Ferrari Portofino - Nem várt premier

Alig három éves pályafutás után (máris) nyugdíjba küldi a Ferrari a turbómotoros California T-t. A helyébe lépő Portofino ugyan erősebb és gyorsabb is nála, de hozzá hasonlóan a sportosság, az elegancia és a kényelem egyedülálló kombinációját nyújtja.

Mindegy, hogy BMW-, Lexus-, Peugeot- vagy netán Mercedes-rajongók vagyunk-e éppen, egy-egy új Ferrari bemutatója kapcsán félretesszük az egyébként „összebékíthetetlen” ellentéteinket, nézeteinket, s mindnyájan vetünk egy-két ámuló, vágyakozó pillantást az olasz újdonságra, s együtt ünnepeljük a négykerekűek létét s azok szépségét. Egy Ferrari mellett ugyanis lehetetlen elmenni, muszáj azt megnézni, lefényképezni, megérinteni.
Az új Portofinót – mi, földi halandók, átlagos autórajongók - egyelőre csak képeken csodálhatjuk meg, élőben először Frankfurtban találkozhatunk vele. Nevét a Ligur-tenger partján fekvő, festői kikötőről kapta, mely amellett, hogy Itália egyik legszebb városkája, az idők folyamán az elegancia és a luxus szinonimájává vált. Portofino. A név azonban nemcsak az autó hátulján tűnik majd fel, hanem a színpalettán is, mivel a csodás helység a „festőket” is megihlette. Így született meg a Rosso Portofino fényezés.
Ennyiben persze nem merül ki az újdonság ereje, a Portofino V8-as – nemzetközileg is elismert – turbómotorja 40 lóerővel erősebb az elődjénél, s ezzel a világ legerősebb kupé-kabriója. A nagyobb teljesítmény, a több lóerő az olyan felfrissített vagy lecserélt részegységeknek köszönhető, mint az új dugattyúk és hajtókarok, az átalakított szívó- és a forradalmasított kipufogórendszer. Természetesen a motorvezérlő szoftver sem maradt változatlan, emiatt a Ferrari Portofino az összes sebességfokozatban és a teljes fordulatszámban jobb gyorsulást biztosít a pilótának, miközben kevesebbet is fogyaszt. Szám szerint 3,5 másodperc alatt éri el álló helyzetből a 100 km/h-t, végsebessége pedig meghaladja a 320 km/h-t. Kell ennél több?!
ferrariportofino02Igen, több kell, és az olasz sportkocsi-gyár pontosan tudja ezt! Ezért, mármint a korábbinál is jobb menetdinamika érdekében teljesen felülvizsgálták a kocsi műszaki alapját, valamint új technológiai megoldásokat is bevetettek. A teljes egészében új, alumínium struktúrára épülő Portofino az első Ferrari, melyet a harmadik generációs elektronikus hátsó differenciálművel (E-Diff3) szereltek, ráadásul az F1-Trac kipörgésgátlóval integrálták. Ezáltal jelentősen javult a tapadás és a határtartományon való kezelhetőség. Szintén újdonság az EPS, azaz az elektromos szervókormány, ennek alkalmazását az E-Diff3 tette lehetővé. Emellett továbbfejlesztették a futómű mágneses csillapítását; az eredmény egy még dinamikusabb, érzékenyebb autó, mely ugyanakkor kiváló vezetési kényelmet biztosít.
ferrariportofino06A Ferrari Design Center a kocsi viselkedéséhez illő agresszív formát álmodtak meg a Portofino számára, ám a 2+2 üléses kupé-kabiró nem nélkülözi az elegáns vonásokat sem. Persze, a tervezés során főszereplő volt az aerodinamika is, minden designelemnek megvan a maga funkciója, mégis tökéletes esztétikai remekmű az olasz paripa. Ami nem meglepetés. A tető – az autó többi részéhez hasonlóan – könnyebb a felmenőjénél, és a mai kor kívánalmainak megfelelően alacsony sebességnél felhúzható vagy leengedhető.
ferrariportofinoAz utastérben legalább ennyi figyelmet fordítottak az utasok kényelmére, többek között új a légkondicionáló, a volán, a 18 irányba állítható ülések háttámlája, és nem utolsósorban a 10,2 colos érintőképernyővel ellátott infotainment berendezés. Továbbá minden utas értékelni fogja az új szélterelőt, mely lenyitott tető esetén 30 százalékkal csökkenti a zajszintet és a kabinban ébredő légörvényeket. További részletek a frankfurti premier után várhatók.

Pin It