Vision Mercedes-Maybach Six Cabriolet - Kabrió a jövőből

A kaliforniai Pebble Beach Concours d’Elegance rendezvényen leleplezett Vision Mercedes Maybach 6 Cabriolet extravagáns módon értelmezi újra a klasszikus, kézzel készített, exkluzív kabriók fogalmát, s minden más modellt elhomályosítva mutatja meg a luxusautók jövőjét.

A közel hat méter hosszú Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet megjelenése egész egyszerűen lélegzetelállító. Az art deco design jellegzetes arányait mutató, végtelenbe folyó, hosszú gépház- és csomagtérfedelével mintha a régmúlt korok képregényeiből, rajzfilmjeiből tűnt volna elő, csak éppen a főgonosz hiányzik a volánja mögül. Az alacsony építésmód, az erősen döntött szélvédőkeret, valamint a kocsi orrát uraló, erőteljes hűtőmaszk ugyanígy hozzájárul a kabrió szürreális egyéniségéhez, a keskeny első, illetve a karosszéria teljes szélességén végigfutó hátsó fényszórók pedig remekül hangsúlyozzák a Mercedes-Maybach szélességét és atletikus kiállását. A jármű „kerek” hátulja – mely egy nagyon „diszkrét” diffúzort is magában foglal - a luxusyachtokra hasonlít, nyilvánvalóan nem véletlenül. A Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet karosszériájának teljes hosszán végigfutó feszesen ívelő, majd hátrafelé erősen lejtő karaktervonal alatt újonnan tervezett 24 colos, központi rögzítésű könnyűfém felnik ragyognak.
Amellett, hogy a kiváló minőségű, fehér nappa bőr tető szerves része a formának, izgalmas kontrasztot alkot a „nautical blue metallic” fényezéssel. Alatta pedig egy olyan kétszemélyes kabin „bújik meg”, melyet nehéz szavakkal leírni. A Mercedes-Benz az intelligencia és az érzelmek új szintézisével jellemzi a belső kialakítást, ami bármit is jelentsen, az biztos, hogy már látni is élmény, nemhogy – esetleg – beleülni. A lágyan „áramló” designidomoknak, nemes anyagoknak és az exkluzív színvilágnak köszönhetően leginkább a yachtokéhoz lehet hasonlítani a Mercedes-Maybach kabrió belső terét: nyílt pórusú, alumínium-intarziás fapadló hangsúlyozza a „lounge” hangulatot, az ajtók ívei, a magas középkonzol és a szárnyszerűen kialakított műszerfal pedig szinte körbeöleli az utasokat. Miközben a központi kijelzőt elegáns üvegborítás fedi, addig a klasszikus kör alakú tárcákból összeállított műszercsoport a volán mögött, jól látható pozícióban kapott helyet. Külön említést érdemel még a – Chesterfield bútorokból ismerős - gyémánt mintával díszített, világos bőrkárpitozás.

Közben a Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet intuitív kommunikációt folytat a bennülőkkel, mivel az autó egyértelmű célja az, hogy „kitalálja” az utasok szükségleteit, és valós időben biztosítsa a szükséges szolgáltatásokat és információkat számukra. Így az érintőképernyővel vezérelhető „agy” mellett egy élő „Concierge” is a vezető rendelkezésére áll, aki természetesen tehermentesíti a pilótát. Ráadásul utolsó generációs biometrikus érzékelők figyelik és rögzítik az utasok lelki- és egészségi állapotát.
visionmercedesmaybachsixcabrio05S a lenyűgöző fellépésű német kabrió még ezek után is tartogat meglepetéseket, hiszen aki azt gondolja, hogy egy – az autó külleméhez tökéletesen passzoló - duplaturbós V8-as vagy V12-es erőforrás dübörög a motorháztető alatt, az nagyon nagyot téved. A Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet elektromos autó. Négy, kompakt méretű villanymotorjának hála, ráadásul összkerék-hajtású, amire feltétlenül szükség is van, hiszen az elektromos hajtáslánc összteljesítménye 550 kW, azaz 750 lóerő. Ezért nem meglepő, hogy az 500 kilométer feletti hatótávra képes álomkabrió 4 másodpercen belül gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, elektronikusan korlátozott végsebessége pedig 250 km/h. Lapos akkucsomagja speciális gyorstöltési funkcióval is rendelkezik, a CCS szabványon alapuló DC töltés akár 350 KW-os töltési kapacitást is lehetővé tesz. Vagyis akár öt perc alatt meg lehet tankolni annyira, hogy további 100 kilométerrel nőjön a hatótáv.
visionmercedesmaybachsixcabrio09A Vision Mercedes-Maybach Six Cabriolet álom, egy messze a jövőbe néző, fantasztikus négykerekű látomás, hosszú távú kilátással. Egy kabrió a jövőből.