Opel Grandland X - A kalandor

Vagány terepes megjelenés, SUV-hoz illően magas üléshelyzet és bőséges férőhely, valamint rengeteg csúcstechnika jellemzi az Opel új kalandorát, a Peugeot-alapokra készülő Grandland X-et.

Opel Grandland X 305585Ősszel, a Frankfurti Autószalonon tovább bővül az Opel X-családja, méghozzá a lehető legjobb adottságokkal lép poronra a Crossland X-nél 20 centiméterrel hosszabb, kompakt méretű Grandland X. A 4477 milliméter hosszú, 1844 milliméter széles és 1636 milliméter magas, modern vonalakkal megrajzolt szabadidőautó minden irányból nézve sportos hatást kelt, egyúttal következetesen folytatja a jellegzetes Opel-designfilozófiát. Így orrát a hűtőmaszk védőelemei fölött trónoló Opel-villám uralja, körülötte elegáns krómszárnyak futnak ki a karcsú LED-fényszórók dupla ívéig. A markáns frontrészt ezúttal is egy „élre vasalt” motorházban folytatódik, eközben az oldalnézetet a nyers SUV-stílus határozza meg. Erőteljesen domborodnak a kerékívek, burkolatok védik az alsó részeket, jókora kontrasztot képezve az ajtók letisztult vonalaival és a továbbgondolt, utalásszerű sarlóval, amely az Opel-család tagjaként mutatja be az autót. Extra-adag individualitást az opcióként kapható kétszínű fényezés nyújt: a fekete színű tetőt pedig áttört C-oszlop köti össze a karosszéria többi részét. Hátulnézetből a Grandland X az utolsó porcikájáig SUV, széles kiállás, ezüstös védőlemez, két oldalt kivezetett kipufogóvégek, továbbá keskeny LED-lámpák emelik ki az újdonság magabiztos megjelenését.
„Az új Grandland X egy modern SUV, erős jelenléttel és kifejező designnal. Kompakt, sportos és izmos. Az Opel-designfilozófia következetes továbbvitelével elértük, hogy autónk abszolút blikkfang a szegmensben“, mondta az Opel vezető formatervezője, Mark Adams.
Opel Grandland X 305593A Grandland X minőségi utasterében a letisztult és horizontális elrendezésű műszerfal, illetve az érintőképernyős középkonzol tűnik fel elsőre. Az utóbbin, a gyors és ösztönös eligazodás érdekében, egymás alatt három sorban rendezték el az infotainment, a klíma és a futómű vezérlőközpontját. Az utasok nem csupán a be- és kiszállást megkönnyítő, de a körkilátást is javító magas üléshelyzetnek örvendhetnek, hanem a hosszú, 2675 milliméteres tengelytávnak köszönhető tágasságnak is. A csomagtartó 514-től 1652 literig terjedő térfogattal várja a poggyászt és a sportfelszerelést. Ezáltal a legtágasabb kompakt kombikkal is felveszi a versenyt a Grandland X. Emellett a berendezés felületei kellemes tapintásúak, nagyban hozzájárulva a jó közérzethez.
Opel Grandland X 2Első osztályú a Grandland X modern asszisztens- és komfortmegoldásainak portfóliója is: többek között adaptív sebességszabályozó gyalogos-felismeréssel és automatikus vészfékezéssel, fáradtság-riasztás, automatikus parkolóasszisztens, és 360-fokos körkamera áll a vásárlók rendelkezésére. A kimagasló komfortról AGR-minősítésű (Aktion Gesunder Rücken e.V. – Egészséges Hát Munkacsoport) ergonomikus ülés, kormánykerék-fűtés, fűthető első és hátsó ülés, valamint láblengetésre felnyíló csomagtér-ajtó gondoskodik, illetve kiválók a csatlakozási lehetőségei is. Az IntelliLink rendszerek legújabb generációja és az Opel OnStar személyes online-asszisztens új szolgáltatása a szállodafoglalás és a parkolóhely-keresés, ráadásul az okostelefon induktívan, kábel nélkül tölthető fel. Feltétlen említést érdemel az Opel világítástechnikája is, hiszen a Grandland X adaptív, teljesen LED-es fényszórója (AFL LED-Licht) stadionvilágításnak is beválna. A kanyarfény, a távfény-asszisztens és az automatikus hatótáv-szabályozás mindig a helyzetnek és a környezetnek megfelelően teszi láthatóvá az utat, így sötétben is adottak az örömautózás feltételei.
Opel Grandland X 305589Mindenekelőtt mégis a bármelyik évszakban, akármilyen útfelületen maximális biztonság szól a Grandland X mellett. Ez a különösképp téli (M&S) gumikkal remek útfogást garantáló opcionális, elektronikus Grip Control kipörgésgátló érdeme. A vezető öt mód közül választhat, majd a rendszer szabályozza az első kerekekre jutó nyomatékot, akár némi túlforgást is megengedve, és elcsúsztatja az automatikus váltómű kapcsolási pontjait, illetve a gázpedál jelleggörbéjét. Ezáltal hóban, latyakban, homokon vagy vizes aszfalton egyaránt jó a Grandland X útfogása.
Opel Grandland X 305586A további műszaki paraméterek – így például a motorválaszték – csak a frankfurti premier után lesznek elérhetőek, addig elégedjünk meg Dr Karl-Thomas Neumann, az Opel főnökének szavaival, aki röviden összefoglalja a Grandland X lényegét: „A felfutó kompakt SUV járműosztályban egy igazi trónkövetelő jelent meg: az új Opel Grandland X. Neve kalandvágyat, függetlenséget és nagyvonalúságot sugall. Sportos designjával fantasztikusan néz ki, és biztos, hogy új vevőket hódít majd meg márkánknak. A jellemző SUV-erényeken kívül rengeteg csúcstechnikát ad vevőjének, amelyek biztonságossá és dinamikussá teszik. Az Opel Grandland X egy klassz SUV, amely felkelti a birtoklási vágyat“.