Citroën C5 Aircross - Kínából szeretettel!

by Szélpál Imre

Az új C5 Aircross SUV a legújabb Citroën modellek stílusát követi: erős és határozott, ugyanakkor cseppet sem agresszív személyiségével, valamint a márka védjegyének számító gazdag személyre szabási kínálatával újraértelmezi a szegmensben megszokott normákat. Felépítése és méretei (4,50 m hosszú, 1,84 m széles, 1,67 m magas, 23 cm hasmagasságú) alapján a kompakt SUV-ok jellegzetes képviselője. 720 mm átmérőjű, nagy kerekeire sportos stílusú 17”, 18” és 19” felniket kínál. A széles, impozáns orr-rész magán viseli a jellegzetes Citroën jegyeket: a tekintélyes méretű hűtőrácsba illeszkedő márkaemblémát és a két szinten elrendezett, csúcstechnológiás Full LED világítótesteket.
citroenc5aircross1A nappali menetjelző, illetve az irányjelző lámpákat magukban foglaló felső fényforrásokat a Citroën logó szárainak meghosszabbításaként egészen az autó széléig húzódó krómcsík övezi, az alsó lámpák pedig ugyanígy a hűtőrács vonalát követik, ami kifejező, mai tekintetet kölcsönöz az autónak. A hosszú és magas motorháztető hangsúlyos formákkal dolgozik és a modell robusztus, strapabíró jellegét hangsúlyozza, az oldalsó légbeömlőktől pedig még szélesebbnek hat a karosszéria. Az orr-részt a legutóbbi Citroën modellek – a C3, a C3 Aircross, a C4 Cactus és a Berlingo – mintájára az autó karakterét erősítő színfoltok dobják fel. Az erős vizuális hatást kiváltó grafikai elemek mára a Citroën modellek megkülönböztető jegyévé váltak. Oldalnézetből a hangsúlyos formák uralta sziluett fölött a fényes fekete szélvédőkeret és a hátsó háromszögablakok jóvoltából gyakorlatilag 360°-ban körben futó üvegfelülettől szinte lebegni látszik a tető. Az ablaksávot még hangsúlyosabbá teszi a „C” betűt formázó krómkeret, amely alapján a belső helykínálatról is fogalmat alkothatunk. A stílusos kétszínű tetőcsomagtartó rudak eredeti stílusjegyként alapvetően meghatározzák az autó oldalnézeti képét, és hatásukra még légiesebbnek és kifinomultabbnak hat a tető.
citroenc5aircross3A SUV-ok kötelező kellékeinek számító kerékdobvédőket és alsó karosszériavédő elemeket kiemelik a különleges színfolttal tarkított grafikus Airbump® betétek, amitől még modernebb és karakteresebb lesz az autó megjelenése. A szinte függőleges, széles hátsó rész tágas belsőt és méretes csomagtartót ígér. A négy-négy 3D LED-modult magában foglaló, domború hátsó lámpákat is igényes műszaki és grafikai megoldások jellemzik. Az ezer közül is felismerhető egyedi világítótestek csak úgy vonzzák a tekintetet, és szélesebbnek tűnik tőlük az autó. A lökhárítóba beépített „kopoltyúk” és a csomagtérajtó fölé nyúló spoiler még inkább ráirányítják a figyelmet az áramvonalas sziluettre. A hátsó lökhárító két oldalán a széles krómozott kipufogóvégek pedig szintén erőt, eleganciát és magabiztosságot sugároznak. Az új C5 Aircross SUV ajtajai kényelmes beltérre nyílnak: a magas vezetési pozíciónak köszönhetően a vezető tökéletesen uralja az utat, a tágas és igényes enteriőr pedig a gépjármű külső megjelenésével összhangban biztonságérzetet ad. Ugyanezt sugallja az utastér vízszintes vonalak köré szerveződő grafikus kiképzése is: a műszerfal teljes hosszában végighúzódó hőformázott betét és a háttámlák felső részén végigfutó egyedi és rafinált színes sáv.
citroenc5aircross5A C5 Aircross egyértelműen prémium kivitelű beltere a stílus, a minőség és a laza elegancia mintaképe. A letisztult, plasztikus kiképzésű műszerfalon a finom bevonatot tagoló dupla szellőzők a SUV izmos vonalaira helyezik a hangsúlyt. A modell egyik legfőbb jellegzetessége az impozáns méretű robusztus műszerfal, melynek minden pórusából kényelem és a kaland ígérete árad. A vezető felől a puha tapintású műszerfalba simuló műszercsoport egy paraméterezhető 12,3”-os digitális TFT kijelzőből áll, mely háromféle grafikát kínál, és a nagyobb kényelem és biztonság érdekében a kívánt vezetési információkat a vezető látómezejében jeleníti meg. A központi kezelőszervekkel ellátott, alul-felül csapott, vastag kormányt fényes fekete, illetve selyemfényű krómelemek díszítik, egyes változatokon pedig kétszínű bőr borítja. Középen a szellőzők és a 8” kapacitív típusú érintőképernyő (melyhez érintőtechnológiás vezérlők tartoznak) tökéletesen integrált egységet alkotnak, amely tovább erősíti a műszerfal robusztus és modern jellegét. A SUV-ban központi szerepet játszó magas és széles középkonzol ránézésre és tapintásra is kellemes, puha anyagok felhasználásával készült. Speciálisan nyíló könyöktámaszában egy nagyméretű hűtött tároló kapott helyet. Ezen kívül két hátulról megvilágított pohártartó és az okostelefonok vezeték nélküli töltését lehetővé tevő felület is kialakításra került benne. A tipikus Citroën színeket és anyagokat az igényes és rafinált megoldásokra vágyó SUV-vásárlók igényeihez igazítottuk.
citroenc5aircross8A felhasznált anyagok szemre és tapintásra egyaránt kellemesek, amit a vezetőnek és az utasoknak a könyöktámaszokon, a középkonzolon vagy a műszerfalon bőven van alkalmuk megtapasztalni. Az új C5 Aircross SUV – attól függően, hogy az ügyfél kifinomult vagy inkább laza hangulatra vágyik – a szövettől a nappabőrig a felhasznált anyagok széles skáláját kínálja. A finom, meleg hatású anyagoktól kivételesen puha Advanced Comfort ülések nagyban hozzájárulnak az utasok jó közérzetéhez. A tervezők az utazás világából és a bőrdíszműiparból merítettek ihletet. Az először a C4 Cactusnál alkalmazott, majd az egyes kategóriáknak megfelelően más és más formát öltő gondolat az új C5 Aircross SUV-ban az újratervezett elegáns ajtófogantyúkban és az első utassal szemben elhelyezett műszerfali pántban jut kifejeződésre. Az új C5 Aircross SUV a C3 Aircrosshoz, a C4 Cactushoz és az új Berlingóhoz hasonlóan lehetőséget kínál az egyedi kialakításra: a modell személyre szabásához összesen harmincféle külső kombináció áll rendelkezésre:

 A 7 karosszériaszín közül az időtlen hófehér, Perla Nera fekete, platinaszürke és acélszürke, az élénk vulkánpiros vagy a rafinált Tijuca-kék és gyöngyházfehér is tökéletesen passzol az autó egyéniségéhez. Még dinamikusabb és egyedibb lesz az autó megjelenése, ha a fenti árnyalatokhoz Perla Nera fekete tetőt választunk.
 A még karakteresebb és elegánsabb megjelenés érdekében 3 színcsomag is szerepel a kínálatban: Silver, White és Red. A művészien adagolt eloxált kontrasztszínek az első ajtók alján elhelyezett Airbump® betéteknél, az első lökhárító alsó részén és a tetőcsomagtartó rudak alján hívják fel magukra a figyelmet.
 További személyre szabási lehetőségeket kínál a stílusos, prémium megjelenésű 4 könnyűfém keréktárcsa: 17” ELLIPSE, 18” kéttónusú, gyémántcsiszolt fekete SWIRL, 19” kéttónusú, gyémántcsiszolt fekete ART és 19” fekete ART keréktárcsa.

citroenc5aircross30Az utastér személyre szabásához az új C5 Aircross SUV ötféle – kifejezetten az európai vásárlók igényeihez igazított – elegáns és otthonos hangulatú stílusvilágot kínál:

 A szériakivitelt letisztult, visszafogott dizájn jellemzi: a szürke műszerfalhoz és középkonzolhoz kvarcszürke szövet üléskárpitok társulnak, melyeket a háttámlák felső részén halványszürke csík díszít.
 A Wild Grey stílusvilág élénkebb, dinamikusabb összhatást biztosít: a kavicsszürke, illetve a bőrhatású fekete szövettel bevont ülések háttámláját díszítő csík narancssárga, a középkonzol és a műszerfal pedig szürke színű.
 A Metropolitan Beige stílusvilág világos színeivel és kifinomultságával a tágas utastér mellett teszi le a voksát. Az üléseket szürke színű szemcsés bőr- és szövetkárpit borítja, a háttámla tetején sötétszürke csíkkal, a műszerfal és a középkonzol pedig szürkésbézs árnyalatúak.
 A Metropolitan Grey stílusvilág ugyanannak a színnek a különböző árnyalataival ér el kifinomult hatást: a grafitszürke szemcsés bőrrel, illetve szövetkárpittal bevont ülések háttámláját halványszürke csík díszíti, a középkonzol és a műszerfal pedig szintén szürke árnyalatú.
 A Hype Brown stílusvilág igazi felső kategóriás megközelítést képvisel: ezt halványszürke alcantaracsíkkal feldobott barna nappabőr, illetve bőrhatású fekete szövetkárpitokkal, barna középkonzollal, műszerfallal és műszerfedéllel, valamint rendkívül elegáns kétszínű fekete/barna bőrkormánnyal éri el.

citroenc5aircross17A tervezés valamennyi szakaszában kulcsszerepet játszó Citroën Advanced Comfort® programnak megfelelően az új C5 Aircross SUV megalkotásakor kitüntetett figyelmet kapott a testi-lelki jó közérzet és a praktikus szemlélet. Kihasználva a PSA-nál már bevált, könnyű és hatékony moduláris EMP2 padlólemez kínálta lehetőségeket, a C5 Aircross kiváló kényelmi jellemzőkkel ajándékozza meg az ügyfeleket. Ehhez olyan kizárólagos Citroën újítások is hozzátartoznak, mint az Európában először az új C4 Cactuson bevezetett progresszív hidraulikus ütközőelemekkel® ellátott felfüggesztés vagy az Advanced Comfort ülések. Az új C5 Aircross SUV valamennyi Európába szánt változatán progresszív hidraulikus ütközőelemekkel ellátott felfüggesztéssel rendelkezik, mely hallatlanul kényelmes, és a „repülő szőnyeg” hatáson keresztül jelentősen hozzájárul az utasok jó közérzetéhez és a dinamikus és élvezetes vezetéshez. A progresszív hidraulikus ütközőelemekkel (Progressive Hydraulic Cushions®) ellátott felfüggesztés – melyet mint innovatív megoldást a Citroën jövőbeni modelljein is alkalmazni kíván – a márka futóművek gyártása terén szerzett szakértelméről tanúskodik. A rugózási kényelem közel 100 éve beleivódott a márka génjeibe, és az évek során az ügyfelek hozzászoktak és ragaszkodnak a semmihez sem hasonlítható Citroën kényelemhez. Az új C5 Aircross SUV-on alkalmazott technológia a Citroën autósportban szerzett tapasztalatait kamatoztatja.
citroenc5aircross14A hidraulikus ütközőelemeknek köszönhetően hatékonyabb az ütközések elnyelése, különösen amikor a gépjármű talajt fog. A technológia bevezetése, tesztelése és kipróbálása az 1994-es Párizs–Dakaron győztes ZX modellekhez fűződik. A jelenleg a C3 WRC-n használt újfajta hatékony felfüggesztés stabilitást és masszivitást kölcsönöz az autóknak. A márka hosszú évek tapasztalatára és mérnökei szaktudására támaszkodva fejlesztette ki ezt az újfajta felfüggesztési rendszert az útegyenetlenségek még tökéletesebb szűrése érdekében, az ügyfelek által olyannyira kedvelt Citroën felfüggesztési beállítások megtartásával. Az új típusú felfüggesztési rendszer fejlesztése során a Citroën 20 szabadalmi bejelentést nyújtott be. A rendszer működési elve egyszerű. Míg egy hagyományos felfüggesztés egy lengéscsillapítóból, egy rugóból és egy mechanikus ütközőből áll, addig a Progressive Hydraulic CushionsTM rendszerbe két hidraulikus ütközőelem van beépítve a két végállásnál, a ki- és berugózott állapotnak megfelelően. A felfüggesztési rendszer az igénybevételtől függően így két ütemben működik:

 Kismértékű be- és kirugózásnál a rugó és a lengéscsillapító együtt szabályozza a függőleges mozgásokat, anélkül, hogy szükség lenne a hidraulikus ütközőelemek igénybevételére. Az ütközőelemek alkalmazása azonban lehetővé tette a mérnökök számára, hogy szabadabban kezeljék a gépkocsi kilengését, ami olyan érzetet kelt, mintha az autó egy „repülő szőnyeghez” hasonlóan átsuhanna az úthibák felett.
 Nagymértékű be- és kirugózásnál a rugó és a lengéscsillapító együtt dolgozik a hidraulikus ütközőelemekkel. Ezek fokozatosan lassítják a mozgást, megakadályozva ezzel a kemény ütközéseket a végállásoknál. Egy hagyományos mechanikus ütközővel ellentétben, amely elnyeli az energiát, de annak egy részét visszaveri, a hidraulikus ütközőelem elnyeli és szétszórja az energiát. Így nincs visszapattanó hatás.

citroenc5aircross12Az új C5 Aircross SUV ránézésre is kényelmes, széles ülései kivételes utazási élményt és kimagasló kényelmet ígérnek. Magasított helyzetükből adódóan remek kilátást biztosítanak, jól tartanak, és olyan kellemes komfortérzetet nyújtanak, hogy az embernek egyenesen az a benyomása támad, hogy a kinti zajoktól elzárva egy fotelben üldögél. A Kínában forgalmazott változathoz képest újdonság, hogy az Advanced Comfort ülések mind a négy opciós stílusvilág (Wild Grey, Metropolitan Beige, Metropolitan Grey és Hype Brown) esetén rendelkezésre állnak, és a fejlesztéseknek köszönhetően összességében még magasabb komfortszintet kínálnak:

 A vizuális komfort jegyében az ülések jól látható, 15 mm vastag felső szivacsréteget kaptak. Az új C5 Aircross SUV ezzel a márka olyan legendás modelljeiről vesz példát, mint a CX vagy a Xantia, és vitathatatlan stílusjeggyé emeli az üléseket, melyek hatását a márka legújabb modelljeinek (pl. C4 Cactus) formanyelvéből ismerős díszöltések és grafikus elemek csak még tovább erősítik.
 Az ülésekkel való első érintkezés is nagyobb élményt nyújt: a vastagabb (+15 mm) szivacsrétegtől még puhábbnak és stabilabbnak érezzük őket.
 A hosszú utakon fontos dinamikus komfortról egy speciálisan strukturált, vastagabb felületi szivacsréteg és az első ülésekben alkalmazott nagy sűrűségű belső mag gondoskodik. Az újfajta habszivacs hosszú távon is optimális kényelmet nyújt, sokórányi vezetés után sem süpped be, és több év múltán sem öregszik el.
 A kényelmes testtartást szolgálják a széles, jól tartó ülőlapok és háttámlák, az állítható magasságú első ülések és a függőleges és vízszintes irányban is állítható első fejtámlák. A vezetőülésen 8 tárolható elektromos beállítás áll rendelkezésre.
Az első ülések az ülésfűtés funkción felül egy továbbfejlesztett többpontos masszázsrendszerrel is rendelkezhetnek, mely működéséhez a háttámlában elhelyezett 8 légpárnát hívja segítségül. Ez tovább növeli az utasok jó közérzetét, akik a stresszesebb helyzetekben is úgy érezhetik, hogy egy valóságos védőburok veszi őket körül. A vezető és az első utas egymástól függetlenül 5 különböző program közül választhat, melyek a deréktáji, hát- és vállmasszázs különböző kombinációit nyújtják.

citroenc5aircross43Egy másik különbség a kínai piacra készült változathoz képest, hogy az új C5 Aircross SUV hátul három önálló – dönthető háttámlával ellátott, sínen csúszó és összecsukható – üléssel rendelkezik, és ennek köszönhetően a szegmens legjobban variálható SUV-ja lett. A különleges kialakítású, speciális párnázattal ellátott ülések amellett, hogy rendkívül kényelmesek, számos más előnnyel is rendelkeznek:

 Az egyforma széles üléseken ugyanolyan kényelmesen utazhat mindhárom hátsó utas, a középen ülőt is beleértve.
 Az ülések helyzetén hosszanti irányban 150 mm-t lehet állítani, attól függően, hogy az utasteret vagy a csomagteret szeretnénk növelni.
 A háttámlák dőlésszöge – 19 és 26,5° között – öt fokozatba állítható.
 Az ülések összecsukásával a két különböző helyzetbe állítható padlónak köszönhetően teljesen sík padlófelület alakítható ki.

Rekordméretű csomagterével (melynek térfogata megtartott hátsó ülések esetén kalaptartó alatt mérve 580–720 l, padlóra hajtott második üléssor esetén tető alatt mérve pedig akár 1630 l) az új C5 Aircross a szegmens legnagyobb csomagtartójával rendelkező SUV-jának számít. A széles (1017 mm) nyílásnak és a szögletes kialakításnak köszönhetően – a csomagtartó hossza 999 m (a hátsó ülések lehajtása esetén 1907 mm), kalaptartó alatti magassága 583 mm – a nagyobb tárgyak elhelyezése sem okozhat gondot. A még könnyebb hozzáférés érdekében a csomagtartó ajtaja elektromosan, lábmozdulattal nyílik: elég egy láblendítés a hátsó lökhárító alá, és már nyílik is az ajtó. A fedélzeti kényelem szempontjából a tárolóhelyek is rendkívül fontosak. Az új C5 Aircross SUV különböző funkciójú, ötletes és praktikus tárolóhelyeket kínál. A középkonzol könyöktámasza alatt egy 1,5 literes palack elhelyezésére alkalmas, nagyméretű hűtött tárolórekesz található, az előtte kialakított nagyméretű tárolóban pedig a nagyobb okostelefonok is vezeték nélkül tölthetők.
citroenc5aircross49A szigetelő réteggel ellátott, dupla vastagságú, rétegelt első ablakok kiváló hangszigetelést biztosítanak. A gördülési és aerodinamikai zajok kiküszöbölésének köszönhetően az utasok a világ zajától távol, valóságos védőburokban érezhetik magukat. A tervezők a motorblokk hangszigetelésére is kiemelt figyelmet fordítottak. Az új C5 Aircross SUV egyebek mellett speciális levegőminőség-érzékelő rendszerrel (Air Quality System) van felszerelve. Az automata légkondicionáló rendszerben egy nagy hatásfokú aktív szenes szűrő található, mely a külső részecskéket szűri, és ezzel kiválóan tisztítja az utastér levegőjét és védi az utasokat a külső szennyeződésektől. Ha az érzékelő szennyezettnek találja a külső levegőt, az AQS rendszer automatikusan igazít az utastéri levegőkeringetés módján. A körben futó ablaksáv hatalmas üvegfelülete mellett az új C5 Aircross SUV egy nagyméretű (1120 mm x 840 mm) panoráma napfénytetővel is rendelkezik. A tető nyitott és zárt állapotában is kivételesen világos, kellemes légkörű utastérben minden utazás különleges élményt tartogat. A napfénytető és a fényviszonyok további szabályozását lehetővé tevő sötétítő a becsípődésgátló funkcióval is ellátott két elektromos vezérlővel egyszerűen működtethető.