BMW 3-as sorozat 2019 (G20) - Esszencia

by Mészáros Gergely

Dinamikus kiállásával és agilis vezethetőségével a BMW 3-as limuzin már több mint negyven éve jelent egyet a prémium középkategória sportos vezetési élményével. A legújabb nemzedék ismét középpontba helyezi a sportos menettulajdonságokat, de a prémium minőség és az innováció tekintetében is tovább emeli a tétet. Következnek a részletek.

A 3-as limuzin nem csupán a kategóriájának egyik abszolút meghatározó képviselője, hanem a BMW márka hevesen lüktető szíve is egyben. Erőteljes karakterével, pezsgő menetteljesítményeivel, példaértékű hatékonyságával és innovatív felszereltségi opcióival tökéletesen egyesíti és demonstrálja a BMW legfőbb értékeit. A hetedik generáció esetében sincs ez másképp!
Az új 3-as limuzin formanyelve – ahogy azt már megszokhattuk – modern és lendületes, ugyanakkor nem rugaszkodott el a tradícióktól. Karosszériája például megtartotta a jellegzetes arányait, miközben minden külső paraméterében lekörözi az elődjét. 85 milliméterrel hosszabb, 16 milliméterrel szélesebb és 1 milliméterrel magasabb a kifutó modellnél, tengelytávolságát pedig 41, nyomtávját elöl 43, hátul 21 milliméterrel toldották meg a mérnökök. Mindez nem csupán a tengelyek közötti egyenlő terhelés-elosztást javítja, hanem a kocsi agilitását is fokozza.
Természetesen az új 3-as limuzin frontrészét a nagyméretű, vese alakú hűtőrács-pár és a belőlük induló első fényszórók uralják. Utóbbiakat az első lökhárító látványos bemetszése díszíti, amely lendületes ívben töri meg a legendás ikergyűrű-motívumra emlékeztető nappali menetfényeket. Alapra egyébként teljes LED-technológiás egységek járnak, ám opcióként elvakítás-mentes BMW Laserlight lézerfény-technológiával felszerelt adaptív fényszórók is rendelhetők. Oldalnézetből a szépen ívelt karaktervonal-páros és a lendületes küszöbtoldatok határozzák meg a 3-as megjelenését, az ablaksáv kilépő-éleként megrajzolt, legendás Hofmeister kink stílusjegy pedig ezúttal mélyen a C-oszlopba nyúlik. Hátulról a vízszintesen elnyújtott egyenesek és a LED-es hátsó lámpatestek enyhén sötétített, keskeny kialakítása nyomatékosítja az újdonság egyszerre széles és erőtől duzzadó kisugárzását.

Az utastérben is folytatódik a precíz felületelrendezési alapelv. A belső elemek kialakítása is a tágasságot domborítja ki, eközben a műszerfal vonalvezetése a vezetőre összpontosít. A központi kijelző és a műszeregység harmóniája, a magasra húzott középkonzol, valamint a könnyed ajtókárpitok egységes dizájnja nyugalmat árasztó, komfortos atmoszférát teremt, némi sportos fűszerezéssel megspékelve. A tervezők a műszerfal közepébe ágyazott kijelzőket, a légkondicionáló berendezés vezérlőgombjait és a szellőzőrostélyokat élésen elválasztva, mégis egyedi összhangban rajzolták meg; a fényszóró- és hangulatvilágítási funkciók vezérlőpanelje pedig a bőrözött sportkormány mellett kapott helyet. Az erőforrást életre keltő Start / Stop gomb a vadonatúj kialakítású középkonzolra költözött, ahol a manuális váltó karja vagy az automataváltó karja, az iDrive operációs rendszer vezérlőtárcsája, a Driving Experience Control vezetési élménykapcsoló gombjai és az elektromechanikus rögzítőfék is található.
bmw3seriesg20msport16Emellett számos innovatív opció is elérhető a 3-as limuzinhoz. A vásárlók rögtön négy különböző, előre összeállított felszereltségi csomag közül választhatnak, ezek az Advantage, a Sport Line, a Luxury Line és az M Sport szintek. Az exkluzivitást akár Vernasca vagy BMW Individual Merino bőrkárpit, Sensatec bevonatú vagy bőrözött BMW Individual műszerfal, háromzónás automata légkondicionáló, kiegészítő fűtőberendezés, valamint vezeték nélküli okostelefon-töltés növelheti. Ugyancsak kérhető panoráma üvegtető és kivételes akusztikai élményt nyújtó Harman Kardon zenerendszer.
bmw3innovacioA BMW központi operációs rendszerének legújabb, 7.0 verziója a vezető preferenciái szerint működő fejlett, digitális funkciók rendkívül széles tárházát kínálja. Például az extraként megrendelhető BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés a teljes mértékben digitális, 12,3” képernyő-átmérőjű műszeregység és a 10,25” méretű, színes központi kijelző párosával a megjelenített tartalmakat szisztematikusan elrendezve, személyre szabható grafikákkal jeleníti meg. A különböző funkciók BMW Gesztusvezérléssel és hangvezérléssel is aktiválhatók.
bmw3seriesg20msport17A bajor márka az új 3-as limuzinban tartja a BMW Intelligens Személyi Asszisztens (BMW Intelligent Personal Assistant) világpremierjét, amely az autóban egy önmagát fejlesztő, digitális személyiséggé érő mesterséges intelligencia képében válaszol a „Helló BMW!” („Hey BMW”) kezdetű mondatokra. A technológia egyik legkülönlegesebb funkciója, hogy a pilóta akár nevet is adhat a digitális személyiségnek (elnevezheti például Charlie-nak vagy Joy-nak), amely így sokkal egyedibb karakterré, az utasokkal kialakított kapcsolata pedig még személyesebbé válik. Egyúttal egy digitális BMW-szakértő is helyet foglal az autóban, „aki” mindenféle műszaki funkciót ismer („Hogyan működik a távolságifény-asszisztens?”), minden pillanatban aktuális státuszinformációkkal szolgál („Rendben van az olajszint?”) és bármilyen válaszra kimerítő választ ad („Milyen figyelmeztető üzeneteket kaptam?”). Sőt, az ideális navigátor szerepét is betölti.
bmw3seriesg20msport18Az utastér helykínálata szintén első osztályú, minden korábbinál bőségesebb a lábtér, illetve a vállaknak és könyököknek is több hely jut. A 3-as limuzin csomagtartója 480 literes, ráadásul a 40:20:40 arányban osztott hátsó üléssor segítségével könnyedén bővíthető. Opció a csomagtérajtó automatikus, kéz nélküli működtetése, illetve az elektromosan kitolható és behúzható vonóhorog.
bmw3seriesg20msport03Az új BMW 3-as limuzin öt csúcstechnológiás, rendkívül hatékony erőforrással kezdi meg pályafutását. A paletta egy pár négyhengeres benzinmotorból és három dízelüzemű erőforrásból áll. A BMW 320i orrában egy 135 kW / 184 lóerő maximális teljesítményre képes benzinmotor dolgozik, ugyanakkor a 330i motorházteteje alatt a tömegtermelésben kínált BMW modellek eddigi legerősebb négyhengeres erőforrása ünnepli premierjét. A 190 kW / 258 lóerő maximális teljesítményéhez 5,8 – 6,1 literes átlagfogyasztás és kilométerenkénti 132 – 139 gramm károsanyag-kibocsátás társul. Dízelfronton két négyhengeres és egy hathengeres egység teljesít szolgálatot. Előbbiek a BMW 318d esetében 110 kW / 150 lóerőt, illetve a BMW 320d esetében 140 kW / 190 lóerős maximális teljesítményt adnak le. A BMW 330d meghajtásáról gondoskodó, soros hathengeres dízelmotor pedig 195 kW / 265 lóerő maximális teljesítményre képes. Nyilvánvalóan az újdonság BMW xDrive intelligens összkerékhajtás is kapható lesz: a BMW 320d xDrive modell képében.
bmw3seriesg20sportline03Mindezen túl a 3-as limuzin súlypontja az elődmodelléhez képest mintegy 10 milliméterrel lejjebb került, az első és a hátsó tengely közötti terhelés tökéletes egyensúlyban, 50:50 arányban oszlik el, a jármű saját tömege pedig a hasonló hajtáslánccal és felszereltségi csomaggal felvértezett felmenőhöz viszonyítva 55 kilogrammal csökkent. Ráadásként a szélesebb nyomtávok az agilitására és mérnökien precíz kormányozhatóságára is jótékony hatást gyakorolnak, míg a kerekek nagyobb dőlésszöge minden korábbinál intenzívebb keresztirányú gyorsulást tesz lehetővé. A német gyártó most először építi be sorozatgyártású BMW-be a rugóút-szinkronizált aktív lengéscsillapítókat, amelyek haladás közben mindvégig figyelik az adott kerék spirálrugójának aktuális rugóútját, és eszerint hangolják át karakterisztikájukat. Az extrafelszereltség részeként BMW M sport futómű is vásárolható hozzá. Utóbbi kizárólag változó áttételű sportkormánnyal együtt lesz elérhető, amely a sebességfüggő Servotronic kormányrásegítés mellett változó kormányműáttételt is biztosít. A BMW 330i és a BMW 330d páros dinamikus vezethetőségét az opcionális BMW M sport differenciálmű is fokozza - a BMW M sport futóművel és az adaptív M futóművel összedolgozva.
bmw3seriesg20msport04Végül, de nem utolsósorban az új 3-as limuzin egy sor kifinomult, jövőbe mutató vezetést támogató rendszerrel hozza közelebb a nagymértékben automatizált járművezetés korszakát. Többek között alap a jármű környezetében közlekedő kerékpárosok mozgását is figyelő, automata fékező funkcióval dolgozó, ütközésre és gyalogosokra figyelmeztető rendszer (Collision and Pedestrian Warning with City Braking). Mindemellett extraként a Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control with Stop & Go), valamint a sávelhagyásra figyelmeztető (Lane Departure Warning), a sávváltásra figyelmeztető rendszerrel (Lane Change Warning), a hátsó ütközésvédelemmel (Rear Collision Prevention) és a keresztirányú forgalomra figyelmeztető segéddel (Crossing Traffic Warning) felszerelt Driving Assistant csomag. A Driving Assistant Professional csomag részét jelentő kormányzó- és sávtartó asszisztens még a legkeskenyebb sávokban is segít a vezetőnek a kormányzásban, illetve együttműködik az oldalirányú ütközést megelőző rendszerrel és kikerülési segédlettel együttműködő sávtartó asszisztenssel (Lane Keeping Assistant with Side Collision Protection and Evasion Aid).
bmw3seriesg20sportline05A bajor sportlimuzin október 4-14. között, a 2018-as Párizsi Autószalonon mutatja meg először magát a nagyközönségnek, majd a sorozatgyártásban kínált első példányok 2019. március 9-én gurulnak ki az utakra.

Pin It