Jaguar XE 2021 - A legkisebb is számít

Nagyobb testvéreihez hasonlóan a Jaguar belépőmodellje, az XE sportlimuzin is megújult, többek között mild-hybrid erőforrással, állandó online kapcsolatot és vezeték nélküli szoftver-frissítést lehetővé tévő Pivi Pro szórakoztató rendszerrel, illetve platformmal, valamint továbbfejlesztett komfortfunkciókkal vág neki a 2021-es modellévnek.

A Jaguarok különösen elegáns formavilágának és lélegzetelállító teljesítményének immár több mint 80 éve csodájára jár a világ. Jelenleg is olyan modellekből áll az indiai fennhatóság alá tartozó brit márka kínálata, mint a fenséges ragadozó képét elénk táró XJ luxuslimuzin, a neves ősöket felmutató, drámain gyors, az eleganciát mégsem hanyagoló F-TYPE sportkupé, vagy a teljesen új irányvonalat bemutató, a 2019-es Világ Év autója díjat is elnyert elektromos szabadidő-autó, az I-PACE. Ugyanakkor, ha valaki szeretne belekóstolni a Jaguar különleges világába, annak a 2021-re alaposan felfrissített XE sportszedán is érdekes alternatíva lehet. Hiszen már a legkisebb modell is mindig ugrásra kész, az Ingenium motorcsalád négyhengeres tagjai kifejezetten jó menetdinamikát biztosítanak. Újdonság köztük a mild-híbrid technológiával párosított új generációs, 2.0 literes dízel egység, mely 204 lóerős csúcsteljesítményével éppen 24 lóerővel többet nyújt elődjénél. Nem mellesleg 7,3 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, miközben átlagos üzemanyag-fogyasztása 4,8 l/100 km. Ami 127 g/km-es CO2-kibocsátást jelent (WLTP norma szerint).
A benzines erőforrások kedvelői 250 vagy 300 lovas kivitelben választhatják az ugyancsak 2 literes négyhengerest, előbbi maximális forgatónyomatéka 365, utóbbié kereken 400 Nm. Mindkettő a legmodernebb technológiákat alkalmazza, így például kettős megfúvású turbófeltöltőt és változó szelepemelési rendszert (CVVL), melyek eredményeként hatékony teljesítménnyel rukkolnak elő.
jaguarxemy21pA luxus atmoszférájú utastérben ugyancsak fejlett megoldásokkal találkozhatnak az utasok, beleértve a Piri Pro szórakoztató rendszer legutolsó nemzedékét, mely a tökéletesen integrált, 10 colos központi érintőképernyőn keresztül vezérelhető. Alatta egy másik, 5,5 colos, szintén érintőképernyő - két multifunkciós, LED-kijelzős forgókapcsoló segítségével - teszi lehetővé a legfontosabb fedélzeti funkciók ösztönös használatát. Mivel saját áramforrással rendelkezik, a Pivi Pro azonnal kész a használatra, mihelyt a vezető beült az új, osztott karimás volán mögé. Ehhez hasonlóan igényes részlet a fejtámlákat díszítő, dombornyomott Jaguar Leaper figura, valamint az ülések steppelt mintázatú varrása.
jaguarxemy21lVisszatérve még a technikai csemegékhez, az XE olyan kényelmi lehetőséget is kínál, mint a vezeték nélküli szoftverfrissítés. Ennek köszönhetően az autó tulajdonosának nem szükséges felkeresnie a márkakereskedőjét, mégis mindig a legújabb szoftververziókat alkalmazzák a Jaguar rendszerei. Egyébként a Pivi Pro online kapcsolódásáról dupla beágyazott SIM-kártya gondoskodik. A két LTE modem révén a rendszer párhuzamosan több funkciót is képes végrehajtani (pl. zenei streaming és szoftverfrissítés), anélkül, hogy az a teljesítmény rovására menne.
jaguarxemy21dzA korábbinál is komfortosabb mindennapi használat érdekében a karóraként hordható, egy feltöltéssel hét napig üzemelő, második generációs Activity Key az indítókulcs jelenléte nélkül is engedélyezi az ajtózárak nyitását és zárását, illetve az aggregát elindítását. Az utastéri levegő ionizálás pedig még jobb légminőséget szavatol: az alkalmazott Nanoe technológia eltávolítja a kabin levegőjéből az allergén anyagokat, valamint semlegesíti a kellemetlen szagokat. A rendszer újdonsága a 2.5 PM szűrő, amely felfogja a különösen apró (akár 2.5 PM szemcseméretű) részecskéket, ezzel egészségesebbé téve az utasteret. használatához elég megnyomni a 'Purify' gombot.
jaguarxemy21aAz XE szinte mindent tud, amit a nagyok, s egy olyan világba kalauzol el bennünket, mely korábban csak az előkelőségek engedhettek meg maguknak. Miközben stílusa megfizethetetlen.