Peugeot 508 2018 - Semmi sem a régi

by Mészáros Gergely

Alacsony, kompakt felépítés, acélos külső, egyedi felfogású Peugeot i-Cockpit – ezek csak a legszembetűnőbb jellemzői az új Peugeot 508-asnak, mely az új erőforrásaival, gazdag technológiai felszereltségével és első osztályú minőségével megkérdőjelezhetetlenül a prémium osztályba tart. 

„Az igazat megvallva felrúgtuk a D szegmensbeli szedánok felépítésére vonatkozó összes szabályt. Ahhoz, hogy ilyen arányokat kapjunk, miközben az autó hossza az előző generációhoz képest 8 cm-rel rövidebb lett, hátrébb kellett tolnunk a szélvédőkeretet, hogy megfelelő méretű legyen a motorháztető. Aztán ott van a keret nélküli ajtók technológiája, amely lehetővé tette, hogy a kategórián belüli legfőbb riválisokhoz képest lecsökkentsük az autó magasságát. A mostani változat 6 cm-rel alacsonyabb, mint az előző. Ettől egyben szélesebbnek is tűnik a jármű, holott e tekintetben az átlagos kategóriába tartozik. Mivel az autónak aerodinamikai szempontból kiválónak kellett lennie, hátul keskenyebbre terveztük, mint elöl, még ha ránézésre esetleg úgy is tűnik, hogy ennek az ellenkezője az igaz...” – mesélte Pierre-Paul Mattei, az 508-as formatervezési felelőse az autó dizájnjáról. Hogy miért tették mindezt?
Ma, szinte a világ bármely részén minden a SUV-okról szól. Kompakt, városi, sportos, elegáns, full-size vagy zászlóshajó, az emberek imádják őket kivétel nélkül; népszerűségüket jól mutatja, hogy még a Rolls-Royce és a Ferrari is beszáll a „bizniszbe”. Eközben a hagyományos limuzinok... például a D kategóriás szedánok szegmensében – a több mint egy évtizedes visszaesést követően – négy éve stagnál az európai piac. Egyedül a prémiumgyártók által kínált, lehetőleg rendhagyó modellek rúghatnak labdába, ezért a Peugeot 508 dizájnerei is úgy döntöttek, hogy ideje váltani, s a klasszikus négyajtós, csomagtartós kialakításról áttérni egy ötajtós fastback (kupé/szedán) változatra.

Az eredmény első pillantásra lehengerlő: az alig 1,4 méter magas, áramvonalas sziluettjével egyértelműen a kupékat idéző 508-as részleteiben erőteljesen dinamikus, már-már agresszív, mégis tökéletesen harmonikus és elegáns. És az olyan stíluselemeknek köszönhetően, mint a finom kidolgozású, pepita mintás hűtőrács vagy a full LED-es, 3D-hatású hátsó lámpák fénykarmai, jellegzetesen peugeot-os is. Emellett kompakt, az autó nem hosszabb 4,75 méternél, de a kupés kiállásához a visszafogott méretű, szűk oldalablakok is hozzájárulnak, utóbbiak keret nélküli ajtókba illeszkednek. Feltétlen említést érdemel még, hogy az ügyesen elrejtett csomagtérajtó mögött 487 liternyi tér várja a poggyászokat.
peugeot508 2018lyNem kevésbé pazar az beltér kialakítása sem: az új 508-ban a Peugeot i-Cockpit legújabb kiadása fogadja az utasokat, melynek lényegi elemei közé tartozik a kisméretű volán, a kapacitív, akár 10 colos, 8/3 formátumú HD érintőképernyő és a magasra helyezett, szintén HD minőségű, 12,3 colos digitális műszeregység. Ez teljes egészében a vezető ízlése szerint konfigurálható és személyre szabható, és a vezetéshez hasznos valamennyi információt (az éjjellátó funkciót is beleértve) közvetlenül a vezető előtt, annak látómezejében jeleníti meg. A középkonzoli érintőkijelzőhöz pedig hét billenőkapcsoló is tartozik, melyekkel a legfontosabb kényelmi funkciók (rádió, klíma, navigációs rendszer, gépjármű-paraméterek, telefon, mobil alkalmazások és i-Cockpit® Amplify) bármikor közvetlenül elérhetők. Az i-Cockpit Amplify funkció két különböző – Boost és Relax – hangulatvilágot teremt a kabinba, illetve a vezetési mód (ECO/sportos/kényelmes/normál) kiválasztására szolgáló kapcsolón keresztül a gépjármű dinamikus funkcióira is hatással van. A nyolcfokozatú automata sebességváltó elektromos impulzusos kapcsolókarjának modern dizájnja szintén a vezetőhely high-tech jellegét erősíti.
peugeot508 2018oEgyértelmű tehát, hogy az 508-as luxusutazásra csábít, s a felszereltsége és a kivitele is ehhez méltó. Az AGR minősítésű vezető- és anyósülés (Allure Business szint esetén) gazdag beállítási lehetőséget kínál, opciós felszerelésként egy öt különböző masszázsprogramot kínáló, 8 légpárnás masszázsrendszerrel lehetnek ellátva. Ezen túl az utastérben akár 32 liternyi tárolóhely és számos csatlakozóalj várja az apróságokat, a nyitható és billenthető, nagyméretű panoráma üvegtetőn meg ömlik be a fény, nagyban hozzájárulva a kellemes atmoszférához. A felső kategóriás hifirendszert most is az abszolút referenciának számító francia FOCAL® cég jegyzi.
peugeot508 2018pTermészetesen a legmodernebb vezetéssegítő funkciók tárháza is a pilóta rendelkezésére áll, többek között éjjellátó rendszer, gyalogosokat és kerékpárosokat is észlelő automata vészfél és ütközésveszély-jelző, sávtartó asszisztens, fáradtságérzékelő, távfény-asszisztens, sebességkorlátozás-felismerő rendszer, kibővített táblaolvasó, Stop & Go-s adaptív tempomat, sáv közepén tartó segéd, valamint aktív holttér-figyelő is szerepel a kínálatban. Van még Visiopark 2 (360°-os kamerarendszer) és új generációs Full Park Assist rendszer, melyhez EAT8 automata sebességváltó esetén Flankguard funkció is társul. Ez esetben parkoláskor vagy parkolóhelyről kihajtva a rendszer automatikusan átveszi a kormányzás, gázadás és fékezés feladatát. A telematikai szolgáltatások terén sem lehet panaszra ok, mivel a MirrorLink, Android Auto és Apple CarplayTM protokollal kompatibilis Mirror Screen funkció, valamint az indukciós okostelefon-töltés s elérhető.
peugeot508 2018bAz új Peugeot zömök, lapos gépházteteje alatt új generációs Euro 6.c (6.2) PureTech és BlueHDi erőforrások rejtőznek. Az összesen hat benzin-, ill. dízelmotor teljesítménye 130 és 225 lóerő között mozog, és - az egyetlen belépő szintű kiviteltől eltekintve – mindegyikhez kizárólag 8 sebességes automata váltó áll rendelkezésre. Nyilvánvalóan kiemelkedik közülük a GT-ben szolgálatot teljesítő PureTech 225 S&S EAT8 hajtáslánc, mely az elektronikusan vezérelt felfüggesztés sport üzemmódjával párosulva temperamentumos menettulajdonságokat biztosít az 508 számára. 2019 őszétől egy hibrid változat is kapható lesz. Vagyis vezetési élmény tekintetében sem hazudtolja meg származását az autó, amiben persze a tömegcsökkentést is lehetővé tevő EMP2 padlólemeznek, az új karosszériahegesztési technikának, a útegyenetlenségeket csillapító első bölcsőnek és a soklengőkaros hátsó futóműnek is jelentős szerepe van.
peugeot508 2018csJean-Philippe Imparato, a Peugeot vezérigazgatójának szavaival zárjuk a bemutatót: „Végre itt a várva várt új PEUGEOT 508! A legutóbb bevezetett modelljeink sikere és a PEUGEOT 2008, 3008 és 5008-cal fémjelzett SUV-offenzíva után a klasszikus PEUGEOT limuzinra vonatkozó elképzelésünket is át kellett gondolnunk. A cél itt is olyan modell megalkotása volt, mely felrázza a piacot, és a legnagyobbakkal is felveszi a versenyt. Ez pedig a D kategóriában a legkiválóbb autógyártókat jelenti. A PEUGEOT 508 tökéletesen illusztrálja azt a több éve dédelgetett álmunkat, hogy a PEUGEOT-t mint általános autógyártót a prémiumkategória élén lássuk.”