Ford Mustang Bullitt 2018 - A legenda visszatér

by Mészáros Gergely

Steve McQueen közel 10 percen át üldöz két - Dodge Chargerral - menekülő bérgyilkost San Francisco utcáin a Warner Bros. „Bullitt” című filmjében, méghozzá egy 1968-as Mustang GT kupéval. A legendás film bemutatójának 50. évfordulóját egy különleges Mustan Bullitt szériával ünnepli meg a Ford.

„Ez a Mustang a kedvencem, pedig nincsenek rajta csíkok, légterelők vagy emblémák,” mondta el Darrell Behmer, a Mustang vezető formatervezője. „Ennek az autónak semmi ilyesmire nincs szüksége, hiszen már önmagában is nagyon dögös.”
Nem mellesleg remekül eleveníti fel a filmben szereplő legendás előd szellemiségét, például a klasszikus Dark Highland Green fényezésével (kinek kéne Shadow Black Színben?!), a 19 colos, Torq Thrust stílusú könnyűfém keréktárcsáival vagy a kör alakú tanksapkájának logójával. Szintén McQueen Mustang Gt-jét idézi a hűtőrács és az első oldalablakok finom krómkerete, valamint a hűtőmaszk egyedi, fekete fényezése. Ugyanakkor kifejezetten visszafogottan bántak a tervezők az emblémákkal, kívül a kör alakú tanksapka az egyetlen ilyen elem.
Habár a „Bullitt” megjelenése az amerikai filmsztár klasszikus kupéjára rímel, mégiscsak ötven évvel fiatalabb, ami meg is látszik a technikáján. Az utastér meghatározó elemei közé tartoznak többek között az - extraként rendelhető – fekete bőrkárpitozású Recaro sportülések, valamint a 12 colos, digitális LCD műszeregység. Utóbbi rengeteget tud, egy kicsivel többet is, mint a hagyományos modellekben, mivel ebben a változatban a gyújtás ráadása után a póni képe helyett egy különleges, az autót ábrázoló zöld Bullitt üdvözlő ikon jelenik meg a képernyőn. Alapfelszerelés még az 1000 wattos B&O PLAY prémium audiorendszer, mely 12 nagy teljesítményű hangszórón sugározza a zenét. A tökéletes minőségről, a tiszta basszusokról kéttekercses mélynyomó gondoskodik, és az első ajtókba épített nagy teljesítményű, háromutas hangszórók egyenletesen osztják el a kabinban a hanghatásokat.

Emellett a standard ülések, a középkonzol és a műszerfal-panel burkolatának varrásai ugyanolyan színűek, mint a karosszéria fényezése, és a műszerfal utasoldali részén - a szokásos Mustang-embléma helyett - egy egyedi sorszámozású plakett hirdeti büszkén az autó „származását”.
fordmustangbullitt2018vS ami a lényeg, a Bullitt száguldani is nagyon tud. Az amerikai izomautót ugyanis a Ford 5,0 literes V8-asa hajtja, amit nyitott szívórendszerrel és szívócsonkkal, 87 mm-es fojtószelepházakkal és a Shelby Mustang GT350-ből származó hajtáslánc-vezérlő modullal egészítettek ki a mérnökök, melynek eredményeként az erőmű - várhatóan - 464 lóerő és 529 Nm leadására képes. Ráadásul a hozzá társuló hatfokozatú manuális sebességváltót a Ford új fordulatszám-szabályozó technológiája egészíti ki. Ez az elektronikus vezérlés segítségével rövid gázfröccsöt ad, amikor a vezető visszakapcsol, hozzáigazítva ezzel az erőforrás fordulatszámát a kiválasztott sebességfokozathoz, hogy a váltás sima és zökkenőmentes legyen. A pilóta pedig örülhet a 5.0 literes aggregát felhördülésének, az alapáron kínált aktív szelepes kipufogórendszer jellegzetes, doromboló V8-as motorhanggal tölti meg az utasteret.
fordmustangbullitt2018rA vásárlók a Ford kifinomult MagneRide állítható futóművét is megrendelhetik a Bullitthoz. A – bennük lévő folyadék csillapító erejével - elektronikusan szabályozható lengéscsillapítóknak hála, a futómű azonnal reagál az útfelület változásaira, a rugózási kényelem csorbítása nélkül optimalizálva az autó irányíthatóságát.
fordmustangbullitt2018oAz új Mustang Bullitt európai bemutatóján Steve McQueen két unokája, Chase és Madison, valamint édesapjuk, Chad McQueen is részt vett, sőt, ők maguk is leforgatták az újdonsággal a saját üldözési jelenetüket a Genfet körülölelő Svájci Alpok szerpentinjein. A premieren így meséltek az élményeikről: „otthon körülvesznek minket azok az emléktárgyak, amelyek nagyapánk szereplését idézik fel a Bullittban, és meg sem tudnám számolni, hányszor láttuk már a filmet, úgyhogy kifejezetten felemelő élmény számunkra, hogy mi is részesei lehetünk a harmadik generációs Mustang Bullitt európai bemutatkozásának”. „Chad, az apánk Fordokkal tanított minket vezetni Kalifornia tengerparti útjain, ezért lelkesítő volt most együtt forgatni vele – és persze az új autóval. De az is csodálatos érzés volt, hogy a Ford és a Steve McQueen alapítvány közös árverésén az első új Mustang Bullitt VIN 001 300.000 dollárért kelt el, amit jótékony célra ajánlottak fel" - tette hozzá Madison McQueen.”

Steven Armstrong, a Ford Motor Company csoportszintű alelnöke és az Európáért, a Közel-Keletért és Afrikáért felelős elnöke így foglalja össze röviden az autó jelentőségét: „Semmi sem tükrözi jobban a Mustang szellemiségét és energiáit, mint a ‘Bullitt’ legendás üldözési jelenete. Feltuningolt teljesítményével és olyan új rendszereivel, mint a fordulatszám-szabályozás vagy a B&O PLAY audio, az új Mustang Bullitt ugyanolyan menő lesz, mint annak idején maga Steve McQueen volt.”

A Ford bemutatóinkat az Autó-Nexus Kft. támogatja:

FORD ECOsport 1920x1280

Pin It