BMW Concept Z4 - A ROADSTER

A BMW 2017. augusztus 20-án, a kaliforniai Pebble Beach Concours d’Elegance állítja reflektorfénybe a végtelen szabadság négykerekű szimbólumának progresszív előfutárát, a Concept Z4-et.

Karcsú vonalak, kompakt arányok, lendületes sziluett és ellenállhatatlan stílus jellemzi a neves Pebble Beach Concours d’Elegance rendezvényen debütáló Concept Z4 tanulmányautót, mely nemcsak a BMW 2018-ban színpadra lépő új roadsterének hivatalos hírnöke, hanem egyúttal a „vezetés élményének abszolút szimbóluma is”. Maga Adrian van Hooydonk, a BMW vezető formatervezője fogalmazott így, aki a bajor márka roadster-családjának több évtizednyi hagyományából merített ihletet, s alkotta meg a szemet gyönyörködtető autót. A designer alapvető koncepciója az volt, hogy a Concept Z4 „minden ízében kizárólag a lényegre összpontosít, hogy a sofőr a vezetés végletekig közvetlen élményének legapróbb részleteit is érezhesse. Így válik a négy keréken átélhető szabadság érzése felejthetetlen élménnyé”. De vizsgáljuk meg egy kicsit alaposabban!
A Concept Z4 egyértelműen a márka tradícióira építkezik, megörökölte a BMW roadsterek klasszikus formajegyeit, így a hosszú tengelytávot, az alacsony övvonalat, az elegánsan elnyújtott sziluettet és a kompakt hátfalat. Közben a csapott motorháztető a rövid karosszéria-túlnyúlásokkal és a középre került ülésekkel kiegészítve már első ránézésre is teljesítményre összpontosító, agilis sportautó benyomását kelti, a hátrafelé emelkedő övvonal és ék alakú forma pedig már álló helyzetben is a tanulmányautó dinamikus menettulajdonságait hirdeti. Az ülések mögött domborodó modern, nagyméretű ívek amellett, hogy bukókeretként szolgálnak, szintén tökéletesen idézik a régmúlt korok világát.
Másrészt viszont teljesen modern a Concept Z4: a markáns vonalvezetés és a nagyméretű, letisztult felületek egyértelműen a BMW új designnyelvezetének az alkotóelemei; s ezek egyértelműen a kétüléses sportautó erőteljes karakterére és részletekben gazdag kidolgozására irányítják a figyelmet. Például a koncepció két oldalának elegánsan kidolgozott felületei az első kerékívek mögött elhelyezett Air Breathers légkivezető nyílásokból indulnak, olyan benyomást keltve ezáltal, mintha a karosszéria elemeit a kiáramló levegő formálná. Az ék alakú vonalvezetés meg a hátsókerék-meghajtás klasszikus hírnökeként mindkét oldalon erőtől duzzadó, nagyméretű hátsó kerékívekben teljesedik ki. Vagy nézzük a jellegzetes formájú, mélyre húzott küszöböket, melyek még inkább az aszfaltra ragasztják a Concept Z4-et. A letisztult felületek fény-árnyék játéka a karosszéria exkluzív, Energetic Orange törtnarancssárga árnyalatú fényezésében teljesedik ki, amely a duplaküllő-dizájnú, 20” méretű könnyűfém keréktárcsa-garnitúrával kiváló kontrasztot alkot.

Ugyanakkor a mélyre rajzolt, széles hűtőrácsok és az éles fényszórók szándékosan a vadonatúj BMW Z8 dizájn-örökségét hirdetik, méghozzá felettébb feltűnő stílusban. A hűtőrács-lamellák helyét gondosan kidolgozott fémháló tölti ki, mely a BMW 328 Mille Miglia által fémjelzett korai BMW roadsterek megoldásaira emlékeztet. Érdekes, hogy a koncepció fényszórópárjában elhelyezett ikergyűrű-motívuma ezúttal függőleges elrendezésű, ráadásul két-két, egymással átfedett hüvelyben.
bmwconceptz4kFeltétlen említést érdemel még, hogy az első lökhárítót a vérbeli sportosság és a művészi dizájnnyelvezet jegyében formálták meg a tervezők. A három nagyméretű légbeömlő a motortérben dolgozó erőforrás vérpezsdítő teljesítményére utal, közülük a központi szénszálból készült betétje egyenesen a motorsport élvonalából származik. Végül pedig a mélyen ülő, szélesre húzott hátfal a karosszéria összes ívét csokorba gyűjti, s egy "világos" képben zárja le a tanulmányautót. Összességében a BMW Concept Z4 formabontó és legendás karosszériaelemei egy rendkívül modern, figyelemreméltó és emlékezetes egységgé állnak össze, a múltbéli BMW roadsterek örök legendája előtt tisztelegve.
bmwconceptz4aÁm a „történetnek” még közel nincs vége, mivel az utastér tökéletes harmóniát alkot a karosszériával, nem csupán a színeit illetően, hanem a formai megoldásait tekintve is. Ennek megfelelően a kabinban szintén minden a vezetés élvezetéről szól: a vezetőoldali ülés, az ajtókárpitok, a műszerfal és a vezető felé forduló középkonzol teljes egésze fekete anyagokból készült, jól elkülönülve a kabin többi törtnarancssárga elemeitől. A kormánykerék körüli fekete anyagok szinte burokként ölelik körbe a vezetőt, aki így kizárólag a vezetésre koncentrálhat. A mai divatnak megfelelően a műszerfal hagyományos központi műszeregységét a központi kijelzőhöz hasonló, nagyfelbontású színes kijelző váltja, mely(ek)nek köszönhetően elegáns, minimalista dizájn születhetett meg. A kizárólag a lényegre összpontosító elrendezés jegyében az összes gomb, kapcsoló és funkció egyetlen közös „kontroll-szigeten” kapott helyet. Az utastérben alkalmazott anyagok ugyancsak a purista elvet követik, az elegánsra csiszolt króm betétek és az üléseket díszítő hatszögletű motívumok ugyanakkor kiváltképp exkluzív hangulatot teremtenek. A sportos atmoszféráról mindezeken felül a szénszálból készült küszöblécek, valamint az ülések és a műszerfal aszimmetrikusan kidomborított emblémái gondoskodnak.
bmwconceptz4lRöviden összefoglalva: a BMW Concept Z4 tanulmányautó karosszériája a bajor prémiumgyártó roadster-családjának számos ikonikus stílusjegyét magán hordozza, kortárs elvek szerint frissített formában. 2017. augusztus 20-án, a Pebble Beach Concours d’Elegance rendezvényen debütál.

 

A BMW-bemutatóinkat a Rack Autó Kft. támogatja:

rackauto