Volvo V60 2018 - Kombi a javából

by Mészáros Gergely

Sokoldalú és tele van praktikus ötlettel, biztonságos - még a nagytestű állatokat is felismeri a City Safety ütközésmegelőző rendszere, nem mellesleg pedig kiemelkedően szép a formája. Vagyis a Volvo ismét megmutatta, hogy egyedülálló tehetsége van a kombi-készítéshez.

„A családi kombik tulajdonosai generációk óta fontos ügyfelei vállalatunknak. Az új V60 tisztelettel adózik a tradíciók előtt, de tesz egy lépést előre”- mondta Håkan Samuelsson, a Volvo Cars elnök-vezérigazgatója az új V60 bemutatóján, de mi, független autórajongók is elismerhetjük azt, hogy kevés autógyár ér fel a Volvo múltjához és képzettségéhez, ha kifinomult dizájnú, praktikus és sokoldalú kombi tervezéséről van szó.
Úgyhogy a premier helyszínén már meg sem lepődtünk, az új Volvót természetes környezetében, egy stockholmi családi ház felhajtóján leplezték le, rávilágítva arra, hogy skandináv kombi tökéletesen passzol a modern családi élet változatos igényeihez. Mind a formáját, mind a műszaki felépítését, mind a kivitelét illetően.
Egyébként ugyanarra a saját fejlesztésű, méretezhető SPA padlólemezre épül, mint az új XC60-as vagy a kínálat csúcsát jelentő 90-es család három tagja, s mely lehetővé tette a tágas utastér kialakítását, illetve a továbbfejlesztett kapcsolódási technológiák, illetve a legmodernebb vezetéstámogató és biztonsági rendszerek beépítését.
„Az új V60-as a Volvo márka középpontja,” – mondta Robin Page, a Volvo Cars formatervezésért felelős alelnöke, és ez teljes mértékben meg is látszik finoman kialakított, magabiztos kiállású, tökéletes arányokkal bíró karosszériáján. Ugyanez a szeretetteli, előrelátó és gondoskodó felfogás érezhető az utastér kialakításán, mely nem pusztán gyönyörű, hanem egyúttal sokoldalú és praktikus is. Minden megvan benne, ami egy – a mindennapok során - jól használható kombitól elvárható, sőt, egy kicsit több is. Konkrét számokra lefordítva mindezt: az 4,76 méter hosszú Volvo V60 tengelytávja 2,87 méter, csomagtartója pedig alaphelyzetben 529 literes, ami a hátsó ülések támláinak ledöntésével 1364 literesre bővíthető.

Gépházteteje alatt hagyományos erőforrások és plug-in hybrid technológiával dolgozó hajtásláncok egyaránt megtalálhatóak lesznek, utóbbiak, az új T6 Twin Engine AWD, illetve a T8 Twin Engine AWD változatokkal szerelt modellek 340, illetve 390 lóerős összteljesítményre képesek. A szokásos motorok sorát T5-ös és T6-os benzines, valamint D3-as és D4-es dízel egységek alkotják. Ezek teljesítménypalettája 150 lóerőtől indul és 310 lóerőig tart.
volvov60 2018jEgy Volvo esetében azonban még a teljesítménynél is fontosabb a biztonság, ezért nem csoda, hogy az új V60-nal tovább erősíti vezető iparági pozícióját a svéd márka. Fejlett vezetéstámogató és biztonsági rendszereinek köszönhetően, az északi újdonság az egyik legbiztonságosabb autó lesz az utakon. Többek között például a City Safety ütközésmegelőző rendszere miatt, mely észleli a kocsi előtt lévő potenciális veszélyforrásokat, így például a gyalogosokat, kerékpárosokat és a nagytestű állatokat, és segít elkerülni az esetleges ütközéseket, akár önálló fékezéssel is. Szintén érdemes külön kiemelni a továbbfejlesztett, így a korábbinál is ügyesebb „Vezetési Asszisztenst”, illetve az opcionális, automata fékvezérléssel felvértezett keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszert. Mindezek nagyban hozzájárulnak a Volvo azon látomásához, hogy 2020-tól senki se haljon meg új Volvo gépkocsiban - balesetben.
volvov60 2018belso02S ne feledkezzünk el az utasok életét jelentősen megkönnyítő Sensus infotainment berendezésről, mely teljesen Apple Carplay, Android Auto – ez Magyarországon egyelőre nem elérhető - és 4G kompatibilis, így a vezető folyamatosan kapcsolatban maradhat a külvilággal. A rendszer a táblagép-stílusú érintőképernyőn keresztül érhető el, ugyanúgy, mint az autó különböző beállításai, a navigáció, a kapcsolódást segítő és a szórakoztató alkalmazások.
Az új Volvo V60-nal először a Genfi Autószalonon találkozhatunk személyesen, forgalmazása várhatóan a nyáron kezdődik meg.

Pin It