Porsche 935 2018 - Születésnapi ajándék

by Mészáros Gergely

Hosszan elnyújtott, fehér színű karosszériája és erőteljes kisugárzása miatt mindenki csak Moby Dicknek becézte a Porsche 1978-as Le Mans-i versenyautóját, a 935/78-at. A kaliforniai Laguna Seca Raceway-en megrendezett „Rennsport Reunion” rendezvényen bemutatott vadonatúj 935 versenyautó az ő emléke előtt is tiszteleg.

És ahogy Dr. Frank-Steffen Walliser, a Porsche Motorsport és GT Cars részlegének alelnöke fogalmaz: „A kivételes modell a Porsche Motorsport születésnapi ajándéka a világ összes autókedvelőjének. Mivel az autóra nem vonatkoznak homologizációs előírások, mérnökeinknek és tervezőinknek nem kellett a szokásos szabályokat követniük, vagyis sokkal nagyobb szabadságot élvezhettek a fejlesztés során.”
Persze, Walliser szavai nem azt jelentik - sajnos -, hogy holnap megáll egy Porsche-kamion a házunk előtt, majd szépen lepakolnak róla egy masnival átkötött 935-öst. Közel sem. A Clubsport versenyekre és privát versenypályás bevetésekre szánt gépből ugyanis mindössze 77 példány készül, és a szerencsés ügyfelek egy exkluzív ceremónia során kapják meg legújabb játékszerűket 2019 júniusában. Erről ennyit, nézzük inkább a modern 935-öst!
Miként már fentebb írtuk, a zuffenhauseni újdonság 4,87 méter hosszú és 2,03 méter széles, igencsak látványos karosszériája a legendás Porsche 935/78-ast idézi. Ugyanakkor néhány más, a vállalat motorsport-történelmében felbukkanó hőséről is „koppint”: a külső tükrök a jelenlegi Le Mans-győztes 911 RSR-ről érkeznek, a szabadon álló titán kipufogóvégek pedig az 1968-as Porsche 908-at másolják. A jellegzetes kialakítású stílusjegyek természetesen – az esztétikai szerepükön túl - fontos aerodinamikai feladatot végeznek. Például a Porsche 911 GT3 R ügyfélautón is feltűnő, különleges kerékjárati szellőzők jócskán növelik az első tengely leszorítóerejét, miközben az 1909 milliméter széles és 400 milliméter mély hátsó légterelő szárny tökéletes egyensúlyt teremt velük.

A történelmi referenciák a pilótafülkében is gazdagon megjelennek. A fából készült váltókar-gomb az olyan verseny- és sportautókra emlékeztet, mint a 917, a 909 Bergspyder és a Carrera GT. A karbon kormánykereket és a mögötte található színes kijelzőt a 2019-es modellévű 911 GT3 R-ből örökölte a 935-ös. Eközben az új versenyautó technikája a nagyteljesítményű 911 GT2 RS sportautóból származik. Így a kasztnija legtöbb részét szénszálas kompozit (CFRP) alkatrészek helyettesítik vagy egészítik ki, az utasok biztonságára pedig masszív bukórács, valamint hatpontos biztonsági övvel felszerelt verseny kagylóülések vigyáznak.
porsche935 2018dS a lényeg: az új 935 szívét egy modern, 700 lóerős, 3,8 literes, hathengeres, biturbó boxermotor adja, amely nagyban megegyezik az utcai 911 GT2 RS-ben található nagyteljesítményű egységgel. A hatalmas teljesítményt merev tartóbakokkal rendelkező hétfokozatú Porsche Doppelkupplung (PDK) automataváltó továbbítja a hátsó kerekek felé, melynek működését a pilóta a 911-es utcai GT változataihoz hasonlóan a kormány mögött elhelyezett fülekkel is vezérelheti. Az első tengely hatdugattyús, alumínium, monoblokk verseny féknyergei a belső hűtésű, 380 milliméter átmérőjű tárcsákkal lenyűgöző fékerőről gondoskodnak. Hátul négydugattyús nyergeket és 355 mm-es tárcsákat találunk. Emellett az 1.380 kilogrammos 935 is rendelkezik PSM (Porsche Stability Management) menetstabilizálóval, valamint blokkolásgátlóval (ABS). Ezeket a vezető belülről az igényei szerint állíthatja, vagy akár ki is kapcsolhatja.
porsche935 2018hVégül, de nem utolsósorban következzen az ára: az új 935 701.948 eurótól rendelhető. Nem tudja valaki, maradt még szabad példány?!

Pin It