Opel GT X Experimental - Merész látomás

by Szélpál Imre

Új koncepció-tanulmánnyal pillant előre a márka izgalmas jövőjébe az Opel. Neve Opel GT X Experimental – egy merész, 4,06 méteres, kompakt, teljesen elektromos SUV, öt ajtóval, kupé-jelleggel és tele innovatív ötletekkel. Miközben megtestesíti az Opel hagyományos értékeit, újakat mutat fel. Már a tavaly novemberben bemutatott PACE! stratégiai terv előre jelezte a karakteresebb márkaprofilt, és a GT X Experimental ennek első kézzel fogható eredménye. A GT X Experimental koncepciós fázisában intenzív folyamatot kezdett el az Opel, hogy képet adjon önmagáról és saját értékeiről. A 156 éves hagyományra visszatekintő márka varrógépek előállításával kezdte, aztán áttért a kerékpárokra, majd a csaknem 120 esztendeje folyamatos autógyártásra – miközben végig arra törekedett, hogy érdekes és fontos innovációkat tegyen mindenkinek elérhetővé.
opelgtxexperimentalAz Opel évtizedeken át követhető irányvonala három szóban foglalható össze: németes, emberközeli és izgalmas. A jövőbe tekintve továbbfejleszti e három értéket: a „New Germanness“ a legjobb német ipari erényekre utal – a kiemelkedő mérnöki tudásra, a megkapó precizitással kidolgozott termékekre, a funkcionalitás, a minőség és a megbízhatóság megalkuvást nem ismerő középpontba helyezésére –, és ezt kapcsolja össze barátságos, a világra nyitott hozzáállással. Az Opel innovatív szellemével inspirált új GT X Experimental a márka gazdag örökségét viszi tovább egy érdekfeszítő jövőbe. A német műszaki tudást, a precizitást és a minőséget kombinálja látnoki innovációkkal – előre jelezve, milyenek lesznek az Opelek a 2020-as évek közepén: merészek, letisztultak, közben hallatlanul szívhez szólók, emberközeliek és vevőközpontúak. Jövőbeli modellvízióinak bemutatásához egy kompakt SUV megjelentetését választotta az Opel (hossza 4063, tengelytávja 2625, szélessége 1830, magassága antennával együtt 1528 mm), hiszen ez ma a legkedveltebb járműjelleg – amelyet még jobban meg akar kedveltetni széles közönséggel.
opelgtxexperimental09A cél érdekében az eddiginél hatékonyabbá kell tenni az ilyen autókat, ezért lett könnyűszerkezetes az Opel GT X Experimental felépítése, kicsi az ökológiai lábnyoma és 17 col a kerékmérete – szemre nagyobbnak tűnik, és jót tesz mind a menetkényelemnek, mint a látványnak. A PACE! terv ígéretének megfelelően, miszerint 2024-ig valamennyi modelljéből kínál elektromos változatot az Opel, a GT X Experimental teljesen elektromos jármű. Energiatárolója egy kompakt, következő generációs 50 kilowattórás lítiumion-akkumulátor, – induktív töltéssel. A GT X Experimental nem irányoz elő teljesen autonóm, azaz önvezető közlekedést. Kínál viszont három teljesen automatikus menetmódot, azaz képes minden tekintetben önállóan mozogni, de szükség esetén reagálnia és beavatkoznia kell tudni a vezetőjének.
opelgtxexperimental10A GT X Experimental kifinomult egyszerűséggel prezentál innovatív technikát. Mark Adams dizájn-alelnök és csapata olyan filozófiát hoztak létre a jellegzetes, németes Opel-dizájn mögé, amely bátor kifejezőerővel ötvözi a letisztultságot. A GT X Experimental valamennyi megszokott funkcióját és szerkezeti elemét újragondolták, mindig a szükségtelen elhagyására törekedve. Ezt nevezik „vizuális tisztogatásnak“. Az Opel GT X Experimental merész arányokat kombinál szépen tagolt, folytonos felületekkel. Karakteres körvonalát erőteljes grafika határozza meg, elválasztva egymástól a jármű alsó és felső tartományát: az alsó rész világosszürke, a felső, a géptetővel, az ablakokkal és a tetővel együtt, szinte fekete éj-kék. Köztük sugárzóan sárga karaktervonal húzódik elölről hátra, amely struktúrát és dinamikát ad a járműnek. A színséma emlékeztet az Opel hagyományos szürke/fekete/sárgájára – friss és modern látványt keltve. Az egymással szemben 90 fokig nyíló ajtóknak köszönhetően akadálytalan, szabad belépéssel fogadja utasait a GT X Experimental. A panoráma-szélvédő/üvegtető egység egészen a hátsó ülésekig nyúlva teszi világossá és tágasabb hatásúvá az utasteret. Az Opel formatervezői abszolút minimumra redukálták a karosszéria „szabásvonalait” a nyitható ajtók és géptető körül.
opelgtxexperimental14Az ajtók felső élét a sárga karaktervonalba rejtették; a hátsóké a csomagtér nyílásával esik egybe. Tudatosan mondtak le hagyományos elemekről, mint az ajtókilincs vagy a külső tükör. Az autó sima külsején mindössze olyan részletek vehetők észre, mint a géptető sárga vonalából kiálló, a visszapillantó tükröt helyettesítő apró kamerák. A „vizuális tisztogatást” takarékosan alkalmazott grafikus részletek egyenlítik ki. A GT X Experimental vezetőoldali küszöbén, a hátsó ajtó alatt, gravírozott háromszögek vannak. Egyikükben kicsiny, hatszögű LED-képernyő mutatja az akkumulátor töltöttségét. A 17 colos kerekek, a felni peremén túlnyúló sötétkék gumiabroncs robusztus szegélyével, a valóságosnál is nagyobbnak tűnnek. A gumik sárga vonala a karosszériáéra rímel. Középen fénydiódák rajzolják ki az Opel-villámot, amely menet közben vízszintesen áll. A jármű SUV-karakterét hangsúlyozza az alsó védőburkolat, stabil kiállást és vagány küllemet adva a GT X Experimentalnek. A GT X Experimentalen első ízben nyilvánul meg a jövőbeli Opel-modellek elöl- és hátulnézetének vezérmotívuma: az „Opel-szélrózsában“ két tengely kereszteződik, középpontban az Opel-villámmal. Ezáltal lesz minden eddiginél centrálisabb jellemző a legendás márkaembléma.
opelgtxexperimental06A függőleges tengelyt a géptető még élesebb és tisztább „vasalt éle” adja, amely a Villám alatt folytatódik. A nappali menetfény jellegzetes szárnygrafikája megmarad a holnap Opeljein is, ez képezi a vízszintes tengelyt. E téma tükröződik vissza a hátulnézeten: a szárnyformájú hátsó lámpák vízszintese keresztezi az Opel-iránytűben a cápauszony-tetőantennától a lökhárító vasalt éléig vezető függőlegest. Az Opel-kompaszéhoz hasonló letisztultsággal rajzolták meg a formatervezők a márka úttörő szellemét és vállalkozó szellemét kifejező Opel-arcot: az „Opel-Vizor“ olyan csúcstechnikájú részleteket keretez be, mint a különböző színeivel a jármű üzemállapotáról informáló LED-Villám, a LED-es mátrix-fényszóró és menetfény, valamint az asszisztensrendszerekhez és autonóm funkciókhoz tartozó kamerák és érzékelők. Mindezek sötét színű plexiüveg alatt vannak. Az elegáns modul a teljes járműfronton végighúzódik, a géptető alatt. Az új, összetéveszthetetlen Opel-Vizor a márka valamennyi modelljét jellemzi majd a 2020-as évek folyamán. Ugyanilyen elvek szerint tervezték meg az Opel GT X Experimental levegős utasterét is.
opelgtxexperimental11Vizuális és digitális tisztogatás volt a jelszó. A panoráma-szélvédő/üvegtető és a folyamatos oldalablakok innovatív környezetet fognak közre. Az egésznek a sarokpontja a műszeregység, a „Pure Panel“, amely modulként imitálja az Opel-Vizort. Egyetlen, széles képernyő üdvözli a vezetőt, jelezve, hogy hamarosan feleslegessé válik a jelenlegi szériaautók megannyi monitora, kapcsolója és gombja. A Pure Panel a legújabb technikával tár a vezető elé fontos információkat, miközben odakint marad mindennemű zavaró optikai inger. Ezt a letisztultságot mutatja a szellőzők átgondolt elhelyezése is: a képernyő mögé rejtve nem zavarják a sima felületet. A Pure Panel ezenkívül megmutatja, hogy miképp teszik könnyebbé az Opel vevőinek életét technikai megoldások: a teljes szélességű képernyő-modul bal és jobb szélén integrált visszapillantó felület az autó oldalából kihajtható kis kamerák képét mutatja. Ugyanilyen egyszerű a kormánykerék, amelynek központi vízszintes tengelye az Opel-Vizort idézi. Ahogy a kerekeken az Opel LED-es villáma, úgy a kormánykerék közepe sem mozdul el forgás közben.
opelgtxexperimental02A csúcstechnikájú dizájn folytatódik az egész utastérben. A négy ülés lebegni tűnik, a fejtámlák alól kivehető hangszórókkal a kocsin kívül is lehet zenét hallgatni. Grafikus részletek emelik ki a cicomátlan jelleget, például a háromszög-motívum éppúgy megjelenik az ülések vállmagasságában, mint a gáz- és a fékpedálon. Az GT X Experimental neve világosan utal az Opel első, iránymutató koncepciójárművére, az 1965-ös Experimental GT-re, arra az elérhető kupéra, amely az európai autógyártók első dizájntanulmányából lett sorozatgyártmány. Toldatként az „X“ utal az Opelnek arra a tervére, hogy erősebben pozícionálja magát a SUV-piacon: 2021-ben ilyen lesz az eladott Opelek 40 százaléka.

Pin It