Mercedes-Benz EQC - Elérkezett az idő

by Mészáros Gergely

A két villanymotor által hajtott, egy töltéssel több, mint 450 kilométer megtételére képes EQC szabadidő-autó egy új mobilitási korszak kezdetét jelzi a Daimler konszernnél.

A Mercedes-Benz 2016-ban, a Párizsi Autókiállításon mutatta be először az új elektromobilitási termék- és technológiai márkáját, az EQ-t. A név az „Electric Intelligence” fogalomból, illetve a német márka „Emotion and Intelligence” szlogen által összefogott értékekből származik. Ugyanakkor az EQ nem elégszik meg a Mercedes-Benz eddigi érdemeivel, hanem olyan új – a villamosításhoz is kapcsolódó – többlettartalmat nyújt, mely – amellett, hogy nem elérhető a hagyományos járművekhez - a lehető legegyszerűbbé teszi az elektromobilitás világát az ügyfelek számára.
Szóval, az EQ a Mercedes-Benz jövője, az EQC szabadidő-autó pedig az első lépés ebbe az új világba. Méghozzá nem is kicsi, az izmos arányokkal rendelkező „crossover SUV” 4761 milliméter hosszú, 1884 milliméter széles és 1624 milliméter magas, tengelytávja pedig 2873 milliméter. (Vagyis a tengelytávja megegyezik a tradicionális hajtásláncú GLC-ével, viszont az arányai eltérnek tőle.) Dizájnját tekintve az EQC ügyesen keveri a szokásos Mercedes-Benz stíluselemeket a következő generációkat és EQ modelleket jellemző formajegyekkel, a stuttgarti óriás „Progressive Luxury” fantázianévvel illette a tervezési elvet. A csillagos szabadidő-autó talán legfeltűnőbb külső részlete a kocsi orrát uraló fekte panel, mely a „hűtőmaszkot” és a MULTIBEAM LED-es fényszórókat is körülöleli. További érdekessége, hogy a mérnökök optikai szálakat építettek a felső részébe, így a fáklyafényes nappali lámpával együtt megszakítatlan, vízszintes fénysávval világít a sötétben.

A külsőhöz hasonlóan magas minőségi színvonalat nyújtó, egy csipetnyit avantgárd hangulatú utastér szintén jól passzol az EQC modern műszaki tartalmához, amihez az olyan apróságok is hozzájárulnak, mint a bordázott szélű műszerfal. Ez utóbbi egyébként erősen pilóta-központú, gyakorlatilag az összes fontos kezelőszerve a keze ügyébe esik. Egyúttal az MBUX multimédiás rendszer számos EQ specifikus funkcióval és szolgáltatással rendelkezik, ilyen például a töltés állapotának vagy az energiaáramlás aktuális stádiumának megjelenítése. Természetesen a navigációt, valamint a vezetési módokat is az EQ filozófiához optimalizálták, emellett akár a „Mercedes me” applikáció segítségével is beállíthatjuk előre az indításkor kívánt utastéri hőmérsékletet.
mercedesbenzeqc25A lényeg azonban az EQC esetében nem is látható, hiszen a jövőbe mutató hajtáslánc a lemezek alatt rejtőzik. A Mercedes-Benz az első és a hátsó tengelyre is épített egy-egy elektromos motort, ám az összkerék-hajtást biztosító egységeket – az áramfogyasztás csökkentése és a dinamizmus növelése érdekében – különféleképpen konfigurálták. Vagyis az elülső dolgozik az alacsony és a közepes terhelési tartományban – a lehető legjobb hatékonyság érdekében. A hátsó akkor lép be, mikor nagyobb dinamikára van szükség, a két aggregát együttes csúcsteljesítménye 300 kW (408 lóerő), csúcsnyomatéka pedig 765 Nm. Ennek köszönhetően az EQC 5,1 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebességét pedig 180 km/h-nál korlátozza az elektronika. A 650 kilogrammot nyomó, 80 kWh-s lítium-ion akkumulátor 450 kilométernél is hosszabb hatótávot garantál (NEDC ciklus szerint), miközben a károsanyag-kibocsátás nulla. Ráadásul mivel az utastér alatt, alacsonyan helyezkedik el, a csomagtartó kapacitása – felszereltségtől függően – körülbelül 500 liter. Visszatérve a hatótávhoz, ötféle – Comfort, Eco, Max Range, Sport és Individual - vezetési program igyekszik beosztani az akkumulátorban rejlő energiamennyiséget, nyilván az ECO és a MAX RANGE üzemmód a leghatékonyabb közülük. Ráadásul még egy – a navigációval is összedolgozó - ECO Assist rendszer is segít a sofőrnek abban, hogy minél messzebb jusson. A szabályozható rekuperációnak hála, a Mercedes-Benz EQC – a Nissan LEAF-hez és az BMW i3-hoz hasonlóan – egyetlen pedállal is „irányítható”.

Az autó töltése többféle módon is megoldható, az alapfelszereltségként biztosított, 7,4 kW-os teljesítményű vízhűtéses fedélzeti töltő ugyanis otthoni és nyilvános állomásokon történő váltóáram-felvételt is lehető tesz. Normál konnektorról azért elég lassú a tankolás, mintegy 11 óráig tart, a Mercedes-Benz Wallboxa viszont harmadolja ezt. A 110 kW-os utcai töltő azonban még ennél is kevesebb időt igényel: ennek használatával 40 perc alatt 10 százalékról 80 százalékra tölthetjük az akkumulátort.
mercedesbenzeqc06Nem mellesleg az EQC a Mercedes-Benz legmodernebb, utolsó generációs vezetőtámogató asszisztenseivel is fel van vértezve, a Driving Assistance csomag olyan újdonságokat is tartalmaz, mint például az Active Distance Assist DISTRONIC-kal együttműködő prediktív sebességkorrekció.
mercedesbenzeqc13Az EQC sorozatgyártása 2019-ben kezdődik meg Brémában. (Egyidejűleg a kínai Beijing Benz Automotive Co. Ltd. is felkészül a kínai bevezetésre.) Az újdonság hivatalos, pontos áráról egyelőre nincsenek információink, ám az előzetes találgatások szerint 70.000 eurótól vihető majd haza.