Nissan Juke 2020 - Felnőtt

Egyedülálló, bohém stílusával nemcsak a városi, kompakt szabadidő-autók kategóriáját forgatta fel az eredeti Juke, de a szürke mindennapokba is színt vitt. Mára felnőtt, s készen áll arra, hogy újra megbolygassa a szegmensét.

Habár eltűntek a víz alól pislogó vízilóra emlékeztető, felső fényszórói, az éles, metszett vonalakkal megrajzolt karosszériája nem kevésbé drámai. Ráadásul első pillantásra is könnyen beazonosítható, ízig-vérig Juke, s nem kevésbé Nissan. Megtartotta ikonikus kör alakú első lámpáit, ám a LED-es egységek egy Y-alakú dekorelemet kaptak, melyek stílusukban remekül illenek a V-Motion hűtőrácshoz. A keskenyebb felső LED-es fénnyel és indexszel nagyon ütős az orra, és ez még csak a kezdet. Mert oldalról is legalább ennyire izgalmas a Juke, a lebegő tető, a merészen felkunkorodó övvonallal, az X-formájú C-oszloppal, valamint a kacsafarokkal és a 19 colos felnikkel kiegészítve telitalálat. Hátul ugyan konvencionálisabbá váltak a lámpák, de megmaradt az előd jellegzetes Boomerang fénymintázata, a tetőspoiler pedig az aerodinamikai hatékonysághoz járul hozzá. Az új N-Design csomaggal pedig magasabb szintre emeli a testreszabási lehetőségeket, számos színkombináció, belső kárpitozás hangsúlyozhatja a Juke vagány, prémium vagy sportosabb jellegét.
A 4210 milliméter hosszú, 1595 milliméter magas és 1800 milliméter széles karosszéria tágasabb utasteret rejt, miközben a nagy szilárdságú acélok széleskörű alkalmazásának hála, jobb stabilitást és kanyarodási képességeket, illetve alacsonyabb önsúlyt ígér a Juke az elődjénél. De a lényeg, hogy mind a benn ülőknek, mint a csomagoknak több tér jut, különös tekintettel a hátsó térdeknek és fejeknek. A raktér kapacitása is 20 százalékkal nőtt – 422 literre. A nagyobb komfort mellett továbbfejlesztett felhasználóbarát kezelőszervek és minőségi anyagok várják az utasokat, többek között fejtámlával és hangszórókkal egybeépített sportülések és Alcantara kárpitozás is választható a kompakt Nissanhoz.

A lebegő műszerfal a vezetőt helyezi fókuszba, a 7 colos Advanced Drive-Assist kijelzőnek minden szükséges információval – beleértve a fedélzeti számítógépet, a navigációs iránymutatásokat, az audiót és még sok minden mást – ellátja a pilótát. A középkonzol tetejét pózoló tűéles, 8 colos érintőképernyő a kommunikációs csomópont, mely mögött a Nissan Connect Infotainment rendszer teljesít szolgálatot. Ez olyan korszerű technológiákat alkalmaz, mint az Apple CarPlay vagy a Google Assistant, hogy folyamatosan tájékoztassa, szórakoztassa és hírekkel lássa el a benn ülőket. Az új Juke akár Wi-Fi hotspotként is működhet, amire akár nyolc különálló eszközt is csatlakoztathat. Mindezen túl a Nissan Connect Service-szel a tulajdonos az okostelefonjáról is ellenőrizheti az ajtózára állapotát, vagy akár ki is nyithatják azokat. További opciós lehetőség a nyolc - köztük két UltraNearfiled - hangszórós, nagyteljesítményű Bose Personal Plus hangrendszer.
nissanjuke2020fKülön bekezdést érdemel a Juke fejlett ProPILOT technológiája, mely számos szolgáltatásával alaposan megkönnyíti a sofőr dolgát. Például segít tartani a beállított távolságot az előtte haladó járműtől, akár állóra is fékezve magát, emellett a sáv közepén vezeti a Juke-ot, nemcsak egyenesben, hanem enyhébb kanyarban is. Továbbá leolvassa a közlekedési táblákat, figyeli a holtteret, észleli az autó útjába került gyalogosakat és bicikliseket. Az Intelligens 360 Fokos Parkolókamerával a szűk helyre történő manőverezés sem okozhat problémát, akár még járdaszegény nézet is választható általa.
nissanjuke2020i01Az új Nissan Juke hatásáról egy hatékony 1.0 literes, háromhengeres DIG-T benzinmotor gondoskodik, 117 lóerős csúcsteljesítménnyel. A turbófeltöltős erőforráshoz hatfokozatú kézi vagy hétsebességes DCT (duplakuplungos) automata sebességváltó kapcsolódhat – egy vezetési üzemmód-választóval kiegészítve. Utóbbival a vezetők a stílusukhoz igazíthatják a crossover karakterét. A Juke precíz, agilis felfüggesztése pedig teljes mértékben kihasználja az erős, merev alváz előnyeit.
nissanjuke2020tA vadonatúj Juke továbbra is a Nissan sunderlandi gyáregységében készül, forgalmazása november végén kezdődik meg az európai piacokon.