Volkswagen Golf R Variant 2021 - Akár vonóhoroggal is rendelhető

Nahát, mikor megláttam a sajtóanyagban a vonóhorog opcióját, rögtön az a kép ugrott be, ahogy egy kombi Golf R száguld a német Autobahn legbelső sávjában, mögötte meg lebeg a szalmabálával megrakott utánfutó. Aztán rájöttem, hogy mindenki maradi, mert ha a szalmabálát lecseréljük jet-skire vagy cross motorra, akkor már nem is olyan szürreális a dolog. Mindenesetre azért kíváncsi lennék néhány év múlva, hogy hány százalék választotta, majd „élt” ezzel az extrával.

Olyan szempontból amúgy mindegy is, hogy az új Golf R Variantban minden idők eddigi legerősebb és legdinamikusabb gyári Volkswagen Golf kombiját tisztelhetjük. Ám a 320 lóerős wolfsburgi újdonság hű maradt elődei hagyományaihoz: variálható sokoldalú tehetség, kényelmes szabadidő- és családi kombi, s mély benyomást keltő sportos útitárs egyben.
Mert akárcsak a kompakt Golf R, a Golf R Variant is a hátsó kerekek R-Performance kerekenkénti forgatónyomaték-szabályzásával (Torque Vectoring) kiegészített 4MOTION összkerékhajtással készül, amely a hátsó tengelyre épített új differenciálmű-egység segítségével nem csupán az első és a hátsó tengely között osztja el igény szerint a forgatónyomatékot, hanem a hátsó kerekek között is. Az innovatív hajtásrendszer különösen a kanyaríveken fokozza jelentősen az új Golf R Variant agilitását, emellett – kanyarban megnövelve a külső íven gördülő hátsó kerékre érkező nyomatékot – hatékonyan növeli a biztonságot is. Mindez semleges menettulajdonságok mellett kölcsönöz hatékony vonóerőátadási képességeket a Volkswagen számára.
A 4MOTION összkerékhajtás a menetdinamikai szabályzórendszeren (Vehicle Dynamics Manager) keresztül további futómű-technikákkal, például az elektronikus differenciálzár-hatású funkcióval (XDS) és a különböző hangolásokat kínáló, opcióként választható adaptív futómű-szabályzással (DCC) is hálózati kapcsolatban áll. Az eredmény pedig a lehető legpontosabb és semleges irányíthatósági tulajdonságokban, optimális vonóerőátadási képességekben és kiemelkedő agilitásban – röviden: a vezetés lehető legnagyszerűbb élményében – érzékelhető. Ehhez tudni kell, hogy a Golf R Variant végső finomhangolására a Nürburgring Nordschleife-szakaszán került sor.
volkswagengolfrvariant2021eAz extraként rendelhető R-Performance csomag részeként a wolfsburgi kombi két további menetprofilt is kínál. A „Special” üzemmódban a hajtáslánc minden meghatározó paramétere a Nordschleife és más hasonlóan igényes versenypályák karakteréhez igazodik. A „Drift” menetprofil értelemszerűen a „driftelés” élvezetét növeli meg.
volkswagengolfrvariant2021wA Golf R Variant mozgatásáról - az EA888 motorsorozat - 2,0 literes, négyhengeres turbófeltöltésű egysége gondoskodik, amely negyedik generációjában 235 kW-os (320 LE) csúcsteljesítményt biztosít, és álló helyzetből mindössze 4,9 másodperc alatti gyorsulást tesz lehetővé 100 km/h-s tempóra. A 250 km/h-s végsebesség az opcionális R-Performance csomaggal 270 kilométer/órára is emelhető.
volkswagengolfrvariant2021cMég R-specifikus sportfutóműve, illetve annak sportos hangolása következtében sem szorul háttérbe a Golf R Variant mindennapos használhatósága. A „Comfort” módusz például az alapkivitel négy üzemmódjának egyikeként – a motor, a sebességváltó, a lengéscsillapítók, a kormányzás és az R-Performance kerekenkénti forgatónyomaték-szabályzás (Torque Vectoring) paraméterein keresztül – a lehető legszínvonalasabb kényelemre összpontosít.
volkswagengolfrvariant2021sA dinamikus puttonyos tágas térkínálatával is meggyőzőnek bizonyul. A Golf R Variant - a ferdehátú változatához képest - 58 milliméterrel hosszabb tengelytávja a belső térkínálat előnyére szolgál, különösen a hátul utazók számolhatnak több hellyel. A csomagtartó térfogata a második üléssor lehajtásával és a tetőig pakolva akár 1642 literre is bővíthető. Extrafelszerelésként elektromosan kihajtható vonófej egészítheti ki a Golf R Variant – a mindennapok nagyteljesítményű kombijaként kínált - felszereltségét.
volkswagengolfrvariant2021fA sportosságot magasfokú mindennapos használhatósággal, a csúcsszínvonalú menetteljesítményeket pedig bőséges térkínálattal és sokoldalúsággal ötvöző új Golf R Varian már megrendelhető – akár vonóhoroggal is.

Pin It