születésnapjára Smith a klasszikus Mini egyedi verzióját is megálmodta, amely a limitált szériához hasonló népszerűségnek örvendett: a jubileumi modell jellegzetes, többszínű csíkozást viselt.
1959morrisminiandminicooper60yearsedition01A világszerte ismert hírességek a brit prémiummárka 2001-es felélesztése után is azonnal rátaláltak a modern MINI által kínált hamisítatlan vezetési élményre, amely minden tekintetben az elődje által kijelölt úton haladt tovább. A prémium szegmens első kompaktjaként a MINI azon nyomban iránymutató modellé érett, szokatlan járműkoncepciója pedig nem csupán filmkészítőket, de zenészeket, divattervezőket és más művészeti ágak neves képviselőit is megihlette. Akárcsak a klasszikus változat.

Fennállása hatvanadik évfordulóján a MINI kivételesen exkluzív modellekkel emlékezik meg a dicső múltról: a háromajtós MINI és az ötajtós MINI műszaki alapjaira megálmodott MINI 60 Years Edition sikeres piaci bevezetése után most ismét a klasszikus Mini kerül előtérbe. A mámorító ’60-as évek hangulatát egy ízlésesen felújított, egyetlen példányban elkészített, különlegesen klasszikus Mini idézi fel, a MINI 60 Years Lifestyle Kollekció darabjait is meghatározó színes csíkokkal megfűszerezve.