Audi e-tron 2018 - "Áram alatt"

by Mészáros Gergely

Az Audi első tisztán elektromos hajtásrendszerű sorozatgyártású modellje egyetlen feltöltéssel több mint 400 kilométert képes megtenni – méghozzá az új WLTP menetciklus szerint. Elektromos összkerék-meghajtásával ráadásul terepen sincs elveszve, tágas utas- és csomagterének hála, családi autónak sem utolsó. Lássuk a medvét!

Az e-tron tehát az Audi első teljesen elektromos meghajtású, kereskedésekben is megvásárolható típusa, természetesen a lehető legvonzóbb, legdivatosabb „SUV-bőrbe” csomagolva. A négykarikás szabadidő-autó nem is kicsi éppenséggel: 4901 milliméter hosszú, 1935 milliméter széles és 1616 milliméter magas, tengelytávja pedig 2938 milliméter.
Dizájnját tekintve sem okoz meglepetést az e-tron: tökéletesen beleillik az Audi jelenlegi formanyelvébe, melyet néhány új, stílusteremtő részletmegoldással fűszerez – átlépve az elektromos korszakba. Például a márka SUV-jaira jellemzően függőleges lamellákkal felosztott, nyolcszögletű Singleframe hűtőrácsa zárt kialakításban és világos Platinaszürke árnyalatban pompázik az autón, illetve az alapkivitelben is LED-technikájú fényszórók által kibocsátott „világítási kép” is egyedi ismertetőjegyként szolgálhat.
További meghatározó komponens a körbefutó vállöv, miközben a fekete betétekkel védett ajtók és küszöbök azt érzékeltetik, hogy hol helyezkedik el az akkumulátor és ezzel a jármű energiaközpontja. Utóbbiak az alsó védőlemezekkel és a kerekek feletti jellegzetes quattro-domborulatokkal kiegészülve a szabadidő-autó vagány, robusztus karakterére hívják fel a figyelmet, hátul pedig hosszú tetőszárny és széles diffúzor hangsúlyozza az e-tron sportos kiállását. Az összesen 12 – köztük az exkluzív Antigua-kék – színben megvásárolható forma éppoly funkcionális, mint amennyire progresszív, végtére is egy elektromos autóról van szó. Mindez talán az extrafelszerelésként rendelhető virtuális külső visszapillantó tükrök technikáján érzékelhető a legjobban: szárnyszerű tartóik végén kisméretű kamera működik, amelyek képe digitálisan feldolgozva a műszerfal és az ajtókárpit átmeneténél elhelyezett, hét col képátlójú, kontrasztos OLED-kijelzőkön jelenik meg. Érdekességük, hogy autópályán, bekanyarodáskor és parkoláskor más-más nézetet mutat a képernyő, amit egyébként a vezető érintéssel is változtathat.

Ezen felül az e-tron olyan high-tech csemegékkel is operál – a légellenállás csökkentése érdekében -, mint például a hűtőlevegő szabályozható beömlése, az első fékekhez vezető hűtőcsatornák, valamint a sebességfüggő adaptív légrugózás (adaptive air suspension). Az intelligens gazdaságosságnövelő műszaki megoldások átgondolt koncepciójának köszönhetően az e-tron a valóságos közlekedési körülményekhez közeli WLTP-menetciklus során 400 kilométer feletti hatótávot ért el. Mindebben a fejlett hőmenedzsmentje is fontos szerepet játszik, amely egyaránt hűti és fűti az utasteret, illetve a nagyfeszültségű akkumulátort, valamint hűti az elektromos gépeket, az elektronikát és a töltőberendezést. A szériafelszereltséghez tartozó hőszivattyú az elektromos komponensek maradékhőjét hasznosítja, így az eredeti veszteségteljesítményből akár három kilowattnyi is a kabin fűtésére, illetve klimatizálására vehető igénybe.
audietron2018aNemcsak takarékos és környezetbarát az Audi e-tron hajtáslánca, hanem kiemelkedő menetteljesítményeivel is felvillanyozza a vezetőjét. Két elektromos motorja 300 kW rendszerteljesítménnyel és akár 660 newtonméter rendszer-forgatónyomatékkal kápráztatja el a pilótát: a nagyméretű SUV álló helyzetből kevesebb, mint hat másodperc alatt teljesíti a 0 - 100 kilométer/órás sprintet, végsebessége pedig 200 kilométer/óra. Lámpától való rajtolásnál különösen impozáns az élmény, mivel a maximális nyomaték már 250 ezredmásodperc alatt a sofőr rendelkezésére áll.
audietron2018bAz aszinkronmotorok jelentős erejét egy egyfokozatú áthajtómű továbbítja a tengelyekre egy differenciálművön keresztül, emellett mindkét elektromos egységet teljesítményszabályozó elektronika egészíti ki. Visszafogott vezetési stílus mellett elsősorban a hátsó gép dolgozik, ráadásként pedig az e-tron „vitorlázó” üzemmódra is képes. Az Audi e-tron emellett innovatív energia-visszatáplálási (rekuperációs) rendszerrel készül, méghozzá kétféle módon nyerhet vissza a mozgási energiájából: amint a vezető elveszi a gázt, a tolóüzemi, valamint – ha a fékpedálra lép – a fékezési rekuperáció révén. Előbbi mértékét a vezető a kormánykerék kapcsolóbillentyűivel három fokozatban állíthatja, míg a legalacsonyabb szinten az e-tron gázelvételre szabadon gördül („vitorlázás”), a legmagasabb fokozatban jól érzékelhetően csökken a kocsi sebessége. A pilóta így pusztán a gázpedál segítségével is lassíthat és gyorsíthat – ez az úgynevezett „egypedál-érzés” (One Pedal Feeling).
audietron2018rMindezen túl a négykarikás márka immár a quattro összkerékhajtás új, elektromos generációját alkalmazza az e-tronban, mely mindenfajta időjárási körülmények között, illetve talajon optimális vonóerő-átadási képességeket biztosít. A rendszer menetdinamikai szabályzása most első ízben a futómű központi irányítóegységébe integráltan kapott helyet, és enyhén a hátsókerékhajtás javára osztja el a forgatónyomatékot. Ugyanakkor a szériafelszereltséget bővítő Audi drive select segítségével - a pillanatnyi helyzetnek és útviszonyoknak, illetve a személyes igényeknek megfelelően - hétféle menetprofil szerint változtatható meg a SUV alapvető karakterisztikáját. Egyes üzemmódok az adaptív lengéscsillapítókkal működő légrugózást is befolyásolják. A sebesség függvényében akár 76 milliméterrel is csökkenthető, növelhető a karosszéria magassága, ennek lesüllyesztése mindenekelőtt a hosszú túrák során javítja nagyban a légáramlási viszonyokat. „Offroad állásban” viszont a műutaktól távoli közlekedéshez alkalmazkodik az Audi e-tron, 35 milliméterrel növelve meg szabadmagasságát.
audietron2018jTovábbi pozitívum, hogy az első és a hátsó tengely közötti 51:49 arányú tömegeloszlás igen kiegyensúlyozott, a sajátkormányzottsági tulajdonságok pedig semlegesek. Az első és a hátsó kerekeken egyaránt ötkaros felfüggesztést alkalmaztak a tervezők. Az alapkivitelhez tartozó progresszív kormányzás a bekormányzási szög szerint módosítja az áttételét, rásegítésének mértéke pedig a tempó függvényében alakul.
audietron2018pMost viszont már következzen a lényeg, az e-tron akkumulátorblokkjának jellemzői. Az összesen 2,28 méter hosszú, 1,63 méter széles és 0,34 méter magas, mintegy 700 kilogrammot nyomó, egyenként nagyjából egy cipősdoboz méretű, s összesen 36 cellamodulból álló egység névleges feszültsége 396 V és 95 kWh energiát tárolhat. Az európai Kombinált Töltési Rendszer (Combined Charging System; CCS) gyorstöltőin már kevesebb, mint fél óra alatt feltankolható az e-tron, a lítiumion-akkumulátor igényes hőmenedzsmentje ugyanis 150 kW teljesítménnyel is lehetővé teszi a töltést. 2018 végére az Ionity hálózatában már csaknem 200 ilyen „kút” (High Power Charging; HPC) áll rendelkezésre Európa-szerte, egyenként akár hat töltőponttal, 2020-ig pedig már 400 darab szerepel a tervekben az autópályák és a főközlekedési útvonalak mentén, nagyjából 120 kilométerre egymástól. A Volkswagen-csoport Audi és Porsche márkáival, valamint a BMW Group, a Daimler AG és a Ford Motor Company közösen szorgalmazza a HPC-hálózat kiépítését, de e vegyesvállalat keretein kívül is számos további kompatibilis HPC-pont létesül Európában. Emellett váltakozóáramú állomásokon is tölthető a SUV az utazások során, alapesetben akár 11, extraként pedig egy második egyenirányítóval 22 kW teljesítménnyel. Sőt, az otthoni garázsban töltésére is különböző lehetőségek állnak rendelkezésre.
audietron2018szAz Audi e-tron tágas és levegős utastere a színvonalas menetteljesítmények, az intelligencia és a könnyedség jegyében született, s minden felszereltségi szintjén gondosan összeválogatott anyagokkal, színekkel és dekorbetétekkel kényeztet. A cockpit azonban elsősorban a vezetőre összpontosít, ahogyan az MMI touch response rendszer két képernyője is feléje fordul.
audietron2018qAz e-tron a praktikum terén is jeleskedik, többek között 660 liternyi csomagtérrel szolgál. Ebből ugyan 60 liternyi a motorházfedél alatt rejtőzik, ide helyezhető el a szerszámkészlet és a mobil töltőkábel. Térkínálata mellett az e-tron kényelmi és biztonsági felszereltsége is a négykarikás márka felsőkategóriás modelljeit idézi. Legyen éppen szó parkolásról, városi közlekedésről vagy hosszú túrákról, az Audi számos menethelyzetben tehermentesítheti vezetőjét. A „Túra” csomag központi technikája, az adaptív menetasszisztens a teljes sebességtartományban kényelmesen elvégzi a jármű hossz- és keresztirányú vezetését, gyorsításkor, fékezéskor, a kívánt sebesség és követési távolság tartásakor, illetve a közlekedési torlódásokban egyaránt hatékonyan segíti a sofőrt. A rendszer az útburkolati jeleket, az út szélének építményeit, valamint a környező forgalmi sávokban és az autó előtt haladó járműveket is felismeri, további előnyként pedig az útszűkületekben az érvényes sebességkorlátozás figyelembevételével automatikusan a környező forgalomhoz illeszti a kocsi tempóját.
audietron2018gyRöviden összefoglalva: a felső osztályban harcoló SUV-modell egyaránt száz százalékban elektromos és sportos, miközben kiváló mindennapos használhatóság jellemzi.