LADA Vesta Combi és SW Cross - Kettőt egy csapásra

by Mészáros Gergely

Két újabb típussal gazdagodott a LADA hazai kínálata: az AMTS-en mutatták be a közönségnek a rövid idő alatt népszerűvé vált Vesta kombi, illetve crossover változatát, a Kombit és az SW Crosst. Utóbbi, az emelt szabadmagasságú ötajtós modell az orosz vállalat valaha gyártott legvagányabb típusa és egyúttal a márka új zászlóshajója.

Az ismerkedést viszont kezdjük a „sima” kombival, mely tágas utastere mellé társuló jókora és kényelmesen pakolható csomagterével méltán számíthat a vásárlók érdeklődésére. Kompakt külső méreteivel és kényelmes kabinjával ugyanis városban és hosszú utakon is ideális társ a Vesta Kombi.
Eközben formavilága hasonlóan harmonikus és egyedi, mint a négyajtós Vestáé, csakhogy sokkal praktikusabb nála – a csomagtér kihasználhatósága miatt. Alaphelyzetben 480 literes, a hátsó üléstámlák lehajtásával viszont 825 literesre bővíthető, a pakolást pedig kisebb-nagyobb rekeszek és kampók is segítik. A további praktikus megoldások körét gyarapítja az első ülések közötti, tárolódobozt is rejtő könyöktámasz, a pohártartókkal kialakított lehajtható hátsó kartámasz, melyek jóval kellemesebbé teszik az utazást.
A Vesta Kombi gépházteteje alatt a Lada jól bevált, 1.6 literes, 16 szelepes, 105 lóerős benzinmotorja rejtőzik, ötfokozatú manuális vagy automatizált (AMT) sebességváltóval társítva. Ráadásul a nagymerevségű acél karosszéria alatt megerősített futómű dolgozik, a masszív szerkezetet nyilvánvalóan az orosz éghajlati és közúti viszonyokhoz igazították, így Magyarországon sem fog szégyent vallani. Sőt, a kiépített utakról letérve ugyanolyan jól boldogul az újdonság, már csak a 178 milliméteres szabadmagasság jóvoltából is. Emellett a minden szükséges kényelmi és biztonsági kiegészítővel felszerelt Kombi strapabíró, felületkezelt, horganyzott karosszériaelemeket és masszív alsó motorburkolatot kapott.

De most már következzen az SW Cross, ami mindazt tudja, amit a többi Vesta, és még sokkal többet is. Vagyis igazi crossover, egyben hamisítatlan Lada. A Vesta SW Cross alaptartozékai a praktikus és mutatós off-road műanyag borítások a kerékíveken és a kasztnin – utóbbin matt ezüst betétekkel –, amelyek megóvják az autót, például a kőfelverődésektől. Szintén alapáron járnak a matt ezüstszínű tetősínek, a hátsó légterelő az ötödik ajtón, valamint az ízléses, kompakt antenna. Ezek összességében igazán vonzóvá és messziről azonosíthatóvá varázsolják az újdonságot, míg belül akár a narancsszínű kiegészítők áraszthatnak összetéveszthetetlen hangulatot. Az impozáns megjelenést fokozza a Kombinál is nagyobb, 203 milliméteres szabadmagasság és a 17 colos könnyűfém keréktárcsa-garnitúra.
LADA Vesta SW Cross5A barátságos utastér minden fontos kényelmi extrát tartalmaz, az összes modellhez jár többek között a háromfokozatú ülésfűtés elöl, a légkondicionáló, a parkolást segítő hátsó ultrahangos rendszer, a multifunkciós kormánykerékről vezérelhető sebességtartó automatika, a hűthető kesztyűtartó, a fedélzeti számítógép, az USB- és AUX-csatlakozók, valamint az esőszenzor és a fényérzékelős automata fényszórókapcsolás. Mindemellett a magasabb szintű Lux kivitel szintén alapáron ad automata légkondicionálót, navigációs rendszert, érintőképernyős multimédiarendszert, magashangsugárzókat, tolatókamerát, valamint felárért fűthető első szélvédőt és fűthető hátsó üléseket is.
Vesta5Erősebb felfüggesztése jóvoltából a Vesta SW Cross minden körülmények között helytáll, aszfaltról letérve is magabiztosan mozog, és még a legrosszabb úton is kényelmesen szállítja utasait a céljukhoz. Erőforrása a LADA saját fejlesztésű, 1598 köbcentiméteres, 16 szelepes, 105 lóerős benzinmotorja, amelyhez ötfokozatú manuális, vagy automatizált sebességváltó csatlakozik. A stabil alapot jelentő nagy merevségű karosszériája mellé a ma már Európában kötelező elektronikus menetstabilizáló (ESP) és a fejlett légzsákrendszer, valamint olyan hasznos megoldások, mint amilyen például a visszagurulás-gátló is jár. Mindezen túl az SW Cross kapott egy egyedi, új színt is, a kifejezetten számára kikevert Mars fantázianevű narancs árnyalatot, mely remekül passzol a kocsi egyéniségéhez.
LADA Vesta SW Cross6Az új LADA Vesta Kombi és a Vesta SW Cross - egyaránt - Comfort és Lux felszereltséggel vásárolható meg. A Comfort a kiváló ár-értékarányú modellt keresők választása, míg a Lux azoknak készül, akik mindenből a legjobbra vágynak. Az automatizált sebességváltó kizárólag a gazdagabb felszereltségi szinttel érhető el. A Kombi alapára 3,799 millió forint, míg az SW Cross alapára 4,249 millió forint.