Ford EcoSport 2018 - A Birodalom visszavág

by Szimre

Bizonyíték arra, hogy a folytatás lehet jobb, mint az alapmű

A modell 2014-es bemutatása óta a Ford 166.000 darab EcoSport kompakt SUV-t értékesített Európában, és az autó eladásai tavaly 40 százalékkal nőttek. Magyarországon a kompakt SUV szegmens az összes új személyautó eladás 17 százalékát tette ki 2017-ben, ez a szegmens tavaly 53 százalékkal bővült. Az új Ford EcoSportot a romániai Krajova üzemben készül, amit 200 millió eurós befektetéssel készítettek fel a legmodernebb gyártási folyamatokra; az autó most jelenik meg az európai piacokon, kiegészítve a márka Ford Edge és a Ford Kuga modellekből álló SUV-kínálatát. Az év későbbi szakaszában, nyáron várható még a SUV-hangulatú Fiesta Active crossover bemutatkozása. Az első generációs EcoSport sajnos komoly handicappel indult az európai piacon. Az elmúlt évtizedben nem éppen a piaci változásokra gyorsan reagáló márkaként híresült el a Ford.
FordEcoSport5A SUV vonalat nem fejlesztették, de még olyan gyártáslogisztikai rémálomba is belefutottak, amelynek hatására a Mondeo utolsó generációjának bevezetése másfél évet késett. Ráadásul az európai ágazat kicsit mindig mostohagyereknek látszott a külső szemlélő számára. Már régen tombolt a SUV láz az öreg kontinensen, de a Fordnál csak egy Kuga ráncfelvarrásra futotta csak. Majd jött a megváltó ötlet, miszerint az alapokról történő fejlesztés helyett dobjunk át egy másik kontinensen már sikeresen futó modellt Európába. Így került a hazai piacra is az elsősorban Közép- és Dél-Amerikának fejlesztett EcoSport. Önmagában az autóval, mint autóval nem volt sok probléma. Számomra csak a kicsit billegő karosszéria és az ülés volt kritikus pontja a modellnek. Az ülés gyakorlatilag olyan volt, mintha egy puffon ültünk volna, semmi oldaltartás, ráadásul olyan rövid ülőlappal, hogy néha az az érzése támadt az embernek, hogy bármelyik pillanatban lecsúszhat a pedálokra. A külső forma is kicsit tájidegen volt errefelé, igaz a ráncfelvarrással már bőven emészthető lett.
FordEcoSport7Az oldalra nyíló csomagtérajtótól még az új generációban sem sikerült megszabadulni, de némi odafigyeléssel ezzel bőven együtt lehet élni. Az EcoSport után érkezett a SUV zászlóshajó a piacra, vagyis az Edge. Ez már egy hamisítatlan amerikai autó a maga pozitív és negatív kicsengéseivel egyetemben. Abban a kategóriában az Edge megállja a helyét még a német vetélytársakkal szemben is, sőt ár/érték arányban csúnyán el is páholja azokat, még úgy is, hogy át kell hajózni az autókat a nagy vízen. Szerencsére megérkezett hozzánk az EcoSport új generációja, mely messze nem hibátlan (ahogyan a Birodalom visszavág sem az – mindezt hardcore rajongóként mondom), viszont már versenyben van az ebben a kategóriában szép számmal felsorakozott vetélytársakkal. Az új Ford EcoSport külső megjelenését a merész és dinamikus SUV-stílus jellemzi, így méltó párja a közepes méretű Kugának és a nagyméretű Edge-nek. A középen domborúra formált motorháztető letisztultabbá varázsolja az autó orr-részének összhatását; annál is inkább, mert a fűtött ablakmosó-fúvókák a gépháztető alatt rejtőznek.
FordEcoSport11Az EcoSport első részét az új, nagyméretű, trapéz alakú hűtőrács és a látványosan megdöntött fényszórók uralják; ez utóbbiak gázkisüléses technológiával működnek, és a stílusos LED nappali menetfényt is magukban foglalják. A ködfényszórók döntött foglalatának formájához a hátizsákok hevedere adta az ötletet, ami szintén egyértelmű dizájn-utalás az autó kalandkedvelő hangulatára. A formatervezők az EcoSport hátsó lökhárítóját és hátsó világítását is átalakították, hogy letisztultabb és harmonikusabb látványt teremtsenek. A vásárlók 12 mutatós fényezés közül választhatnak, köztük a Lightning Blue és Ruby Red színeket, illetve egy élénk narancssárga Tiger Eye árnyalatot; ráadásul az új, kontrasztos tetőfényezésekkel még inkább saját egyéniségükhöz alakíthatják az autó megjelenését. Élőben a Tiger Eye gyakorlatilag olyat üt, hogy messziről meg vagyunk róla győződve, hogy egy Edge közeledik felénk.
FordEcoSport2Az EcoSport különleges karakterét hatásosan hangsúlyozzák ki az új 17 és 18 colos könnyűfém keréktárcsák, amelyek sokféle felülettel (Magnetic Low Gloss, Shadow Silver, Flash Grey és High Gloss Black) választhatók. Az autó képe még egyedibbé varázsolható a különleges, csomagtérajtóra szerelt pótkerék-opcióval.

FordEcoSport4Könnyebben használható kezelőszerveivel és lágy tapintású anyagaival az utastér a kifinomultság új szintjét kínálja, ráadásul az ergonomikus kialakítású középkonzolon is kevesebb gomb található. Az új tervezésű ülések mind az első, mind a hátsó sorban kényelmesebbek lettek, és az opcionális részleges bőrkárpitozás minőségibb benyomást kelt. Az állítható kabinvilágítás segítségével az utasok pillanatnyi hangulatukhoz igazíthatják az utastér fényeit; ehhez hétféle szín közül választhatnak. Az utastér intelligens tárolási megoldásokat kínál, köztük az állítható magasságú raktérpadlót, amit magasabbra emelve növelhető a rejtett rakodórekesz mérete, lejjebb engedve pedig nagyobb – 334 literes – csomagtér alakítható ki. A különleges, acélnál is szilárdabb méhsejt-szerkezetű csomagtérpadló több mint 300 kilogrammal terhelhető.
FordEcoSport15Az első ülések közti konzol tetején felnyitható és csúsztatható kartámasz található; a konzol ideális helyet kínál a tableteknek vagy a rágcsálnivalóknak, a CD-tartó pedig új helyre, a kesztyűtartó fölé került. Az új EcoSport rugózását és irányíthatóságát kifejezetten az európai vásárlók elvárásaihoz igazították a mérnökök, optimalizálva a rugók, a lengéscsillapítók, a kormánymű, a hátsó csatolt lengőkar és az Elektronikus Stabilitásprogram beállításait és a kormányrásegítés mértékét. Az új EcoSport kínálatában először jelenik meg a sportos EcoSport ST-Line kivitel, csatlakozva az Edge ST-Line, Fiesta ST-Line, Focus ST-Line, Kuga ST-Line, Mondeo ST-Line és S-MAX ST-Line modellváltozatok sorához. A merész kiállású verzió sportos menetdinamikájáról erős és takarékos EcoBoost benzin- és TDCi dízelmotorok gondoskodnak. Az EcoSport ST-Line látványos elemei a Ford Performance izomautóinak formavilágát idéző lökhárítók és oldalsó légterelő szoknyák, a feketére fényezett tetősínek és fényszórókeretek, a 17 colos Dark Tarnish könnyűfém keréktárcsák, az ST-Line emblémák, az eltérő színű tető és külső tükörházak; mindez az autó alapfelszereltségéhez tartozik.


Az utastérből sem hiányozhatnak az ST-Line megoldások: a bőrborítású és alul lapított karimájú kormánykerék, a vörös ültésekkel varrott, környezetbarát reciklált poliészterből készült Miko®-Dinamica betétekkel díszített részleges bőrkárpitozás, a bőrborítású kézifékkar és váltógomb, az ST-Line emblémával díszített küszöbdíszlécek, valamint a rozsdamentes acélból készített sportpedálok. A zenehallgatás élményét egy új B&O PLAY hangrendszer emeli új szintre; a tíz hangszórót (köztük egy csomagtérben elhelyezett mélynyomót és egy műszerfalba épített középhang-sugárzót) kifejezetten az EcoSport utasteréhez kalibrálták, és a legmodernebb digitális jelerősítővel kötötték össze a precíz kiegyenlítés és hangkeverés, valamint a surround hanghatás érdekében. Ez a szám kifejezetten szépen szól a hangrendszerből (Noéminek szeretettel):

Az EcoSport kínálatában most jelenik meg a sebességkorlátozások betartását segítő Állítható Sebességhatárolóval kiegészített Sebességtartó Automatika, valamint a magabiztos és biztonságos parkolást biztosító Tolatókamera is. Az automatikus fényszórók és az esőérzékelő ablaktörlők sok terhet levesznek az autós válláról, aki így jobban összpontosíthat a forgalomra, miközben élvezi a fűtött kormánykerék és az Elektronikus Automatikus Hőmérsékletszabályozás kényelmét. A vezetés kényelmét olyan megoldások is növelik, mint az új, 4,2 colos digitális műszeregység, amelyen könnyen áttekinthetők a legfontosabb információk, vagy a motorosan behajtható külső visszapillantók, amelyek fűthetők is, így az autós hamarabb indulhat útnak a fagyos reggeleken. A vezetősegítő technológiák kínálatában megtalálható még a Holttérfigyelő is, ami jelzi, ha egy autó jelenik meg a Ford holtterében, valamint az alapfelszereltséghez tartozó Borulásvédelem, ami a motor forgatónyomatékának szabályozásával segít, hogy a vezető mindig megőrizze uralmát a jármű fölött.
FordEcoSport18Az utasvédelem elemei közt fontos megemlíteni a vezető- és utasoldali első légzsákokat, a vezetőoldali térdlégzsákot, az új oldallégzsákot, ami extra védelmet biztosít a mellkasnak, és különleges tervezésével elmozdítja az utasok testét a behatástól, valamint az új függönylégzsákot, ami maximális oldalirányú védelmet biztosít. Az EcoSport védelme is minden eddiginél hatásosabb lett: az alapfelszereltségnek a riasztórendszer is része. A menetdinamikáról még elég kevés adatot tudtunk összegyűjteni. A 140 lóerős verzió a 6 sebességes váltóval elég jó kombinációnak tűnik. Nem szeretek ilyen mondani, de valahogyan keveseltem a papírra vetett lóerők számát az érzékeltek képest. Nem tűnik lomhának az autó és 4-4200-as fordulatnál, ha nem is tépi le az ember fejét de már jól érzékelhetően megindul alattunk.
FordEcoSport14Elképzelhető, hogy itt is a középső lépcső, a 125 lóerős verzió lesz majd a legjobb választás. Az első benyomások nagyon pozitívak, végre felnőtt a feladathoz az EcoSport és már bátran harcba lehet küldeni. Gyenge pontnak minősül azonban egyelőre az ára. Jelenleg az alapár 5.2 millió forint, melynél gyakorlatilag szinte bármelyik konkurens tud jobb ajánlatot tenni. Érkezik majd a 100 lóerős alapváltozat, mely talán lejjebb nyomja az alapárat és ne feledkezzünk meg a lehetséges akciókról sem, melyek esetén tényleg jó ajánlat lehet a kategóriában az új Ford EcoSport.

Ford híreinket az Autó-Nexus Kft támogatja:

FORD ranger 1920x1280