Peugeot - Pick-upot fejleszt

Hagyományos partnerei helyett egy távol-keleti autógyártóval közösen tervez platós kisteherautót a Peugeot. Európa nem kap belőle.

peugeot 403 camionnette 1Néhány hónapon belül vadonatúj típust mutat be a Peugeot: a márka haszonjármű-kínálatát erősítő pickup 2021-ben kerülhet piacra, elsőként Latin-Amerikában és a Közel-Keleten. Jean-Philippe Imparato, a márka globális vezérigazgatója azt is elárulta, hogy az egyik legnagyobb és legrégebbi kínai autógyártóval, az autóiparban 1959 óta érdekelt Chang'an Automobile csoporttal közösen fejlesztik az újdonságukat. „A pickup szegmens igen fontos a Peugeot számára. Néhány hónapon belül bemutatjuk új modellünket, amellyel mindenekelőtt Dél- és Közép-Amerikában, valamint a Közel-Keleten szeretnénk lefedni a piaci keresletet.” Egyúttal azokat a híreszteléseket is cáfolta a Peugeot, amelyek szerint a vállalat erre a területre is kiterjesztené a Toyotával Európában folytatott együttműködését.
peugeot 403 camionnette 2A Peugeot először több mint hatvan évvel ezelőtt készített platós kisteherautót. A Pininfarina által tervezett Peugeot 403 Camionnette (1956–1967) az azonos műszaki tartalmú Fourgonnette zárt dobozos haszonjármű ponyvázott rakterű változata volt, amelyet 54 és 58 lóerős benzinmotorokkal, illetve egy 48 lóerős dízel erőforrással kínáltak. A sort a Peugeot 404 Pick-up (1967-1978) folytatta. Ezt már Európán kívül is forgalmazta, sőt, gyártotta is a Peugeot; a robusztus, megbízható jármű a márka kenyai összeszerelő üzemében egészen 1998-ig készült.
peugeot 504 pickupA Peugeot eddigi pickup-történetének legsikeresebb darabja az 504-es (1979-1994) volt. Az 1969-ben az Év Európai Autójának megválasztott 504-es alapjaira épülő haszonjárművet önjáró alvázként és billenőplatós kivitelben is megvásárolhatták az érdeklődők, sőt, a Peugeot beleegyezésével lakóautó felépítmény is készült hozzá. Az 504-es volt az első Peugeot pickup, amely (1981-től) összkerékhajtással is elérhető volt; a Dangel által átépített kisteherautókat Franciaországban a Peugeot hivatalos márkakereskedései forgalmazták. Szintén az 504 pickup volt az egyik első Peugeot (sőt, az egyik első nyugati autó), amely Kínában készült: a Guangzhou Peugeot Automobile Company egészen 1997-ig gyártotta azt Guangzhou Peugeot GP 7200 néven, szimpla és (helyi fejlesztésű) duplakabinos kivitelben.
PEUGEOT PICKUP 2017 10Ez volt az utolsó Peugeot pickup, amely európai vásárlók számára is elérhető volt. A márka brazíliai fejlesztőmérnökei 2010-ben mutatták be a városi 206-os alapjaira épített platós járművüket; az etanol üzemű motorokkal szerelt Hoggar barátságos idomai komoly teljesítőképességet takartak; a kompakt pickup hasznos terhelhetősége megközelítette a 750 kilogrammot. A Hoggar 2014-ben távozott a Peugeot latin-amerikai kínálatából, a 2021-ben piacra lépő újdonság azonban nem ennek, hanem az afrikai piacokon 2017 óta forgalmazott, egyszerűen csak Peugeot Pick Up néven ismert, szintén kínai eredetű típusnak lesz a műszakilag és esztétikailag egyaránt modernebb utódja.