FIAT Tipo 2021 - Neked is típusod?

Megérkezett Magyarországra a megújult és kibővült Tipo-család: fiatalosabb dizájnnal, crossover karosszériaváltozattal, fokozott teljesítménnyel és fejlett technológiai arzenállal. 4.830.000 forinttól hazavihető a szedán kivitel.

A modernkori FIAT Tipo 2016-ban mutatkozott be négyajtós limuzinként, azóta azonban a kombi és ötajtós változattal többtagú családdá bővült a kompakt olasz típus. Az Olaszországban gyorsan népszerűvé vált modell nagyban hozzájárult a FIAT megerősödéséhez is: bevezetése óta 670.000 darab kelt el belőle, s egyre nagyobb arányban részesedtek az eladásokból az exportpiacok.
2021 ugyanakkor jelentős változásokat hoz a Tipo-család életében: nemcsak teljeskörűen átdolgozták, de egy új crossover kivitellel gazdagodik a kínálat, melyet két központi tematika köré rendeztek a tervezők. Az egyik a hagyományosabb, három felszereltségi szinttel és háromféle kasztnival megvásárolható „Life”; a másik a sokoldalúbb, kizárólag ötajtós, emelt hasmagasságú „Cross”. Utóbbi a Panda Cross sikeres stratégiáját követi, vagyis a vagány, dinamikus és fiatalos jármű a vásárlók életkorát, ízlését és mobilitási szükségleteit tekintve is szélesebb ügyfélkört szólít meg, mint a hagyományos változat. De nézzük a részleteket!
Az új FIAT logóval ékesített átrajzolt hűtőmaszknak, a módosított formájú, a biztonságot is fokozó LED-es fényszóróknak, valamint az áttervezett lökhárítóknak hála, a Tipo modernebbnek, dinamikusabbnak, elegánsabbnak hat elődjénél, amihez az új 16 vagy 17 colos könnyűfém felnik is hozzájárulnak. A crossoveres stíluselemekkel – többek között megerősített kerékívekkel, alsó védőlemezekkel, hátsó diffúzorral és praktikus tetőcsomagtartóval - felvértezett Tipo Cross ugyanakkor még erőteljesebb, merészebb hatást kelt, ráadásul magasabb is fivéreinél, méghozzá csaknem 4 centiméterrel. Az áthangolt futómű és a nagyobb abroncsok magasabb üléspozíciót is eredményeznek, megkönnyítve többek között a ki- és beszállást, valamint a napi rutinfeladatokat.

Az utastér is vadonatúj: az üléseket például exkluzív szövetkárpit borítja, a hagyományos analóg műszerek helyére pedig teljes mértékben testre szabható, 7 colos, TFT digitális műszeregység lépett. Sportosabb, ergonomikusabb lett a volán, jobb rálátást biztosítva a fentebb említett műszerfalra. A középkonzolon lecserélték a klímavezérlőket, az összes kezelőszerv fehér háttérvilágítást kapott, továbbá fejlettebb infotainment rendszer segít ellenőrizni az autó állapotát, illetve kezelni a multimédiás rendszert és az okostelefonunkat.
fiattipocross24Amúgy a Tipo az új 500 után elsőként kapta meg a 10,25 colos képernyővel szerelt új UConnect 5 infotainment berendezést, mely a könnyen és ösztönösen használható, rendkívüli mértékben testre szabható Android Automotive operációs rendszert alkalmazza, s akár 2 telefon is összeköthető vele. Természetesen testre szabható, és akár öt konfigurációt képes megjegyezni. Szintén örömteli újdonság a hátsó üléseknél kialakított USB-csatlakozó.
fiattipofamily2020aA dizájn mellett a technológiai tartalom is jóval magasabb színvonalú lett, a legmodernebb vezetőtámogató asszisztenseket (ADAS) felvonultatva. Ilyen például a Jelzőtábla-felismerő, az intelligens sebesség-szabályozó, a sávtartó asszisztens, az éberségfigyelő, az adaptív fényszóró, a holttér-figyelő segéd, valamint a kulcs nélküli nyitás és indítás és vezeték nélküli okostelefon töltési lehetőség.
fiattipocross10Végül, de nem utolsósorban a motorpaletta is átalakult. A Tipo is megkapta az új 100 lóerős 1.0 GSE T3 benzinmotort, mely 190Nm forgatónyomatékot ad le már 1500/perc fordulatszámon. Ezáltal kényelmesen, csendesen vezethető, ebből a sebességváltó is kiveszi a részét: 130 km/h-s tempónál alig 3200-at pörög. Az Euro 6D Final normát teljesítő Multijet dízelmotorok két – 95 és 130 lóerős - teljesítményszinttel elérhetők.
fiattipolifeA fokozottan környezetbarát új Tipo család opcióként a Mopar által kifejlesztett D-Fence csomaggal is felszerelhető, ami három berendezést tömörít. Egy nagyteljesítményű, a szálló részecskék 98 százalékát megszűrő pollenszűrőt, egy HEPA szűrőt, valamint egy UV-lámpát, amellyel fertőtleníthetjük az utastérben gyakran megérintett felületeket.
fiattipocitylifeA fiatalos és családosok számára egyaránt ideális Tipo 4.830.000 forinttól megvásárolható szedán karosszériával. Az ötajtós indulóára 5.190.000 forint, a City Cross árcéduláján 6.600.000 forintos összeg áll, a Cross pedig 300.000 forinttal drágább nála. A kombiért legkevesebb 5,490.000 forintot kell a kereskedésben hagynunk. Na, mit mondasz ezek után, Neked is típusod?