Ford Tourneo & Transit Connect Active - Járatlan utakon

A Ford tovább bővítette gyorsan gyarapodó Active modelljeinek kínálatát: kemény, SUV-stílusú megjelenésükkel, jobb tapadást biztosító részlegesen önzáró mechanikus differenciálművükkel (mLSD) és emelt hasmagasságukkal az új Tourneo Connect Active személyszállító és a Transit Connect Active áruszállító kiváló választás lehet azon vásárlók számára, akik a munkájuk vagy szabadidős tevékenységeik miatt gyakran térnek le az aszfaltos utakról.

A zordabb terep- és időjárási viszonyok közt is magabiztosan uralható Active kivitelek a jellegzetes kabinkidolgozás mellett fejlett vezetéssegítő és komfortnövelő technológiákat is kínálnak, miközben továbbra is ugyanaz a praktikum és sokoldalúság jellemzi őket, ami mára a Connect-sorozat védjegyévé vált.
„Active modelljeinket azok számára készítettük, akik időnként letérnek az aszfaltozott utakról, és szeretnék, ha ez az autójukra pillantva is egyértelmű lenne,” mondta el Hans Schep, a Ford Európa haszongépjármű üzletágának ügyvezető igazgatója. „Legyen szó akár munkáról, akár szabadidőről, az új Tourneo és Transit Connect Active modellek sokoldalúsága és képességei még élvezetesebbé varázsolják a kalandot.”
Az öt- és hétüléses változatban kapható, tágas Tourneo Connect Active stílusosan és kényelmesen szállítja utasait és minden csomagjukat, legyen szó akár rövid vidéki kiruccanásról, akár egy hosszú nyaralásról a családdal vagy a barátokkal. Az üzleti vagy kettős célú felhasználók számára pedig ott az intelligensen kialakított Transit Connect Active, ami ugyanolyan hasznos társ a mindennapi munkában, mint a hétvége élvezetes eltöltésében.
Mindkettő felszerelhető ugyanazzal a tapadásjavító mLSD technológiával, melyet a Ford közösen fejlesztett ki a hajtáslánc-specialista Quaife céggel, s laza vagy csúszós felületű utakon automatikusan a jobban tapadó kerékhez irányítja a motor vonóerejét. Így a vezető biztonságosabban autózhat a burkolatlan utakon, a murvás ösvényeken és a csúszós felületeken, például a vizes füvön, havon vagy jégen. Emellett a mérnökök külön kipörgésgátló-konfigurációt is terveztek, ami teljes összhangban működik az mLSD-vel.
fordtransitconnectactive2020cA Tourneo Connect Active és a Transit Connect Active hasmagasságát elöl 24, hátul 9 mm-rel növelték, ezáltal még könnyebben halad buckás, mély keréknyomokkal tarkított földutakon is. Egyúttal a magasabb üléspozíció ugyanúgy hasznos lehet a városi forgalomban, mint az országúton, vagy a szilárd burkolatú utaktól távol. További pozitívum, hogy az Active sorozat változtatásai nem csökkentik a Transit Connect rakodóterét, ami – a tengelytávtól függően – továbbra is 2,9 m³ vagy 3,6 m³, a hasznos teherbírása pedig 982 kg.
fordtransitconnectactive2020bA vadonatúj Tourneo Connect Active és Transit Connect Active modelleket a Ford 1,5 literes EcoBlue dízelmotorja hajtja. A 100 és 120 lóerős változatokban választható motorhoz nyolcfokozatú automata vagy hatfokozatú manuális sebességváltó csatlakozhat, ugyanakkor az mLSD mind a Tourneo, mind pedig a Transit Connect kínálatában csak a 120 lóerős, manuális váltóval szerelt variánshoz elérhető opcióként.
fordtourneoconnectactive2020bAz Active modellekben ugyanazok a fejlett biztonsági és vezetéssegítő rendszerek működnek, mint a Connect-kínálat többi autójában, csökkentve a vezető kifáradását és megelőzve a baleseteket, illetve csökkentve azok súlyosságát. Ilyen például az Intelligens Sebességhatároló, ami automatikusan az aktuális sebességkorlátozáshoz igazítja a jármű maximális sebességét; az Aktív Fékezéssel kiegészített Ütközésre Figyelmeztető Rendszer; az Oldalszél Stabilizálás; vagy éppen az Aktív Parkolóasszisztens, ami segít beállni a párhuzamos vagy merőleges parkolóhelyekre.
fordtransitconnectactive2020aAz új Tourneo Connect Active és a Transit Connect Active alapfelszereltségének része a tetősín, amin a kerékpároktól kezdve a kajakon át a munkaeszközökig bármilyen nagyméretű tárgy biztonságosan szállítható. Az elöl-hátul felszerelt alsó védőelemek látványosan kihangsúlyozzák az autók keménységét és strapabírását. Emellett praktikus is, hogy a karosszéria oldalát, a tükörborításokat, a sárvédőket és a hátsó lökhárítót védőelemek óvják, így a fényezés akkor sem sérül meg, ha az autó útjába ágak lógnak be, vagy ha a rakodótérbe nehéz tárgyakat csúsztatnak. Az Active sorozat látványos, egyedi megjelenéséhez jól illik az ötküllős, exkluzív 17 colos Active könnyűfém keréktárcsák kontrasztos, fémszínű-sötét felülete, valamint a jellegzetes, hálómintás Active hűtőrács. A látványra két új fényezés, a Sedona Orange és a Solar Silver teszi fel a koronát.
fordtourneoconnectactive2020cAz Active széria exkluzív szövésű, kék varrással díszített üléskárpitozását elegánsan egészíti ki az első ajtók fém küszöbborítása, ami megóvja a fényezést a bakancsok vagy a túrafelszerelés karcolásaitól, miközben az utasok ki- és beszállnak. Eközben a Tourneo Connect Active tágas és rugalmasan alakítható kabinja könnyen átkonfigurálható a mindenkori igények szerint. Az ötüléses Tourneo Connect Active 60/40 arányban osztott hátsó üléssora síkba dönthető, hogy a csomagtérbe könnyű legyen rakodni. A hosszabb Tourneo Grand Connect Active- ban további két ülés található a harmadik sorban, amelyek használaton kívül behajthatók a padlóba.
fordtourneoconnectactive2020aA Tourneo és Transit járműcsaládok már tavaly is fontos szerepet játszottak abban, hogy a Ford immár ötödik éve Európa első számú haszogépjármű-márkája lehetett, az Active kivitelek várhatóan tovább erősítik ezt a pozíciót. Az újdonságok hamarosan már rendelhetők lesznek, az első példányok az év végén érkeznek meg a gazdáikhoz.