A 195/65R15 nyári gumi milyen autóra való?

A szakemberek általában még a szezon előtt szokták értékelni a nyári gumikat. Jó, ha tudjuk, hogy ezek az abroncsok száraz és vizes körülmények között is kiválóan tapadnak, mégis hideg vagy jeges időjárási viszonyoknál elveszítik ellenállóképességüket. Ezért csak 7 fok vagy annál magasabb hőmérsékleten használhatjuk.

A 195/65R15 méretű gumik egyaránt alkalmazható Ford Focus, Renault Megane, Skoda Octavia vagy KIA típusokra. Különbségek leginkább az árban, illetve a gumiabroncs márkájában lehetnek. Az sem elhanyagolandó tény, hogy ilyenkor kell új gumit beszerezni, hiszen számos helyen akár több tízezer forintot spórolhatunk.

Fontos a megfelelő méret

Ha nem tudjuk, hogy milyen méretű nyári gumira van szükségünk érdemes megnézni a különböző webshopok méret kalkulátorát. Néhány alapvető információ megadása után már könnyen böngészhetünk a kínálatban. A Gumiwebshop gumiabroncskeresője segítségével szélesség, magasság, átmérő, évszak, típus és gyártó alapján tudunk listázni a márkák között.

Hogyan válasszuk ki a legjobb gumikat a járműhöz?

Az autónkhoz, vezetési stílushoz és az utazáshoz szabott paraméterekkel rendelkező gumiabroncsok jelentik a saját és környezetünk biztonságának alapjait. A többi autóvezető véleménye csak egyike azoknak a tényezőknek, amelyek befolyásolhatják a végső döntésünket.

Mire kell még odafigyelni, amikor nyári gumiabroncsokat vásárolunk?

Szezonális tesztek – ezeket célszerű elolvasni és értelmezni, amelyeket rendszeresen végeznek a közlekedéssel foglalkozó szervezetek, például az ADAC, az ACE, a GTU.
Gumiabroncs jelölések - minden gumiabroncson van egy címke – 2021. május 1-től már minden fontos adatot tartalmaznia kell -, amelyen megtaláljuk az alapvető információkat a paraméterekről. Ez lehetővé teszi, hogy objektíven összehasonlítsuk az adott mérettartományú modelleket.

Milyen márkájú nyári gumit érdemes venni?

Dunlop SP Sport Bluresponse

Nemrég a Dunlop SP Sport Bluresponse volt a legajánlottabb 195/65 R15 méretű gumiabroncs. Évek óta ezt a modellt rendszeresen hírdetik a kereskedők és az autóipari gyártók. Mitől is olyan népszerű? A járművezetők arra számítanak, hogy abroncsaik paraméterei prémium kategóriába esnek. A Dunlop pedig ezt biztosítja, főleg, hogy ezeket az abroncsokat először igényes sportautókhoz tervezték. Az SP Sport Bluresponse tökéletes tapadással rendelkezik száraz felületeken, nagy sebességgel, és védi az autót az esőzések idején az aquaplaningtól. Ez csak néhány előnye ennek a modellnek a német gyártótól. Az autóvezetők a stabil manőverezésre és az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztásra is figyelnek. A Dunlop abroncs a kifinomult kialakítás és a futófelület miatt megfelel ezeknek a követelményeknek. A vásárlói visszajelzések szintén pozitívak, és sok Ford tulajdonos kifejezetten ajánlja ezt a márkát.

Uniroyal RainExpert 3

Igaz a szakemberek és viszonteladók közepes árkategóriába sorolták, az egész sorozat népszerűsége azt bizonyítja, hogy jó minőségű és versenyképes teljesítmény érhető el ezzel a márkával, viszonylag jó áron. Ami kiemeli ezt az abroncsot, az a legmagasabb szintű biztonság, ha nedves talajon közlekedünk. A Shark Skin technológia hatékonyan engedi le a vizet az abroncsok alól. Ennek következtében az autó nem csúszik és a tapadásszabályozás megmarad. Száraz felületeken a RainExpert 3 ugyanúgy működik, mint nedves szakaszon. Az olyan paraméter, mint: az alacsony gördülési ellenállás, amely csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, a hosszú élettartamot vagy a vezetési kényelmet, szintén előnyei között említhető. A vásárlói értékelések azt mutatják, hogy bátran ajánlható ez a márka.

Goodyear Efficientgrip Performance

Ez a gumiabroncs segíti a féktávolság rövidítését száraz és nedves felületeken egyaránt, ami rendkívül fontos a forgalom minden résztvevőjének biztonsága szempontjából. Az aszimmetrikus futófelület stabil tapadást nyújt kanyarodás közben. Az úgynevezett WearControl technológiát úgy tervezték, hogy az abroncs teljes életciklusa alatt tökéletesen teljesítsen. A Goodyear ígéretei megvalósulnak-e? Igen, hiszen a vevői visszajelzések nagyon jók. Van olyan vásárló, aki 0,4 literrel csökkentette ezáltal az üzemanyagfogyasztását, mások pedig a hatékony gördülési ellenállást dicsérték. Természetesen a sort lehetne még hosszan folytatni a többi márkával, a lényeg, hogy egy jó nyári gumi megfelelően tapadjon, hogy autónk biztonságosan az aszfalton maradjon. Azt pedig nem szabad elfelejteni, hogy ezek az abroncsok télen már nem használhatóak sérülékenységük miatt.

(x)