Citroën C4 Cactus 2018 - A kényelem menő?

by Mészáros Gergely

Alighanem mindenki életében eljön az a „pont” – kinek előbb, kinek meg később -, amikor a kényelem, a praktikum minden más szempontnál fontosabbá válik egy négykerekű járgány vásárlása esetén. Az új Citroën C4 Cactus nekik, vagyis nekünk szól, úgy, hogy közben még trendinek is érezhetjük magunkat.

Amikor gyerekkorunkban autóskártyáztunk, már akkor is csak a lóerő, a gyorsulás, a sebesség, a minél több köbcenti és hengerszám, esetleg a fogyasztás számított. Igaz, olykor-olykor előfordult, hogy egy-egy csatában a nagyobb étvágyú autó nyert, mivel a nagy számok bűvöletében élve, kisiskolásként még semmit sem tudtunk az olajválságról vagy a takarékosságról. Később ez megváltozott, ám az autóval kapcsolatos alapértékeink megmaradtak: dicsekszünk a lóerőkkel, büszkék vagyunk az emblémára, arcozunk a LED-lámpákkal, csalunk az üzemanyaggal kapcsolatban, de a kényelem?! Az jó, ha van: elvárjuk a kényelmes üléseket és a légkondit, utálunk zötyögni, aztán körülbelül ennyi. Nem érdekes, hogy sosem fogunk a Nürburgring-Nordschleifén csapatni, a 20 colos könnyűfém felni nem hiányozhat a kocsinkról, hiszen az is jelent néhány extra pszichológiai lóerőt.
Ebben a játszmában természetesen az autógyárak is részt vesznek, az egyre szigorúbb környezetvédelmi szabványok ellenére tombol a teljesítmény- és nyomatékláz, és utcai autóknak látszó gépekkel és profi sofőrökkel döntögetik a „Zöld pokol” körrekordjait. Szinte nincs is olyan márka, mely szembe akarna menni a trenddel, illetve egy azért akad, méghozzá a Citroën. A megújuló francia márka ugyanis tradícióihoz hűen ismét a komfort mellett köteleződött el, s meghirdette a Citroën Advanced Comfort programot. Ennek jegyében született meg a C4 Cactus is, mely többek között Európában elsőként alkalmaz progresszív hidraulikus ütközőelemekkel ellátott felfüggesztést – „repülőszőnyeg” élménnyel ajándékozva meg az utasait. Mielőtt azonban a rövid próbaút tapasztalatait megosztanánk, nézzük át együtt a 2018-as C4 Cactus újdonságait.

2014-es megjelenésekor a karosszériát védő, de látványelemnek sem utolsó, Airbump névre keresztelt légbuborékok voltak a kompakt ötajtós legjellegzetesebb stíluselemei, melyekről azonban kiderült, hogy igencsak megosztják a vásárlóközönséget. Így méretük jelentősen lecsökkent, például jóval keskenyebbek lettek, és sokkal-sokkal lejjebb kaptak helyet, ugyanakkor megmaradtak színesnek. Szintén régi vonás, hogy a C4 Cactus egy tömbből faragott, letisztult külseje minden agresszivitástól és stilisztikai túlzástól mentes, ugyanakkor a szélesebbnek ható, a márka legújabb formanyelvébe remekül illeszkedő orr-résznek hála, a korábbinál is elegánsabb, sikkesebb a francia modell. Természetesen az első-hátsó fényszórók is megújultak, éjszaka is jellegzetes látványt biztosítva az autó számára.
citroenc4cactus2018gyari13A PSA csoport PF1 platformjára épülő, 2,6 méteres tengelytávú C4 Cactus utasterében továbbra is visszaköszönnek a korábbi generáció legfőbb ütőkártyái, például a rafinált elemekkel feldobott, alacsony és vízszintes műszerfal vagy a bőrdíszműves hagyományokra építő pántok, vasalások és tűzések, világújdonságnak tekinthetők viszont a kényelmet jócskán fokozó Advanced Comfort ülések. Ugyanakkor a Citroën mindegyik első ülésen újfajta, nagy sűrűségű habszivacsot alkalmaz, amely sokórányi vezetés után sem süpped be, és több év múltán sem öregszik el, az Advanced Comfort változatok azonban még ezeknél is magasabb komfortszintet nyújtanak. A helyes testtartást széles és jól tartó ülőlapok és háttámlák garantálják, miközben a deréktámasz keresztcsonttájékon ad megfelelő támaszt. A fenti jellemzőknek, valamint az állítható magasságú és távolságú kormánynak köszönhetően a vezető könnyen megtalálja a számára ideális pozíciót.

Emellett az új C4 Cactus belseje számtalan ötletes és funkcionális tárolóhelyet rejt, a Top Box névre hallgató, nagyméretű zárható kesztyűtartó alatt egy csúszásgátlóval ellátott, méretes aprócikk-tároló várja a kacatokat, a megemelt középkonzol egy nagy zárt tárolórekesszel bővült, a 12 voltos csatlakozó és az USB-port mellett pedig egy csúszásgátló bevonattal ellátott okostelefon-tartó kapott helyet. A sebességváltókar előtti két pohártartón felül az ajtózsebekben elfér több másfél literes palack is, az első ülések hátulján meg zsebek várják a térképeket.
citroenc4cactus2018gyari14A pilóta nyugodt mindennapjaihoz feltétlenül hozzájárulnak a modern vezetőtámogató rendszerek, a C4 Cactusban összesen 12 segéd könnyíti meg a sofőr dolgát. Csak felsorolásszerűen következzenek: "Active Safety Brake automata vészfék", "Sebességkorlátozás-felismerő rendszer sebességajánlással", "Véletlen sávelhagyásra figyelmeztető jelzés", "Coffee Break Alert", "Éberségfigyelő", "Holttérfigyelő asszisztens", "Park Assist", tolatókamera, visszagurulás-gátló, statikus kanyarfény, szabad kezes nyitó- és indítórendszer, valamint a "Grip Control". Feltétlen említést érdemel még az utasok digitális eszközei és az autó közötti gondtalan kommunikációt teremtő, Android Autó és Apple Car Play kompatibilis Mirror Screen funkció, illetve a kapacitív típusú 7 colos érintőképernyővel kiegészülő Citroën Connect Nav rendszer.
citroenc4cactus2018gyari04De jöjjön végre az új C4 Cactus „veleje”, a progresszív hidraulikus ütközőelemekkel ellátott felfüggesztés, röviden a PHC. Ugyan az innovatív megoldás fejlesztése során 20 szabadalmi bejelentést nyújtott be a francia márka, ám a berendezés működési elve egyszerű. Míg egy hagyományos felfüggesztés egy lengéscsillapítóból, egy rugóból és egy mechanikus ütközőből áll, addig ebben két hidraulikus ütközőelem van beépítve a két végállásnál, a ki- és berugózott állapotnak megfelelően. Ezért két ütemben működik. Kismértékű be- és kirugózásnál a rugó és a lengéscsillapító együtt szabályozza a függőleges mozgásokat, anélkül, hogy szükség lenne a hidraulikus ütközőelemek igénybevételére. Utóbbiak alkalmazása azonban lehetővé tette a mérnökök számára, hogy szabadabban kezeljék a gépkocsi kilengését, ami olyan érzetet kelt, mintha az autó átsuhanna az úthibák felett. Nagymértékű be- és kirugózásnál viszont a rugó és a lengéscsillapító összedolgozik a hidraulikus ütközőelemekkel. Ezek fokozatosan lassítják a mozgást, megakadályozva ezzel a kemény ütközéseket a végállásoknál. Egy hagyományos mechanikus ütközővel ellentétben, amely elnyeli az energiát, de annak egy részét visszaveri, a hidraulikus ütközőelem elnyeli és szétszórja az energiát. Így nincs visszapattanó hatás. Az eredmény pedig... mindjárt kiderül.
citroenc4cactus2018mobem08Csak még előtte néhány szót a motorokról. A 4,17 méter hosszú és 1,71 méter széles C4 Cactus könnyű padlólemezével és legújabb generációs erőforrásaival sem lesz a Nürburgring sztárja, ellenben a széles palettán mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő egységet. Benzines fronton a korszerű technológiákat alkalmazó, jó reakciókészségű és alacsony fogyasztású, ill. CO2-kibocsátású háromhengeres PureTech aggregátok teljesítenek szolgálatot, miközben a dízel választékot a takarékos és környezetkímélő BlueHDI erőművek adják. A belépőszintet a 82 lóerős PureTech jelenti, a legnagyobb teljesítményű változat pedig a 130 lóerős szintén PureTech turbómotor lesz.
citroenc4cactus2018mobem05Mi egy jól felszerelt, 100 lóerős BlueHDi motorral hajtott C4 Cactus volánja mögé pattantunk be, mely már a rövid Budapest környéki próbaúton is megvillantotta tudását. A nyomatékos hajtóművel dinamikusan falhattuk a kilométereket, ezalatt a PHC futómű ügyesen tüntette el az úthibákat. Részletesebb elemzéshez persze hosszabb „együttműködésre” lenne szükség, ám az teljesen egyértelmű, hogy a C4 Cactus jó úton jár. A kényelmet állítja középpontba, egy olyan modern, szimpatikus és karakteres designnal támogatja meg, mely újra menővé varázsolhatja a márkát.
Ezt a teljes körű személyre szabhatóság is megkönnyíti: összesen 31-féle elegáns külső kombináció és ötféle elegáns és meleg hangulatú belső stílusvilág áll a vásárlók rendelkezésre. 3.950.000 forinttól megvásárolható, alapáron klímával.