Hyundai i30 Fastback N - Rómától Párizsig 8:18 perc alatt

by Mészáros Gergely

Róma-Párizs 8 perc 18 másodperc alatt még repülővel is szép eredmény lenne. A Hyundai i30 Fastback N azonban nem ismeri a lehetetlent, s megcsinálta... igaz, hogy van egy kis csavar a történetben. 

Senki ne próbálja a Hyundai i30 Fastback N világrekordját megismételni! Róma-Párizs 8:18 perc alatt – az nagyon durva, még akkor is, ha Thierry Neuville vagy Gabriele Tarquini ült a volán mögött. Ja, hogy ez nem is az a Párizs és Róma?! Rögtön jönnek a részletek!
A Hyundai már megint másképp – a hagyományostól eltérően – gondolkodott. Csavart egyet a történeten, a két pilóta ugyan tényleg a dél-koreai újdonság határait feszegette, de nem az olasz és a francia főváros, hanem két azonos nevű nyugat-dániai település közötti kanyargós úton versenyezve. Valami bűzlik Dániában!
A vadonatúj i30 Fastback N a Hyundai második nagyteljesítményű modellje Európában – az i30 N ötajtós változatát követve. Utóbbi soha nem látott sikereket ért el: 2018 első felében majdnem 3000 darab talált gazdára Európában, jóval meghaladva a kezdeti értékesítési várakozásokat. (A száz First Edition 48 óra alatt fogyott el Németországban.)
Nem véletlen, hogy a vadonatúj – hasonló terveket szövögető – i30 Fastback N több dizájnelemet is átvett a ferdehátú testvérétől, aminek eredményeként az „ő” karosszériáján is megjelent a dinamikus megjelenést sugalló N hűtőrács és első lökhárító, valamint az egyedi hátsó lökhárító, amelyek alatt végigfut az autó jellegét hangsúlyozó vörös díszléc. A leültetett kasztni feketére fújt oldalsó küszöbjei tovább hangsúlyozzák az autó dinamizmusát, s a dupla kipufogóvégnek és a csomagtérfedelet záró légterelőnek is azonos szerepe van.

Letisztult és kifinomult utasterének egyik központi eleme az exkluzív N kormánykerék, amelyet jellegzetes vörös színű N varrással láttak el. A hangsúlyosan sportos piros díszöltések a beltér több elemén is megjelennek, így például a váltógombon és az üléseken is. Ez azonban nem veszélyezteti a mindennapi használhatóságot: a kabin tágas, a csomagtartó maradt 450 literes, és akár bővíthető is.
hyundaii30fastbackn26Emellett az i30 Fastback N horizontális kiosztású műszeregysége kétfajta infotainment rendszerrel is elérhető: egy 8 colos kapacitív, érintőképernyős LCD-vel, integrált dinamikus tolatókamerával, és Bluetooth kapcsolódási lehetőséggel ellátott Display audiorendszerrel vagy egy szintén8 colos, kapacitív érintőképernyővel, s a LIVE szolgáltatásokra érvényes hétéves ingyenes előfizetéssel ellátott navigációs rendszerrel. Mindkettő esetében biztosított az Apple CarPlay és az Android Auto támogatás, amely lehetővé teszi az utasok számára, hogy csatlakoztassák okostelefonjaikat az autóhoz és a zenehallgatási-, telefonálási- vagy navigációs funkciókat a képernyőn kezeljék. Ráadásul egy speciális „N-mód” képernyőmenüt is kínál – a motor, a fordulatszám-illesztés, a kipufogóhang és a Performance csomag beállításainak testreszabásához.

A vásárlók egyébként a 2.0 literes, turbófeltöltős erőmű kétféle teljesítményszintű kiadása közül választhatnak. Az „alap” erőforrás 250 lóerős, míg a Performance csomag részeként szállított egység maximális teljesítménye 275 lóerő. Mindegyik 353 Nm-nyi csúcsnyomatékot garantál a pilótának, ám ez a túltöltési (overboost) funkcióval egészen 378 Nm-ig növelhető. A 250 lovas aggregát 6,4 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, a 25 lóerővel bikább motor ugyanezt 3 tized másodperccel kevesebb idő alatt letudja. Végsebességük egyaránt 250 km/h. Továbbá az i30 Fastback N az N Grin rendszerrel is fel van szerelve, melynek segítségével a pilóta öt különböző vezetési mód közül választhat. A volánon található gombokkal aktiválható az Eco, Normál, Sport, N és az egyénileg beállítható N Custom üzem – a vezető hangulatától és az útviszonyoktól függően.
hyundaii30fastbackn01Természetesen a biztonság érdekében az i30 Fastback N a Hyundai SmartSense aktív biztonsági- és vezetéstámogató technológiáival is rendelkezik. Többek között alapfelszereltség az elülső ütközésre figyelmeztető rendszer, az éberségfigyelő, az aktív sávtartó asszisztens, a távolsági fényszóróasszisztens és az intelligens sebességhatároló.
hyundaii30fastbackn18A Hyundai N modellpalettáját az autósport ihlette, és a vállalat FIA Rally Világbajnokságban (WRC) és Túraautó-világbajnokságban (TCR) történő sikeres szereplésének eredményeként született meg Namyang városában. Az i30 Fastback N a 2018-as Párizsi Autószalonon tartja a világpremierjét a jövő héten.

Pin It