SEAT Arona - Városi karakter

Hétfőtől péntekig egy elegáns, nagy belső terű, kényelmes és komfortos autó. Hétvégén viszont kalandra csábító, hatékony és sportos karakterű géppé változik, vagyis az új SEAT Arona azokat a vezetőket célozza meg, akik néha egy kis extra izgalomra vágynak. Már rendelhető!

A Volkswagen-konszernhez tartozó SEAT történetének egyik legjobb időszakát éli. Az elmúlt négy év során a spanyol márka növekedése elérte a 30 százalékot, tavaly mintegy 410 000 kiszállítást teljesített. Ráadásul a fejlődés egyelőre töretlennek tűnik: idén, az első nyolc hónap során már több, mint 310 000 autót adott át ügyfeleinek a SEAT, amely 13 százalékkal jobb eredmény, mint a 2016-os év hasonló időszakában elért darabszám.
Az optimizmus azért is indokolt, mert jelenleg zajlik a SEAT eddigi legjelentősebb modelloffenzívája, melynek része a már piacon lévő Ateca, a megújult Leon, a jövőre megjelenő, nagyméretű SUV – Alboran, Aranda, Avila vagy Tarraco néven kerül majd piacra -, valamint a Frankfurtban leleplezett Arona.
A SEAT ezzel az újdonsággal lép be a kompakt crossoverek szegmensébe, ennek megfelelően – az Arona – meggyőzően vegyíti a kompakt méretekben rejlő előnyöket a szabadidő-autós felépítéssel, tulajdonságokkal. Így a német konszern MQB A0 platformjára épülő modell a - hétköznapok során fontos - elegáns megjelenés, tágas térérzet és praktikusan kényelmes megoldások mellett kalandvágyó szívet, megbízható jellemet illetve hatékony motorokat is kínál a tulajdonosainak. Ugyanakkor az Arona megjelenése tipikusan SEAT, a 4138 milliméter hosszú és 1539 milliméter magas négykerekű karaktere nem nélkülözi a latinos vonzerőt, dinamizmust sem. A hagyományos személyautókhoz képest 15 milliméterrel nagyobb hasmagasság, továbbá az Ibizához képest 52 (vezető), illetve 62 milliméterrel (utas) magasabb üléspozícióval kombinálva jobb kilátást és biztonságérzetet garantál, nem mellékesen pedig a csomagtartó kapacitása 400 literes.

A jó biztonságérzet azonban mit sem ér megfelelő berendezések nélkül, ezért a SEAT Aronában a legmodernebb vezetőtámogató berendezések teljesítenek szolgálatot. Többek között a már jól ismert Front Assist, az adaptív tempomat, a Multi-Collision fékrendszer, a holttér és a hátsó forgalom-figyelő vagy a Park Assistanse rendszer.
seatarona11Az Arona utasterének büszkesége mégis inkább az új Digitális Műszeregység, mely nemcsak sokoldalúbb megjelenést, de lényegesen jobb funkcionalitást biztosít. Eszerint a kiemelkedő felbontással rendelkező Digital Cockpit használata nagyban hozzájárul a vezetési élmény fokozásához, és pozitívan befolyásolja a pilóta kényelmét és az utasok biztonságát. Feltétlenül említést érdemel még, hogy az Arona kényelmi csomagjában az Apple Car Play, Android Auto és a Mirror Link funkció is szerepel, emellett 6 hangszórós BeatsAudio hifi is elérhető hozzá. Ezen felül a négyféle felszereltégi szinttel érkező latin modellhez divatos hangulatvilágítást és kétzónás klímát is ajánl a SEAT, ám a négyféle beállítást nyújtó Drive Profile kapcsoló kizárólag az FR kiadás sajátossága. 2018-tól az interaktív hangszolgáltatást ígérő Amazon Alexa névre keresztelt virtuális asszisztenssel is rendelhető lesz az Arona, ennek célja, hogy a lehető legjobban optimalizálják az utasok autóban töltött idejét. A vezető hangja által vezérelt Amazon Alexa segít a személyes programok intézésében, dalokat keres, felkutatja az érdeklődésünknek megfelelő helyeket, lehetővé teszi az online hírek valós idejű meghallgatását vagy megtalálja a legközelebbi autókereskedést, mindezt szigorú titoktartási protokollt követve. Az együttműködést folyamatosan „bővítik”, a nyílt platformnak és a több, mint 150 partnernek köszönhetően közel 20 000 folyamatosan gyarapodó és fejlődő „képességet” jelent.
seatarona02Végül nézzük a hatékonyságot! Az Arona utolsó generációs, közvetlen befecskendezéses, feltöltött motorokkal kerül a kereskedésekbe, a kínálat a 95 lóerőtől kezdődő 150 lóerőig tartó teljesítményskálát fedi le. Benzines fronton a 95 és 115 lovas 1.0 literes, háromhengeres aggregát teljesít szolgálatot, illetve az FR-ben egy 150 lóerős, négyhengeres szív dübörög. Dízel alternatívaként az 1.6 literes TDI erőforrás áll rendelkezésre, 95 valamint 115 lóerős kivitelben. Szinte mindegyik kínál választási lehetőséget a váltók terén, az öt és hatfokozatú manuális egységek mellett opcionálisan a duplakuplungos DSG-k is választhatók.
seatarona07További érdekesség, hogy az Arona értékesítése a frankfurti nyilvános premierrel egy időben megkezdődött, így akár már most is megrendelhetik a latin crossovert. Az áráról érdeklődjön a kereskedésekben!