MINI Vision Urbanaut - Ezek vajon mit szívtak?!

Nemcsak a fényszórói, hanem még az Ocean Wave árnyalatban ragyogó „gördeszka-kerekei” is kommunikálnak a külvilággal, a lesüllyeszthető műszerfal pedig nyugágyként használható. S ez csak néhány MINI Vision Urbanaut digitális tanulmányautó dilijei közül. Úgyhogy jogos a kérdés a tervezőit illetően...

A MINI Vision Urbanaut a 2020-as online #NEXTGen rendezvénysorozaton debütált, s forradalmi koncepcióként a lehető legapróbb alapterületen kínálható maximális utastér és az abszolút sokoldalúság vadonatúj értelmezését váltja valóra. Méghozzá három jellegzetes MINI – a Chill, a Wanderlust és a Vibe – „pillanat” képében mutatja be a koncepció végtelenül széles alkalmazási területeit, melyek messze túlmutatnak a vezetés élményén. A „Chill” a nyugalom szigetévé varázsolja a MINIT, ahol garantált a pihentető utazás vagy éppenséggel a munkához szükséges teljes koncentráció. A „Wanderlust” pillanat a vezetés élményéről szól, amikor is a pilóta maga döntheti el, hogy kihasználja-e a MINI Vision Urbanaut teljesen automatizált járművezetési funkcióit vagy maga dirigál. A „Vibe” ugyanakkor az emberekkel töltött minőségi időt helyezi a középpontba, miközben a Vision Urbanaut minden korábbinál nyitottabbá válik.
Ahhoz, hogy a Vision Urbanaut utastere a legideálisabb környezetet kínálja utazáshoz és szórakozáshoz egyaránt, számtalan érdekes és mondhatni szokatlan ötletet bevetettek a lakberendezők. Az utastér például néhány egyszerű mozdulattal nappalivá alakítható. Álló helyzetben a kormány mögött rész kényelmes olvasósarokká változik, ahol a mélyebbre süllyeszthető műszerfal „nyugágyként” használható. A felnyitható szélvédő megy egyfajta „utcára nyíló terasszá” varázsolja a MINI négykerekűjét, minden korábbinál nyitottabb térérzetet garantálva.
Eközben a kabin hátsó felében kialakított „Cosy Corner” a csendes pihenő helye. Az itt található ülőpad fölött textil-bevonatú fényfüzér húzódik végig, LED-es háttérvilágítással gondoskodva a nyugodt atmoszféráról. A középső, központi rész nyitott térként funkcionál, ahonnan bármelyik „egység” könnyedén elérhető, de önálló ülőhelyként is használható. Az ajtóval szembeni oldalon pedig egy növénnyel kiegészített kisasztal rejtőzik, az intuitív, letisztult – felhasználói – felületekkel egyetemben hozzájárul a belső tér „nappalis hangulatához”. A jól ismert, kör alakú MINI műszeregység is itt, az asztalnál kapott helyet, ezáltal minden információt a közösségi tér közepén jelenít meg, minden utas számára látható módon. A három előre beprogramozott „MINI pillanat” a MINI „Token” segítségével aktiválható, utóbbi azt is lehetővé teszi, hogy az „Én MINI pillanatom” elnevezés mentén egyedire konfigurálhassuk a kabint.

Hasonlóan meglepő a MINI Vision Urbanaut minimalista karosszériája is, mely helyet biztosít a fenti, maximálisan kreatív helykihasználásnak. Frontrésze mindenesetre a két klasszikus MINI-stílusjegy – a fényszórók és a hűtőrács – fejlődéstörténetét tükrözi. Mind az első, mind a hátsó világító egységek többszínű, dinamikus mátrix-grafikája az egyes MINI pillanatokhoz igazodik, és mint ilyen, az autó és a külvilág közötti kommunikáció új formáját váltja valóra. Az átlátszó, belülről világító „gördeszka-kerekek” ugyancsak az egyes MINI pillanatokhoz idomulva változtatják megjelenésüket. A vezetőoldali C-oszlop sem épp hétköznapi, az üvegfelület mögött felsorakozó fényképek a meglátogatott úti céloknak, fesztiváloknak és együtt töltött pillanatoknak állítanak emléket.
minivisionurbanaut13Mindemellett a MINI Vision Urbanaut tanulmányautó forradalmi okoseszközként is használható, amely jövőbe mutató mobilitási opcióként a családtagok és barátok meghatározott körének is elérhető szolgáltatásokat nyújt. A zenerendszer lejátszási listái, a hangoskönyvek és a podcastok egytől egyig személyre szabhatók, a személyes preferenciák szerint dolgozó útvonaltervező funkció pedig személyre szabott úti tippeket, látnivalókat és érdekességeket ajánl.
minivisionurbanaut08Végül de nem utolsósorban a MINI Vision Urbanaut a felelős erőforrás-felhasználást élteti, ami króm- és bőrmentes kialakítást jelent. Rendkívül széles körben alkalmaz újrahasznosított anyagokat, az utastér leginkább meghatározó kárpitja a kötött textil. Hát, nagyjából ez történik, ha holland coffeeshopban tartják a formatervezők a csapatépítő tréinget. Viszlát, Amszterdamban?!