BMW - Az iDrive fejlődése (CES2021)

Húsz év telt el azóta, hogy a BMW bemutatta az iDrive kijelző- és operációs rendszer első generációját. A 2021-es Szórakoztató Elektronikai Kiállításon (CES – Consumer Electronics Show) a bajor márka már a forradalmi, új nemzedékét jelenti be, amellyel az autó és a vezető közötti interaktív kapcsolatot bevezeti a jövőbe mutató, digitálisan intelligens korszakba.

Az idei Szórakoztató Elektronikai Kiállítás 2021. január 11-14. között várja a látogatókat, ezúttal kizárólag digitális formában. A BMW a többnapos esemény virtuális színpadán enged első ízben betekintést a hamarosan érkező, vadonatúj BMW iDrive kijelző- és operációs rendszer néhány innovációjába, a teljes technológiát pedig hivatalosan 2021 egy későbbi időpontjában leplezi majd le.
A BMW az idei CES-re i számos, izgalmas tartalommal készült, többek között egy olyan videó-összeállítással, mely áttekinti a modelljei által nyújtott felhasználói élmény elmúlt húsz éves fejlődését. Az időutazás két főszereplője a 2001-ben bemutatott BMW 7-es sorozat, valamint az idén érkező iX, hiszen előbbiben ünnepelte világpremierjét az iDrive operációs rendszer, utóbbi pedig elsőként fogja felkínálni az újgenerációs technológia innovációit. A jövő felhasználói élményiért, illetve az autó és a vezető közötti interaktív kapcsolat kidolgozásáért felelős BMW Design Team mindemellett a technológia tervezési és fejlesztési folyamataiba is érdekes betekintést enged.
2001-ben az iDrive operációs rendszer búcsút intve az autóipar megrögzött hagyományainak, megtisztította a műszerfalat a gombok és vezérlőpanelek rengetegétől. Helyüket egy színes központi kijelző vette át, amelynek menüpontjait és funkcióit a felhasználók a középkonzolra helyezett forgó tárcsával (iDrive vezérlőtárcsa) irányíthatták. A szisztematikusan felépített, többfunkciós rendszer minden korábbinál átfogóbb járműbeállítási, szórakoztató, navigációs és telekommunikációs lehetőségeket kínált, egyetlen eszközbe csomagolva. Sőt mi több, a BMW 7-es sorozatban debütált a hangvezérlés lehetősége is.
Az iDrive vezérlőtárcsája és a hangvezérlés lehetősége jelentősen egyszerűbbé és biztonságosabbá tette a fedélzeti operációs rendszer működtetését. Korábban a vezető minden egyes járműfunkciót külön-külön gombbal tudott aktiválni, a BMW iDrive megjelenésével azonban minden funkció egyetlen, a középkonzolon kényelmesen hozzáférhető forgótárcsa alá került. A különböző funkciók között ennek tekerésével és négyirányú megbillentésével váltogathatnak a felhasználól, az aktiválást pedig a megnyomásával végezhetik el.

A vezérlőtárcsa mellett idővel egyetlen gombbal elérhető kedvenc funkciók is megjelentek, amelyeket a tulajdonosok a személyes preferenciáik szerint állíthattak be. A leggyakoribb funkciók szintén egyetlen gombnyomással elérhetővé váltak, majd bemutatkozott az érintés-érzékeny felülettel szerelt iDrive vezérlőtárcsa, 2015-ben pedig, a BMW 7-es sorozatban az érintés-érzékeny központi kijelző is.
A BMW emellett folyamatosan fejlesztette komfort- és biztonságfokozó innovációit is. 2004-ben már Head-Up kijelzőt is ajánlott, amely a vezetéshez szükséges legfontosabb információkat a szélvédőn keresztül közvetlenül a pilóta látómezejébe vetítette. 2015-ben pedig új szintre lépett a multimodális járművezérlés: a 7-es sorozat reflektorfénybe gurította a gesztusvezérlést. A hangvezérlés szintén jelentős változáson ment keresztül: 2015 óta már nem meghatározott szavakkal, hanem anyanyelvükön, folyamatos beszéd útján hívhatják elő és aktiválhatják a fedélzeti operációs rendszer egyes funkcióit az utasok.
bmwidrive ces2021cA BMW iDrive kijelző- és operációs rendszer a digitális szolgáltatások hajnalát is elhozta, egyre közvetlenebb kapcsolatot garantálva a vezető és a kocsi között. Következő lépésként 2007-ben a Google keresőmotorját is integrálták a bajor fejlesztőmérnökök, majd a következő évben a korlátlan internet-hozzáférés is beköltözött a BMW-kbe. Az okostelefonok és a kifejezetten rájuk fejlesztett okosalkalmazások robbanásszerű elterjedésére a BMW ugyancsak idejekorán reagált, így 2012 óta a BMW iDrive operációs rendszerbe harmadik fél okosalkalmazásai is játszi könnyedséggel feltelepíthetők és futtathatók.
bmwidrive ces2021b2016-ban a BMW Connected szolgáltatás-paletta már azt is biztosította, hogy az ügyfelek teljes egészében integrálják autójuk fedélzeti operációs rendszerébe a digitális életstílusukat. A sofőr a navigációs rendszer úti céljait egy koppintással, az okostelefonról közvetlenül az autóba küldheti, miközben az autó aktuális állapota az okoseszközön keresztül bármelyik pillanatban, a távolból is nyomon követhető.
A legújabb, online-alapú hangvezérlő technológiával 2018-ban ismerkedhettünk meg a BMW 3-as sorozatban. A BMW Intelligent Personal Assistant egy folyamatosan fejlődő, intelligens digitális társ. A technológia a márka központi operációs rendszerének legújabb, 7.0 verzióján fut, amely moduláris és rugalmas felépítésével a jövőbe mutató szolgáltatások optimális alapját adja: a távolról is vezérelhető rendszeres szoftverfrissítések (Remote Software Upgrade) folyamatosan naprakészen tartják az applikációkat, miközben mindvégig fenntartják az újabb és újabb funkciók rendszerbe integrálásának lehetőségét.
bmwx7m50d49A technológia következő generációja a BMW és a vezető közötti intenzív kapcsolat új dimenzióját váltja valóra. Az új rendszer áthidalja az analóg és a digitális technológia közötti határokat, a digitális intelligencia az autók részévé válik, a tökéletesen optimalizált szenzorok a környezet tökéletes feltérképezésének lehetőségét kínálják. A vezetés és a parkolás egy bizonyos mértékig így teljesen automatizálttá válhat, a felhőalapú szolgáltatások pedig számtalan valós idejű információhoz engednek hozzáférést. Mindez azt jelenti, hogy az autó immár számos vezetési szituációban több információból dolgozhat, mint a vezető. A hálózatba kapcsolt BMW modellek jelzésének köszönhetően például a technológia képes előre látni a veszélyforrásokat, az úti célban pedig előre megjósolni az elérhető parkolóhelyeket.
A BMW iDrive következő nemzedéke minden korábbinál átfogóbban aknázza ki a hálózatba kapcsolt BMW modellek közötti interaktív kommunikációban rejlő lehetőségeket, még biztonságosabbá, még kényelmesebbé és még gazdagabbá emelve a mobilitás élményét.