BMW M5 2017 (2.) - Álomautó

M xDrive intelligens összkerékhajtásával a 600 lóerő és 750 Nm forgatónyomaték leadására képes, új M5-ös BMW még a legextrémebb vezetési szituációkban is lélegzetelállítóan dinamikus és magabiztos, miközben az átlagos üzemanyag-fogyasztása 10,5 liter 100 kilométeren. De azt hiszem, hogy ez utóbbi tény senkit nem érdekel!

Most komolyan kérdezem, ki a fene kíváncsi arra, hogy a vadonatúj BMW M5 10,5 litert fogyaszt 100 kilométerenként – szakadékban és hátszéllel. Mert ugye azt senki sem gondolja komolyan, hogy a 600 lóerős maximális teljesítményt és a 750 Nm-es csúcsnyomatékot kihasználva mindössze ennyit eszik az M XDrive összkerékhajtással kombinált V8-as erőmű?! Ha pedig valaki már vesz egy ilyen gépet, biztosan nem azért teszi, hogy tojással a gázpedál alatt, 80-90 km/h-s tempóval közlekedjen vele?! Vagy...
Hagyjuk is a rizsát, inkább nézzük meg, mit tud konkrétan a bajorok új sportlimuzinja, s annak összkerék-hajtása. Az M xDrive rendszer középpontjában egy elektronikusan vezérelt többtárcsás tengelykapcsolóval dolgozó osztómű áll, amely az erőforrásból érkező teljesítményt és forgatónyomatékot igény szerint 0 és 100 százalék közötti arányban tudja elosztani az első és a hátsó tengely között. Emellett a hátsó tengelybe integrált aktív M differenciálmű ugyanezt végzi a két hátsó kerék között – természetesen szintén 0 és 100 százalék között. A hajtáslánc karakterisztikája a „dinamikus menetstabilizálóval és az „M Dinamikus Móddal” összehangolva öt különböző üzemmódba állítható, s ezzel teljesen a vezető igényeihez szabható. A BMW M5 alapra – vagyis minden indításkor – a 4WD mód és a bekapcsolt menetstabilizáló párosát aktiválja, ilyenkor dinamikus kigyorsítások közben a hátsó kerekek enyhe megcsúszását is engedélyezi a szerkezet. A 4WD Sport „üzemben” még mindig dolgozik a menetstabilizáló, ám jóval agilisabbá válik az autó viselkedése, miközben tökéletesen kontrollált hátsókerék-csúsztatásokat tesz lehetővé. Végső esetben akár az intelligens összkerék-hajtás is kiiktatható, ekkor klasszikus stílusban, kizárólag a hátsó kerekekkel hajtva „indulhat az ereszd el a hajam”...

Amihez a gépháztető alatt dolgozó 4.4 liter hengerűrtartalmú, duplaturbós V8-as benzinmotor is nagyban hozzájárul. A legkorszerűbb M TwinPower Turbo technológiával rendelkező erőmű megnövelt teljesítményéről és a minden korábbinál nagyobb csúcsnyomatékáról rendkívül hatékony kiegészítő töltőlevegő-hűtő, még pontosabb közvetlen üzemanyag-befecskendezés és új fejlesztésű turbófeltöltők gondoskodnak. Az erőforrás így az 5600 és 6700 közötti fordulatszám-tartományban 441 kW / 600 lóerő maximális teljesítményt szolgáltat, míg az 1800-as fordulatától felépülő 750 Nm csúcs forgatónyomaték egészen percenkénti 5600-as fordulatig fennáll. Az aggregát speciális, igénybevétel szerint változó motorolaj-ellátása ráadásul még a legintenzívebb versenypályás körülmények között is garantálja a V8-as blokk optimális kenését. Az ötszemélyes élsportoló gyorsulási adatai eközben önmagukért beszélnek: álló helyzetből 3,4 másodperc alatt sprintel fel 100 km/órás sebességre, de a 200 km/órához is csupán 11,1 másodpercre van szüksége. Az új BMW M5 végsebességét az elektronika 250 km/óránál maximálja, az opcionális extrafelszereltség részeként elérhető M Driver’s Package azonban ezt egészen 305 km/óráig kitolja.
bmwm52018dzA V8-as brutális erejét a Drivelogic-kal dolgozó, nyolcsebességes BMW M Steptronic automataváltó továbbítja az osztómű felé. „D” állásában a technológia észrevétlenül, a másodperc törtrésze alatt kapcsolgat a nyolc sebességi fokozat között, miközben a manuális sebességváltás lehetősége az előválasztó kar balra billentésével vagy a kormány mögötti váltófülekkel egyaránt elérhető. Ugyanakkor a karakterisztikája – az összkerék-hajtás rendszerhez hasonlóan – változtatható.
bmwm52018dAz új BMW M5 sport futóművét úgy fejlesztették ki, hogy az a hétköznapokban és versenypályás használat közben is a lehető legstabilabb útfekvést biztosítsa. És akárcsak a V8-as motort, az automataváltót és az M xDrive intelligens összkerékhajtást, úgy a sport futóművet is a világ legkeményebb versenypályáján, a Nürburgring Nordschleife aszfaltcsíkján hangolták tökéletesre a mérnökök. A felkeményített első és hátsó kerékfelfüggesztésnek hála, a jármű rendkívül pontos és közvetlen visszajelzéseket nyújt, s nagyon gyorsan reagál a kormánymozdulatokra.
bmwm52018lyAz M-specifikus Servotronic funkcióval ellátott, változó áttételű sport szervokormány és az M-specifikus állítható lengéscsillapítás-szabályzás (VDC – Variable Damper Control) háromféle futómű-beállítást engedélyez, amelyek az erőforrás háromféle „jellegével” (EFFICIENT, SPORT és SPORT+) karöltve tetszés szerint kombinálhatók. A bőrborítású BMW M sportvolánon található M1 és M2 memóriagombokkal a pilóta egyetlen mozdulattal életre keltheti az általa korábban elmentett két legideálisabb járműbeállítást.
bmwm52018iA szuper-sportautók menetdinamikáját ígérő teljesítmény üzembiztos működése érdekében a BMW M GmbH tervezői számos ponton módosítottak az új BMW 5-ös sorozat karosszériáján: a hűtőrendszerek, illetve a fékek tökéletes levegőellátásáért kiszélesítették az első kerékjárati íveket és a nagyméretű légbeömlőkkel ellátott első lökhárítót, új hátsó diffúzort építettek be, a motorháztetőt pedig alumíniumból, míg a tetőt szénszál-erősítésű műanyagból készítették el. Az autó letaglózó teljesítményét a dupla ikervégződésű kipufogórendszer nyomatékosítja, amely a beépített pillangószelep miatt rendkívül visszafogott és abszolút zabolátlan orgánummal is dalolhat.
bmwm52018gyMindezeken túl az új M5-ös BMW könnyebb az elődjénél, a módszeres súlycsökkentést az alapfelszereltség részeként kínált BMW M sport fékrendszer is segíti. A kékre fényezett, elöl hatdugattyús, hátul egydugattyús féknyergek, valamint a négy darab belső szellőzésű, lyuggatott féktárcsa minden vezetési szituációban intenzív lassulást garantálnak. Opcióként karbon-kerámia fékrendszere is választható, ami további 23 kilogramm mínuszt jelent. A bajor újdonság alapra 19” méretű, Orbit Grey vasszürke árnyalatú, csiszolt könnyűfém keréktárcsákkal érkezik a kereskedésekbe, M-specifikus, elöl 275/40 ZR19, hátul 285/40 ZR19 méretű gumiabroncsokkal.
bmwm5fe2018aAz új BMW M5 sportmodell 2017 szeptemberétől rendelhető meg, az első példányokat 2018 tavaszán adja át ügyfeleinek a gyártó. Ezzel párhuzamosan mindössze 400 példányban a BMW Individual Frozen Dark Red mélyvörös-metál karosszéria-fényezést viselő BMW M5 First Edition is elérhetővé válik.