Mercedes-Benz Sprinter 2018 - A végtelen lehetőségek guruló tárháza

by Mészáros Gergely

A Mercedes-Benz Sprinter 1995-ös piaci bevezetésétől kezdve kategóriájának egyik meghatározó szereplője. A haszongépjármű-legenda most „újjászületett”, így korábbi erényein – rugalmasság, robusztusság és gazdaságosság – túl immár páratlan variálhatóságával, modern kapcsolódási lehetőségeivel és nem utolsósorban naprakész technikai megoldásaival igyekszik lenyűgözni a célközönségét. 2019-től pedig tisztán elektromos verzió is készül belőle. 

A Sprinter harmadik generációjának progresszív formaterve, valamint komfort- és biztonságorientált kialakítása a személyautók színvonalával vetekszik. Egyúttal az alacsonyabb üzemeltetési költségeknek, valamint az ügyfél-orientált részletmegoldásoknak hála, egyedülállóan gazdaságos is a stuttgarti modell.
Legfontosabb újításainak „egyike” ugyanakkor az átfogó internetes kapcsolódás. A „Mercedes PRO connect” új kapcsolódási szolgáltatásai a szintén vadonatúj „MBUX (Mercedes-Benz User Experience, vagyis Mercedes-Benz Felhasználói Élmény) multimédiás rendszerekkel” párosítva tökéletes alapot képeznek a különféle logisztikai és szállítási feladatok kifogástalan abszolválásához, legyen szó akár egy óriásflotta összetett menedzsmentjéről, akár egy kisebb vállalkozás járműparkjának irányításáról. Ugyanis a „Mercedes PRO connect” összeköttetést létesít a járműparkmenedzser és a flotta minden gépjárműve, illetve sofőrje között, így online, közel valós időben lehetséges a megbízások irányítása, továbbá a gépjármű helyzetével, üzemanyagszintjével, vagy akár karbantartási igényeivel kapcsolatos információk távoli lekérdezése. A Sprinter piaci bevezetésekor nyolc különböző „Mercedes Pro Connect csomag áll a vásárlók rendelkezésére, központi flotta-, jármű-, sofőr- és helyszín-alapú szolgáltatásokkal. Ide tartozik például a járműállapot, a járműlogisztika, a karbantartási és baleseti menedzsment, valamint a digitális menetlevél.

Eközben a Sprinter az elődeinél sokkal jobban variálható, és ennek köszönhetően mindenhol otthonosan mozog. Összesen hatféle – dobozos zárt áruszállító, Tourer személyszállító, platós, vontató, busz, vagy felépítmény nélküli – kivitel, három hajtáskoncepció, továbbá számos vezetőfülke-kialakítás, felépítményhossz, terhelhetőségi szint, raktérmagasság és felszereltség: ezek a paraméterek már önmagukban is elegendőek lennének a Sprinter fokozott variálhatóságának és személyre szabhatóságának bizonyításához, de mindent együttvéve nem kevesebb, mint 1700 eltérő változatot lehet összeállítani. Vagyis ténylegesen a legkülönfélébb felhasználási területeken is tökéletes munkatárs a Sprinter, legyen szó akár egy futárszolgálat végső kiszállítási lépcsőjéről, akár hosszú távú szállítójárműről, vagy mondjuk akár egy szerviztechnikusi alkalmazásról, ahol a járművet guruló pótalkatrész-raktárnak használják. Ahogy a sajtóanyag fogalmaz: a Sprinter nem ismer lehetetlent. Mindezeken felül többek között mentőautóként, lakóautóként, vagy kompakt buszként is tökéletesen helytáll.
mercedesbenzsprinter2018tyTovábbi újdonság, hogy az eddigi jól bevált, hátsó- és összkerékhajtásból álló hajtáskoncepciót az új Sprinter-generációban elsőkerékhajtás egészíti ki. A konstrukció előnyeit kihasználva ezekre a modellváltozatokra 50 kilogrammal nagyobb hasznos teherbírás jellemző a hátsókerékhajtású kivitelekhez viszonyítva. Továbbá a 80 milliméterrel alacsonyabb rakodóperem jelentősen megkönnyíti a felhasználási terület függvényében a ki- és berakodást, vagy a be- és kiszállást.
mercedesbenzsprinter2018belso03Az elsőkerékhajtású modellekhez a mérnökök két új váltóművet fejlesztettek. Az áruszállítók kategóriájában újdonságnak számít a 9-fokozatú bolygóműves automataváltó bevezetése. Az áttételezést a lehető legjobb fogyasztást és a maximális agilitást szem előtt tartva határozták meg a tervezők, de az alacsonyabb zajszint és a kiváló menetkényelem is kiemelendő az új váltómű kapcsán. Alapesetben egy 6-fokozatú manuális váltó jár az autóhoz, amit a kiváló kapcsolási komfort mellett a váltókaron csak alig érezhető vibrációk jellemeznek.
mercedesbenzsprinter2018belsoA vezetőfülkét a lehető legmagasabb szintű praktikum, a legváltozatosabb felhasználási szükségletek, valamint az elsőrangú ergonómia jegyében alkották meg a tervezők. Az optimalizált megoldások sorát gyarapítják az ergonomikus ülések, a kulcs nélküli indítás (Keyless-Start), valamint a továbbfejlesztett klímaberendezés, az átgondolt tárolók révén pedig mindennek gyorsan megtalálhatjuk a helyét. A raktér szintén tele van okos megoldásokkal, a fronthajtású modellek pedig a rakodható kerékjárati íveknek, valamint a teljes raktérre vetített maximális raktérmagasságnak köszönhetően még sokoldalúbb felhasználást biztosítanak. Mindemellett a Mercedes-Benz Sprinter a biztonságot is új szintre emelte. Az autó asszisztens-rendszerei között megtalálhatjuk az öntisztuló tolatókamerát, aminek a képe a belső visszapillantó tükörben jelenik meg, a 360 fokban látó modern Parkolócsomagot, vagy a Wet Wiper System nevű rendszerrel kiegészített esőérzékelőt, amely a szélvédő mosása közben is optimális kilátást garantál.
mercedesbenzsprinter2018belso01A júniustól megvásárolható Sprintert így mutatta be Duisburgban Volker Mornhinweg, a Mercedes-Benz Vans igazgatója: „A duisburgi kikötő a globalizáció és a modern, legmagasabb szintű logisztika mintapéldája, ezáltal tökéletes környezetet biztosít az új Sprinter bemutatásához. A Sprinter megtartotta a korábbi szériák erényeit, amelyek a típust immár 23 éve, világszerte oly sikeressé tették: a rugalmasságot, a robosztus felépítést, valamint a gazdaságosságot. Mindezeken felül pedig a modell egyedülálló modernitásával, többek között kapcsolódási lehetőségeivel és páratlan variálhatóságával igyekszik lenyűgözni célközönségét. Ezeknek köszönhetően az új Sprinter a kereskedelmi flották első teljes rendszermegoldását kínálja fel, úgy a Mercedes-Benz Vans palettáján, mint a teljes iparágban”