Suzuki Vitara 2018 - Itt mutatta meg magát először!

by Buday Dénes

A 2018-ban 30. születésnapját ünneplő Vitara-sorozat 1988-ban indult útjára a kompakt szabadidő-autó kategória úttörőjeként, és elegáns kialakításával, könnyű manőverezhetőségével, kényelmes vezetési élményével, valamint terepen nyújtott, sokoldalú teljesítményével a mai napig töretlen népszerűségnek örvend. 

A jelenlegi, negyedik generációs Vitarát 2015-ben mutatták be, válaszul a kisebb karosszériával rendelkező gépkocsik iránti megnövekedett piaci igényekre. 2018-ban, a Vitara még kifinomultabb megjelenéssel és még fejlettebb biztonsági funkciókkal ünnepli a 30. születésnapját.
A Vitara öt részre osztott elülső hűtőrácsa függőleges krómozott elemeket kapott, melyek már a Vitara iV4 koncepcióján és a Vitara-S különösen sportos kiadású modell esetében is nagyon népszerű volt. Az alsó hűtőrács krómozott elemei tovább hangsúlyozzák a jármű ízléses formavilágát. A LED-es nappali menetfény továbbra sem a lámpában, hanem külön, a lökhárítóban kapott helyet. Igazi újdonság a hátsó kombinált lámpák hármas LED-sora, ami valóban modern a Vitara fara. A minőséget, magabiztosságot sugárzó dizájnhoz az áttervezett hátsó védőlemez is hozzájárul. A külső színválaszték két árnyalattal bővült: a sportosan élénk napszél-sárgával és a jóval elegánsabb, visszafogottabb márványkékkel.
A belső tér formavilága nem változott meg alapvetően, továbbra is tágas és kényelmes, ugyanakkor minőségi és stílusbeli fejlesztéseket hajtottak végre. A megújulás egyik leglátványosabb eleme az analóg műszerek közötti új, 4,2 hüvelykes, színes LCD-kijelző, amely a négykerék-hajtású modellek esetében animációval kíséri a lejtmenet vezérlőt, illetve az Allgrip rendszer aktuális üzemmódját is kiírja. Emellett az órákat is átrajzolták, hogy tökéletesen illeszkedjenek az új műszerfalba.

Feltétlen említést érdemelnek még a műszerpult puha felső betétei, melyek jelentősen fokozzák a minőségérzet, s hasonló funkciót töltenek be az ajtók és a középkonzol világosabb színű ezüstös elemei, valamint a műszerfal ezüstös panelje. A mélynyomásos mintákkal díszített hasított bőr üléshuzat ugyancsak hozzájárul a kabin kifinomult, városias kidolgozásához.
suzukivitara2019denes11Az új WLTP normák miatt a régi 1,6 literes négyhengeres benzinmotor kikerült a kínálatból, helyét a Vitara-S népszerű, közvetlen befecskendezéses, 1,4 literes turbómotorja, valamint a szintén közvetlen befecskendezéses, egyliteres turbómotor is vette át, ám utóbbit a bemutató során még nem sikerült kipróbálni. Dízel egység bevetését nem tervezi a Suzuki. Az 1.4 literes turbómotorhoz kapcsolódó hatfokozatú váltó remekül használható, kellemes darab, egyedül a hátramenet kapcsolhatósága lehetne finomabb.
suzukivitara2019denes05Biztonsági technológiák terén is mutat újat a Vitara. A régi radaros fékrásegítőt például egy kétérzékelős fékasszisztens váltotta ki, amely már egy egylencsés kamerát valamint egy lézersugaras radart alkalmaz annak érdekében, hogy időben észlelje a gyalogosokat, és fékezéssel csökkentse az ütközések erejét. Mindemellett a sávelhagyásra figyelmeztető, a sávelhagyás-megelőző és a jelzőtábla-felismerő funkciók is elérhetők a Vitarához. Ezen felül az automataváltós kivitelek immár teljes megállási és újraindulási funkcióval rendelkező adaptív tempomattal szerelhetők fel, továbbá most először holttérfigyelő és a hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető funkció is rendelhető a kompakt szabadidő-autóhoz. Utóbbi legfeljebb 8 km/h hátrameneti sebességnél a parkolóhelyről való kitolatás során vizuális riasztással, valamint hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt az autó oldalai felől közelítő járművekre. A TSR vagyis a jelzőtábla-felismerő pedig az egylencsés kamerával figyeli a közlekedési táblákat, a rendszer érdekessége, hogy ha több jelzés is vonatkozik egy adott útszakaszra, akkor akár hármat is képes megjeleníteni.
suzukivitara2019gyari08A hazai gyártás a megbízhatóság garanciája, így gondolja a Suzuki itthon. Ezért kiterjesztett garanciaprogramot hirdet az újonnan gyártott Vitara 1.0 és 1.4 benzines Boosterjet motorral szerelt modelljeire. A garancia futamideje a gyártói garancia lejártát követő első naptári napon kezdődik és a 10. év utolsó napján, de legfeljebb 200.000 km futásteljesítmény elérésekor ér véget, attól függően, hogy melyik teljesül hamarabb. A Suzuki Boosterjet PRO 3+7 év vagy 200.000 km garancia a jármű minden, gyári fixen beépített mechanikus és elektronikus szerkezeti elemére vonatkozik, úgy mint a motorra, a turbófeltöltős üzemanyagrendszerre, valamint a váltóra és automataváltóra.

Pin It