„Hungaro-ringi” SUV-kaland - Három Fordot egy csapásra

Három különböző méretű és hajtásláncú, ráadásul eltérő típusú – téli és nyári - abroncsokkal szerelt, vadonatúj SUV-val mutatta meg nekünk a Ford, hogy miért választja egyre több vásárlója összkerékhajtással az autóját. Természetesen mesterségesen nehezített körülmények között bizonyított a trió, a Groupama Tanpályán. 

fordsuvnap02Körülbelül már a könyökünkön jön ki, hogy a SUV-ok egyre népszerűbbek, hogy menthetetlenül „végigtarolják” a világ piacait, s hogy 2020-ra minden x-ik jármű ilyen lesz. Ahogy a sajtótájékoztatón kiderült, a Ford eladási adatai is alátámasztják ezt a tendenciát: csak az elmúlt három évben háromszorosára nőtt a SUV-értékesítés a márka portfolióján belül az európai piacon. Ennél sokkal érdekesebb az a tény, hogy az amerikai márka vásárlóinak egyre nagyobb része választja összkerékhajtással a különböző modelleket, így a szabadidő-autókat is.
Ehhez persze az is hozzájárul, hogy csak Európában nyolc különféle négy- vagy összkerekes típust forgalmaz a Ford, illetve teljesen megújította a SUV-kínálatát, méghozzá olyan modellekkel, mint a nemrégiben felfrissített EcoSport és Kuga, vagy a vadonatúj Edge. Nem véletlen, hogy ezek mutathatták meg a tudásukat a Groupama Tanpályán.
De előtte még meghallgathattuk a kötelező fejtágítást, ahol kiderült, hogy a Ford három különböző 4WD rendszert is kínál. Például a vadonatúj, 350 lóerős Focus RS-ben mutatta be a Dinamikus Nyomatékvektor Szabályozással kiegészített Ford Performance Összkerékhajtást, ami „új szintre emeli az irányíthatóságot és a vezetés élményét”. E rendszer alapját a hátsó hajtómű mindkét oldalán elhelyezett, elektronikus vezérlésű tengelykapcsolók képezik, melyek a Focus RS első/hátsó nyomatékmegosztását, valamint a hátsó tengely oldalankénti vonóerő-elosztását vezérlik. A pillanatnyi vezetési körülményektől függően akár a vonóerő 70 százaléka is a hátsó tengelyre juthat, és a forgatónyomaték akár 100 százaléka is hajthatja az egyik kereket.
fordsuvnap04Aztán ott van a Kuga/Edge páros – a Galaxy, Mondeo, S-Max trióval kiegészítve -, melyekben a Ford Intelligens összkerékhajtás dolgozik. Ennél a rendszernél is észrevétlen az átmenet az első és összkerékhajtás között, hiszen a hajtáslánc „agya” az emberi pislogásnál hússzor gyorsabban dolgozza fel és értékeli a kerekek tapadásával kapcsolatos információkat, és 20 ezredmásodperc alatt akár 50/50 arányig képes elosztani a forgatónyomatékot az első és a hátsó kerekek között. Így biztosítva azt, hogy minden körülmények között stabilan és biztonságosan haladjon a kocsi.
fordsuvnap34Végül pedig a Ranger kerül terítékre, a kapcsolható összkerékhajtásával és terepfokozatával. A pick-upban a vezető a középkonzolon található kapcsolóval választhat a hátsókerék-, illetve a normál négykerékhajtás között, egészen 120 km/órás sebességig. Ha nagyobb vonóerőre van szükség, amikor például a Ranger kemény terepen halad vagy meredek lejtőn ereszkedik, a pilóta a 4WD rendszer felező fokozatát is használhatja, extrém körülmények között meg az elektronikusan zárható hátsó differenciálmű lehet hasznos...
fordsuvnap41Ahogy azt már korábban is említettem, mi ezek közül az Edge-et, a Kugát és a kakukktojásnak számító EcoSportot próbálhattuk ki a Groupama Tanpályán, kifejezetten a hajtáslánc előnyeire fókuszálva. Ennek jegyében először vízzel elárasztott műgyantás, egyre szűkülő pályán szlalomoztunk, még jó, hogy az idővel és egymással versenyezve. Feltétlen említést érdemel még az is, hogy a két nagyobb, illetve Ford Intelligens Összkerékhajtással szerelt SUV-on téli gumik, a kisebb és elsőkerekes EcoSporton meg nyári gumik feszültek, márpedig utóbbiak jelentős hátrányt jelentettek a jeges utat szimuláló pályán. Naná, hogy az EcoSporttal futott idő számított a versenybe...
fordsuvnap32A lényeg azonban az, hogy a Ford Intelligens Összkerékhajtás és a téli gumi – különösképp automataváltóval kombinálva – mekkora terhet vesz le a pilóta válláról. Miközben az Edge-dzsel és a Kugával - óvatos gázpedálkezelés és finom kormánymozdulatok mellett – viszonylag lazán „kacsáztunk” a kihelyezett bóják között, addig a kistestű EcoSporttal sokat gépészkedve, emellett látványosan lassabban és ügyetlenebbül küzdöttük le az akadályokat.
fordsuvnap20A következő kihívást a szintén vizes műgyantán végrehajtott 180 fokos kanyar, majd emelkedő jelentette, ahol a jeges dombon történő elindulást is szimulálhattuk. Ezúttal azonban a Kuga húzta a rövidebbet, és a nyári gumikat magára, szemben az EcoSporttal és Edge-dzsel, melyek jófajta téli garnitúrával könnyítették meg az életünket. Úgyhogy a kompakt EcoSport összeszedte magát és felzárkózott, a Kuga lelassult, az Edge pedig rendületlenül és méltóságteljesen tette a dolgát, mintha nem lennének korlátai. A tanulság az, hogy ne spóroljunk a téli gumi árán, ha már összkerékhajtásra nem futja...
fordsuvnap60A végső állomáshoz, azaz az utolsó feladathoz elhagytuk az aszfaltot és a műgyantát, a Ford-triónak végül egy épített tereppályán kellett megmutatni a tudása legjavát. Egyikük sem vérzett el, ám itt érezhető volt, hogy a 4780 milliméter hosszú Edge – a 2850 milliméteres tengelytávjával – kényelmetlenül érzi magát. Ettől függetlenül simán végigment, sőt a kiváló képminőséget adó első kamerájával kifejezetten mókás volt a földutakon való kalandozás. Ugyancsak bizonyította jó képességeit az EcoSport is, mely elsőkerék-hajtású SUV létére nem ijedt meg a domboktól és völgyektől. Sőt, a többiekénél jobb terepszögeivel vidáman vette az akadályokat. Egyedül arra kellett vigyázni vele – a gyengébb erőforrása miatt -, hogy a lendülete mindig megmaradjon.
fordsuvnap14Ezzel nagyjából végére is értünk a SUV-kalandnak, a cikknek viszont még folytatódik, mivel a kötelező fejtágításon a Ford SYNC3 rendszerét is megismertük. Következzék hát egy rövid ismertető arról. Az amerikai óriás 2016-ban mutatta be Európában az új hangvezérlésű kommunikációs és fedélzeti szórakoztató rendszerét, mellyel az autóvezetők szóbeli utasításokkal irányíthatják okostelefonjukat, az audio- és navigációs eszközöket, valamint a klímaberendezést is. Elég megnyomni egy gombot, majd kimondani, hogy „kellene egy kávé” vagy „tankolni kellene”, s a rendszer máris kávézót, benzinkutat keres, sőt akár parkolót, vasúti pályaudvart, repteret és szállodát is. Leegyszerűsítették a felhasználói élményt is: a leggyakrabban használt funkciók az ujjak közelébe kerültek. „A kétujjas csippentés, a végigsimításos mozdulat, és az internetről ismerős egymezős keresés segítségével a SYNC3 az okostelefonok képernyőjéhez hasonló élményt nyújt a felhasználók számára a jármű képernyőjén, mégis könnyebben és ösztönösebben használható” – nyilatkozta róla Christof Kellerwessel, a Ford SYNC guruja.
fordsuvnap03A 8 colos érintőképernyőt kínáló és a korábbinál gyorsabban működő SYNC3 immár további öt nyelvvel kompatibilis, és az előfizetés nélkül használható Vészhelyzeti Segélyhívó rendszer több lokalizált verziója is elérhető. Ha olyan baleset történne, amely a légzsák nyitásával vagy az üzemanyagellátás blokkolásával jár, a Vészhelyzeti Segélyhívó rendszer a Bluetooth-hoz kapcsolt okostelefont használva segít az utasoknak segítséget hívni az adott országban beszélt nyelven. A Vészhelyzeti Segélyhívó rendszer pedig megadja a jármű helyzetét, hogy a mentőszolgálat operátora egyszerűbben küldhessen segítséget a helyszínre. Ezzel zárjuk a Ford SUV-okról írt bemutatónkat, hamarosan mindháromról részletes tesztet is olvashatnak. Természetesen az autosvilag.com honlapján!