Citroën C3 Aircross - Fókuszban a kényelem

A Citroën C3 Aircross magasról tesz a nürnburgringi körrekordra. Sőt, szabadidő-autó létére az aszfaltot sem igen akarózik elhagyni neki. Ehelyett mindent az utasok kényelmének rendel alá, nem utolsósorban pedig stílusa van! Méghozzá milyen!

A legtöbb magyar - és nem magyar – ember soha egyetlen kört sem tesz meg a Nürburgringen vagy más versenypályán. És különben is a szabadidő-autók eleve nem száguldásra születnek, s a mindennapok során vajmi kevés jelentősége van annak, hogy az Alfa Romeo a leggyorsabb SUV a „Zöld pokol” aszfaltcsíkján. Annál többet zötyögünk viszont rossz városi és vidéki utakon, betonkockákból álló autópályán, futóművet és gerincet szétverő vasúti átjárókon, villamossíneken és csatornafedeleken, vagy lelket kirázó fekvőrendőrökön... biztosan mindenkinek megvan a maga „kedvenc” helye.
Az is tény, hogy kocsivásárlásnál még mindig az egyik – ha nem a - legfontosabb szempont a design: hiába zseniális a koncepció, a belső kialakítás, a technika, ha a forma ronda. Talán egy-egy szuper-sportkocsi megosztó karosszériáját könnyebben megbocsátjuk és elviseljük, ám hétköznapi autók esetén nincs mese: a csúnyaság egyet jelent a sikertelenséggel. És nemcsak az számít, mi tetszik nekünk, hanem hogy miben ülünk, milyen négykerekűt vezetünk, mit gondolnak rólunk mások, vagy éppen, mi a divat.
Jelenleg pedig tombol a SUV-láz, megállíthatatlanul, minden méretben és korosztályban, viszik a kicsiket, a nagyokat, a közepeseket, pénztárca, ízlés meg szükség szerinti leosztásban. Tiszta Gombóc Artúr, csak autókkal. A választék páratlan, majdnem az összes márka kínál ilyen járművet, úgyhogy válogathatunk.

A színes palettához a Citroën is hozzáteszi a magáét – a C5 Aircross bemutatásával megindított nemzetközi SUV offenzíva keretében. Most azonban nem róla lesz szó, hanem a kompakt kategóriában induló, a márka legszebb hagyományait felelevenítő C3 Aircrossról, mely markáns küllemével és emberközpontú szemléletmódjával igazán érdekes ajánlat lehet számunkra. Lássuk, hogy miért!
citroenc3aircross2017mo07A Citroënek mindig is a kimagasló komfortszintjükről voltak híresek, de az idő múlásával, a technika fejlődésével párhuzamosan a vásárlói igények is folyamatosan változnak, így a „kényelem” fogalma már nem pont ugyanazt jelenti, mint húsz évvel ezelőtt. Ezért a francia márka is újragondolta a szemléletmódját, és az utasok elvárásait minden eddiginél jobban szem előtt tartó, Citroën Advanced Comfort névre keresztelt programba kezdett, ami a helykínálat, a variálhatóság, a fényviszonyok mellett már a mindennapi életet megkönnyítő valamennyi technológiai – vezetőtámogató és csatlakoztatási - megoldást is magában foglalja. Ugyanez az alapos átgondoltság jellemezte a formatervezőket is, akik - a Citroën tradícióit figyelembe véve - különleges, mégis energikusan vonzó egyéniséggel ruházták fel a szabadidő-autót.
citroenc3aircross2017mo06Például elhagyták róla a közönséget megosztó Airbumpot. Egyelőre még választási lehetőséget sem hagytak a vevőknek, egyszerűen nincs. Talán igazuk is van, (hogy sok lett volna), mivel a 4,15 méter hosszú karosszéria így is rengeteg feltűnő és SUV-okra jellemző stíluselemmel büszkélkedhet. A megemelt hasmagasság, a hangsúlyos lökhárítóbetétek, a nagyméretű kerekek és sárvédő-szélesítések ellenére mégsem agresszív a design, inkább fiatalosan trendi és szerethetően modern. Az eredeti külsőhöz az olyan erőteljes grafikus elemek is hozzájárulnak, mint a kontrasztos színű tetősínek vagy a vonalkázott hátsó oldalablakok. Utóbbiak már nyilvánvalóan az autó gazdag személyre szabási palettájának a részei, a robusztus C3 Aircross minél hívebben szeretné tükrözni az egyes tulajdonosainak egyéniségét. Lehet konzervatív vagy lázadó, a sziluett különböző pontjain – tetőcsomagtartó rudak, tükörházak, hátsó háromszög-ablak, első fényszórókeret... - feltűnő dinamikus színfoltok hatásosan közvetítik az ügyfél „lelkivilágát”. A 8 karosszéria-, 3 tetőszín, valamint 4 színcsomag összesen 85 kombinációt jelent, ehhez jönnek még a 16-os dísz- és 16, illetve 17 colos könnyűfém keréktárcsák. Mindezen túl a magas felépítésű és 20 milliméterrel nagyobb hasmagaságú szabadidő-autó egyértelműen Citroën-ként azonosítható, elsősorban jellegzetes, két szinten elrendezett fényszóróinak és 3 D hatású hátsó lámpáinak köszönhetően.

Természetesen a lakberendezés és a divat világából ihletet merítő beltér is alakítható: a C3 Aircrossban ötféle – a széria, a Metropolitan Grey, az Urban Red, a Hype Mistral és a Hype Colorado - belső hangulat közül lehet választani. A színek és anyagok harmonikus összjátéka, a speciális ajtóborítások, a kormányt, a szellőzőket vagy az üléskárpitot feldobó kontrasztszínek egyedi, szalonszerű atmoszférát teremtenek. Nem mellékesen a térérzet is remek, mivel helytakarékos, vízszintes kialakítású műszerfal, magas pozíciója, jó kilátást biztosító ultrakényelmes ülések, variálható berendezés és méretes csomagtartó várja az utasokat és azok poggyászait. Ja, hiszen a látszat csal, a C3 AirCross tengelytávja ugyanis nagyobb – 2600 milliméteres -, mint a C3-asé, amit mindenhol nagyobb lábtérrel hálál meg a francia autó. A dönthető háttámlákkal felszerelt, 2:1 arányban osztott, külön-külön is mozgatható hátsó üléspadnak és az összecsukható anyósülésnek hála, a praktikum is első osztályú, miközben a poggyásztér alapra 410 literes. A széles csomagtérfedél, a nagy nyílási szög és az alacsony csomagtér-küszöb pedig külön megkönnyítik a bepakolást, további okos tartozék az elrejthető kalaptartó és a két szintre állítható, mobil padló. A kabin szintén bővelkedik a rakodóhelyekben, így az ajtózsebekben és a hűtött kesztyűtartóban akár 1,5 literes palackok is elférnek, a középkonzolban meg vezeték nélküli okostelefon-töltésre is van mód. Feltétlen említést érdemel még az 1 méter hosszú, nyitható panoráma üvegtető, mely a speciálisan vonalkázott háromszögablakokkal együtt egészen extra légkört eredményez.
citroenc3aircross2017mo68A gördülékeny mindennapi használat során kiemelt szerepet kapnak a biztonságos és nyugodt vezetést szolgáló intuitív technológiák, a C3 Aircrossban összesen 12 ilyet találunk. A szabad kezes nyitó- és indítórendszer, a színes head-up display kijelző, a Top Rear Vision tolatókamera, a Park Assist parkolás-asszisztens, az Active Safety Brake automata vészfékrendszer, a 60 km/h felett működő, véletlen sávelhagyásra figyelmeztető jelzés, a holttér-figyelő, a sebességkorlátozás felismerő, az adaptív fényszóró, a lejtmenet-szabályozó funkcióval kiegészített Grip Control rendszer, valamint a fáradtságfigyelő, mind-mind jelentősen megkönnyíti a pilóta életét. Ugyanilyen hasznos funkció a Mirror Link - mely a 7 colos érintőképernyőre tükrözheti az okostelefonokat -, továbbá a CITROËN Connect Nav hangfelismerő funkcióval rendelkező, csatlakoztatott 3D navigációs rendszer.
citroenc3aircross2017mo17Megemelt hasmagasságával és nagy kerekeivel nem pusztán országúton érzi magát jól a C3 Aircross, de mindenféle terepen otthonosan mozog. A Grip Control jóvoltából városon kívüli kalandosabb utakra is bátran vállalkozhatunk vele, vagyis a C3 Aircross a sport és a kültéri szabadidős tevékenységek szerelmeseit ugyanúgy megszólítja, mint a vásárlási lázban égőket. Az ötféle – standard, homok, terep, hó és ESP off – üzemmód a speciális Mud&Snow gumiabroncsokkal összedolgozva valóban sokoldalú használatot tesz lehetővé.
citroenc3aircross2017mo104Nem utolsósorban – mindezek mellé – számos takarékos és hatékony motor áll a C3 Aircross vásárlói rendelkezésére. A kínálatában szereplő háromhengeres – 82, illetve 110 lóerős - PureTech motorok a legújabb technológiákkal büszkélkedhetnek, ezért gyors reakcióidő és visszafogott fogyasztás, illetve CO2-kibocsátás jellemző rájuk, eközben a BlueHDI 100 és 120 dízel erőforrások szintén környezetkímélők és takarékosak.

Röviden összefoglalva: az új C3 Aircross kompakt SUV maradéktalanul megfelel a modern életstílus követelményeinek: városban mozgékony, ugyanakkor a járatlanabb utakhoz nélkülözhetetlen terepjárós adottságokkal is rendelkezik. Egyúttal személyre szabható és a legmodernebb emberközpontú technológiákkal is felszerelték. A spanyolországi Zaragozában gyártott új generációs modell alapára 4 090 000 Ft.