PEUGEOT PARTNER 2018 - Nem ismer lehetetlent

by Szélpál Imre

Mivel egy haszongépjármű nemcsak közlekedési eszköz, hanem a vállalkozás image-éhez is szorosan hozzátartozik, az új PEUGEOT PARTNER tervezői kiemelt figyelmet fordítottak a külső megjelenésre. Az energikus és eltökélt PARTNER-en az új PEUGEOT RIFTER stílusjegyei köszönnek vissza, így az tökéletesen beleillik a márka jelenlegi stílustrendjébe: Az elegáns és robusztus, modern orr részen az oroszlán a függőleges hűtőrács közepén trónol. Két oldalt gondosan kidolgozott, metsző tekintetű lámpatestek húzódnak. Az autó oldalnézetből is a határozott stílus mellett teszi le a voksát. A rövid, vízszintes motorháztető, a magas övvonal és a rövidebb túlnyúlások jellemezte sziluett tökéletesen kiegyensúlyozott arányokat mutat. A szimmetrikusan letört sarkú első és hátsó ablakok egy ilyen típusú autón új designt képviselnek.
PEUGEOT PAR 2018 020 FRHátul a szögletes lökhárító izmosabbnak mutatja az alsó részt, és optimális védelmet nyújt a mindennapokban. A hátsó szárnyasajtó szintén a robusztus jelleget hangsúlyozza, és fokozott védelmet nyújt a behatolás ellen. Opciósan felfelé nyíló ajtó is rendelhető. Az ergonomikus és elegáns belső design a Peugeot személyautóit idézi. A letisztult és fesztelenül elegáns stílusú enteriőr, az ergonomikusan kialakított és gazdagon variálható belső tér és a számtalan tárolóhely tökéletesen funkcionális és masszív autót eredményezett.

A szemünk azonnal megakad a PEUGEOT i-Cockpit®-nak helyt adó műszerfalon, ahol a maximális összpontosítás és a dinamikus és ösztönös vezetés érdekében minden kényelmesen kézre áll. Az utastér tisztántartása sem okozhat gondot, hála az egyes változatokon szériában kínált gumi védőszőnyegeknek.
PEUGEOT PAR 2018 022 FRA tervezők kiemelten kezelték és a szegmensben eddig ismeretlen szintre emelték az akusztikus komfortot, mely különösen azok számára életbevágó, akik hosszú órákat töltenek utazással. A fedélzeti kényelemre, a kormányozhatóságra és az egyszerű használatra fektetett hangsúlynak köszönhetően az új PEUGEOT PARTNER élvezetes és felszabadító vezetési élményben részesíti céges ügyfeleit. Az új PEUGEOT PARTNER tervezésekor maximálisan figyelembe vették a céges ügyfelek funkcionalitásra vonatkozó alapvető elvárásait. A karosszéria mérete a szegmensben megszokott: a sztenderd változat 4,40 m hosszú, amelyhez az eddiginél nagyobb, 1,81 m hasznos hosszúság tartozik. A változattól függően 3,30 m3–3,80 m3 térfogatú raktér két EUR raklap befogadására képes. A 4,75 méteres (+35 cm) hosszú változat még nagyobb rakodókapacitással rendelkezik. A hasznos hosszúság 2,16 m, a raktérfogat pedig 3,90 m3–4,40 m3. Az új PEUGEOT PARTNER a márka legfrissebb modelljeiről ismert EMP2 platformra épült. A jól bevált padlólemez rövidebb túlnyúlásokat és manőverezésnél ideális kisebb fordulókört tett lehetővé: a járdaszegélyek közötti fordulási kör átmérője sztenderd változatnál mindössze 10,82 m, a hosszú változatnál 11,43 m.
PEUGEOT PAR 2018 026 FRA hasznos teher változattól függően – sztenderd és hosszú sziluett esetén egyaránt – 650 kg és 1000 kg között mozog, és ezzel a kategória egyik legjobbja. A nagyon alacsony fogyasztású (TBC) változatok hasznos terhelhetősége 600 kg. A rakomány biztonságos rögzítését a szériában kínált 6 rögzítőgyűrű segíti, melyekhez opciósan további négy, középmagasságban elhelyezhető rögzítőgyűrű is rendelhető. Egy 12 voltos csatlakozó és a 6 LED-ből álló erősebb fényű (237 lm) világítás gondoskodik arról, hogy a raktér minden helyzetben jól használható legyen. Az opciós oldalsó tolóajtók kényelmes hozzáférést biztosítanak a raktérhez, de a 3:2 arányban osztott hátsó ajtók is tágra nyithatók (opciósan felfelé nyíló ajtó is rendelhető). A zsiráftető a hátsó ajtó fölötti tetőnyíláson keresztül hosszú tárgyak szállítását is lehetővé teszi. Az új PEUGEOT PARTNER egyes változatai Multiflex üléspaddal vannak felszerelve.
PEUGEOT PAR 2018 036 FRA többféleképpen konfigurálható tartozék az alábbi lehetőségeket nyújtja:
 Az első üléssorban 3 személy is utazhat. Ez rendkívül praktikus a vállalkozók számára, mert egyszerre több dolgozó és munkaeszköz szállításával racionalizálhatják a kiszállásokat. A kézifék megszüntetésével pedig szélesebb lett a középső ülés.
 A szélső utasülés elrejtésével sík padlófelület, 400 literrel nagyobb hasznos térfogat és sztenderd változat esetén 3 m, hosszú változat esetén pedig 3,35 m hosszú hasznos hossz érhető el, miközben az első sorban változatlanul két személy tud utazni.
 A szélső ülés ülőlapjának felhajtásával a magas tárgyak szállítása sem okoz gondot.
 A középső ülés lehajtható háttámlájában egy íróasztalka került kialakításra, melynek köszönhetően a gépjármű mozgó irodaként is funkcionálhat. Az asztalka mostantól igény szerint a vezető vagy az utas felé is fordítható.
 A középső ülés alatt egy lakatra zárható tárolóhely található.

PEUGEOT PAR 2018 037 FRAz új PEUGEOT PARTNER hosszú változata most először gyárilag kialakított duplakabinos verzióban is rendelkezésre áll. Az új PEUGEOT RIFTER-től örökölt kényelmes üléspad rekordméretű térdteret biztosít. A szegmensben egyedülálló módon a raktér növelése érdekében a második sor teljes egészében elrejthető, de az első utasülés lehajtásával hosszú tárgyak is kényelmesen szállíthatók. Az összesen 113 liternyi tárolóhely a céges ügyfelek változatos igényeinek megfelelően alakították ki. Az utastér különböző pontjain elhelyezett ötletes tárolók – kesztyűtartó, csomagtértálca, tetőpolc, felső kesztyűtartó stb. – egytől-egyig kézre állnak. Az első utassal szemközti felső kesztyűtartó kialakítását a légzsák tetőbe történő beépítése (Airbag in Roof) tette lehetővé. A hűtött változatban is kérhető tárolóhelyen egy 15” laptop is elfér, mely közvetlenül a tárolóban tud töltődni. A gépjármű felépítését érintő változások és a tömeg csökkentése egyaránt nagy szerepet játszottak az üzemanyag-fogyasztás és a CO2-kibocsátás csökkentésében. A modellhez kínált kiváló hatékonyságú motorok a legújabb normáknak is megfelelnek, és már most készen állnak a majdani WLTP menetcikluson alapuló megmérettetésre.
PEUGEOT PAR 2018 034 FRA benzines erőforrások között két 1.2 PureTech motort találunk:
 PureTech 130 LE S&S 8 fokozatú EAT8 automata sebességváltóval (2019 folyamán lesz rendelhető)
 PureTech 110 LE S&S 6 fokozatú kézi váltóval
A PureTech motorok a részecskekibocsátás csökkentése érdekében benzines részecskeszűrővel vannak ellátva.
A dízelek között háromféle teljesítmény közül lehet választani:
 BlueHDi 130 LE S&S 6 fokozatú kézi vagy 8 fokozatú EAT8 automata sebességváltóval
 BlueHDi 100 LE S&S 5 fokozatú kézi váltóval
 BlueHDi 75 LE 5 fokozatú kézi váltóval

PEUGEOT PAR 2018 039 FRValamennyi dízelmotor FAP-szűrővel és SCR (Selective catalytic reduction) rendszerrel kerül forgalomba. Ezzel a technológiával már a motor indításakor megkezdődik a szennyezésmentesítés, és FAP-adalékra sincs szükség. Az új PEUGEOT PARTNER a megszokott kiviteli szinteken felül most először különböző használati feltételekre szabott, „menetkész” változatokat is kínál. A Grip változat nehéz terepen és olyan helyzetekben ideális, amikor hosszú, nehéz vagy koszos rakományt és egyben három személyt kell szállítani. A rendkívül strapabíró változat a következőket kínálja:
o Megemelt hasmagasság
o Mud & Snow gumiabroncsokkal ellátott nagy kerekek
o Továbbfejlesztett Grip control
o 3 első ülés
o Műanyag borítású raktérpadló
o Nagyobb hasznos terhelés (1000 kg)
o Erősebb fényű raktérvilágítás
o Pótkerék

PEUGEOT PAR 2018 028 FRAz Aszfalt változat azoknak készült, akik sokat vannak úton, és elsősorban kényelemre és biztonságra vágynak. Jellemzői:
o Fokozott hangszigetelés és kiváló akusztika
o „Komfort” ülések
o Surround Rear Vision rendszer
o Elektromos rögzítőfék
o 8” érintőképernyővel kiegészülő online rádió
o Tempomat és sebességhatároló
o Eső- és fényerő-érzékelő
o Manuális légkondicionáló

PEUGEOT PAR 2018 019 FRA különböző szakmák eltérő igényeinek maximális kielégítése érdekében a fenti változatokhoz az alapkínálat valamennyi opciós felszerelése rendelkezésre áll. Végül partnereink közreműködésével a karosszériaátalakításra is számos lehetőség van: tűzoltóautók és autómentők, építőipari járművek, pick-up felépítmények, szállítójárművek, hőszigetelt felépítmények, 4x4 stb. Az új PEUGEOT PARTNER nemzetközi forgalmazása 2018 novemberében kezdődik. Magyarországi bevezetése várhatóan 2019. év elején várható.