Scania - Vízi kalandok

Rönkfaúsztatás Scania DI16 motorral

Amikorra az idei szezon novemberben véget ér, addigra Reino Nurmi kapitány mintegy 450 ezer köbméter fát szállít már le a finnországi Saimaa-tavon az M/A Ollinevű hűséges vontatóhajójával. Ez körülbelül nyolcezer tehergépkocsi rakományának felel meg.

Reino Nurmi 46. szezonja során az Olli 16 literes Scania DI16 motorja több mint háromezer üzemórát működik majd. „Az M/A Olli meglehetősen fürge és jól húz. Sekély helyeken is előnyös, ahol a hajóknak nem lehet nagy a merülésük” – mondta Reino Nurmi.
Az 1960-as évekig az úsztatás jelentette a rönkszállítás elsődleges módját Finnországban, amikor is csökkeni kezdett a népszerűsége, és ma már csak a Saimaa-tavon alkalmazzák. Azonban még mindig ésszerű választás, ugyanis ez a legolcsóbb és messze a legkörnyezetkímélőbb módszer. Ráadásul a rönkök a vízben vannak a legkevésbé kitéve a kártékony rovaroknak.
A rönkfaúsztatás napjaink korszerű fuvarozásának pontosan az ellentéte, ugyanis lassú és ráérős: 2 km/h a sebessége. A rönköket általában az észak-karjalai és észak-szavóniai térségben veszik fel, ahonnan 450 kilométerrel messzebbre szállítják el ezeket sok nap alatt. A legnagyobb vontatott rakományegységek több mint 30 ezer köbméteresek, és több mint egy kilométer hosszan elnyúlva úsznak a vízen. „Arra törekszünk, hogy utanként több mint ezer köteget szállítsunk. Összehasonlításképpen egy tehergépkocsi általában három köteg rönköt visz.”
Az Olli vontatta rakomány esetén a rönköket úgy kötegelik, hogy kilenc köteg mindig párhuzamosan mozogjon. Keskeny helyeken pedig egy segédhajó tolja, valamint segíti egyben tartani az úszó rakományt. „Mindenre előre fel kell készülnünk” –mondta Reino Nurmi. „Figyeljük, hogy az időjárás-jelentés jósol-e erős szelet. Van néhány biztonságos megállóhelyünk, ahol kivárhatjuk, amíg lenyugszik az időjárás.”
scaniaronkfausztatas01Reino Nurmi 1974-ben még egy papírgyárban dolgozott, ám nem igazán élvezte a munkáját. „A rönkúsztatásért felelős területi vezető a szomszéd szobában dolgozott, és átmentem megtudakolni, hogy kaphatnék-e tőle valamilyen munkát. Azt mondta, hogy egyetlen nyárra tud munkát biztosítani, tovább nem. Ez a nyár már igen régóta tart.”

Hibrid elektromos ingázóhajó Stockholmban

Közös kísérletek keretében a Blidösundsbolaget, a Transdev egyik leányvállalata együttműködésbe kezdett a Scaniával, hogy átépítse hibrid üzeműre az M/S Rexnevű hajót. Az 1937-ben épült vízi jármű most a Stockholm Transport kompjaként ingázókat szállít.

scaniahibridhajo„Nagyon felbuzdultunk a tapasztaltakon” – mondta Fredrik Liw, a Blidösundsbolaget műszaki menedzsere. Még sok fejlesztési és tesztelési munka áll előttünk, de akár 47 százalékkal is csökkenteni tudtuk a szén-dioxid-kibocsátást.”
A svéd fővárosban az ingázók körülbelül hatvan százaléka közösségi közlekedést vesz igénybe, a Stockholm Transport közlekedési vállalat pedig büszke arra, hogy busz-és vonatflottája teljesen fosszilis energiaforrásoktól mentesen üzemel. Nemrég a közlekedési hatóság elkezdte nagyobb mértékben használni a város vízi útvonalait, rövidebb és gyorsabb utazásokat biztosítva. 2021-re az összes regionális közösségi közlekedési hajót fosszilis energiaforrástól mentes üzemanyagokkal működtetik majd. A Rex hibriddé alakítása fontos lépés ebben a fejlődési folyamatban.


scaniahibridhajo01

„Amikor a Scania megkeresett bennünket, én már akkor gondoltam, hogy a Rex alkalmas a hibrid elektromos hajtásláncra, mivel nagyon energiahatékony” – mondta Fredrik Liw. Az M/S Rex minden nap egy 75 perces útvonalon üzemel a Mälaren-tavon Stockholm városközpontja és Ekerö szigete között – amely két UNESCO világörökségi helyszínről is ismert, köztük a Drottningholm palotáról, a svéd királyi család otthonáról. A hajó akár 150 embert is szállíthat, hajtásáról pedig egy 13 literes Scania dízelmotor gondoskodik, amely megfelel a nemzetközi IMO Tier 3 károsanyag-kibocsátási szabványnak. Ezt egy villanymotor egészíti ki, ezáltal a hajó csendesen tudja megközelíteni a kikötőhelyeket. Teljes hajtási teljesítménye 240 kilowatt folyamatosan vagy 290 kilowatt rövid ideig, utazási sebességnél pedig körülbelül 100 kilowatt teljesítményre van szükség a hajó hajtásához. Ez kétórányi működést biztosít tisztán elektromos üzemmódban.
„Ez úttörő lehet” – mondta Mattias Rosengren, a Scania motorgyártó részlegének főmérnöke. „Autóipari technológiát ültetünk át a hajózás világába, ahogyan a dízelmotorokkal is tettük. A hajó hajtáslánca ugyanazokat a részegységeket tartalmazza, mint a Scania hibrid és teljesen elektromos járművei.”