FIAT 500X 2019 - 88 mph alatt

by Mészáros Gergely

Nem tudom, mi lett volna ha... mindenesetre mi nem kockáztattunk, és inkább 88 mph alatt maradtunk, így nem okoztunk visszafordíthatatlan anomáliákat a tér-idő kontinuumban, s még a jogsinkba sem írtak bele büntetőpontokat. Mindez a FIAT 500X magyarországi premierén történt velünk, 2018.10.08-án.

Habár a FIAT 500X nem a DeLorean utódja (ami valószínűleg a vásárlók számára jobb is), azért a 88 mph-t simán meg tudta volna futni – mindenféle spéci trükk és urán nélkül -, ha egy kicsit noszogatjuk. Még a kipróbált, 1 literes, háromhengeres turbófeltöltéses erőforrással is, amely a FireFly-család legkisebb és leggyengébb tagja.
88 mph, vagyis 141 km/h. Nem nagy cucc! Egy 120 lóerőt és 190 Nm-t mozgósító, turbós egységnek nem okozhat gondot. És nem is okozott, a teljesen alumínium-ötvözetből készült, hengerenként 330 cm3-es motor vidáman mozgatja a 4,2 méter hosszú, kompakt szabadidő-autót. Az alapjárathoz közeli tartományban mondjuk nem annyira lelkes a MultiAir III technológiát is felvonultató aggregát, de aztán, amikor a kis tehetetlenségű turbófeltöltő beindul (1500-as, 1750-es fordulatszámnál), akkor nincs megállás. Vidáman pörög, a lendületes gyorsulást pedig finoman zümmögő, nosztalgiát ébresztő Wartburg-orgánum kíséri. Nem vészes, különösen, hogy egyenletes sebesség mellett teljesen elhalkul. Úgyhogy a hatfokozatú, kis erővel kapcsolható váltóval könnyű kiaknázni az új fejlesztésű erőmű képességeit, mely ha kell, élénk és dinamikus, máskor meg csendben, finoman teszi a dolgát. Egyedül a fogyasztását nem tudtuk próbára tenni a rövid tesztúton, ám a gyár – a korábbinál - 20 százalékkal kisebb üzemanyag-igényt jelez a sajtóanyagban. A jó menetkomforthoz a futómű hangolása is hozzájárul, a FIAT 500X még a kifejezetten rossz minőségű magyarországi utakon sem jön zavarba.
A FireFly-család második tagja egy 1,33 literes, négyhengeres benzines, melynek csúcsteljesítménye 150 lóerő, maximális nyomatéka pedig 270 Nm. Egyébként mindkettő elsőkerék-hajtással párosul, pont úgy, ahogy a régi, megbízható 1.6 E-Torq erőforrás is. Utóbbihoz azonban csak ötfokozatú manuális sebességváltó jár.

Dízelfronton a start-Stop technológiával szerelt MultiJet II motorok teljesítenek szolgálatot, három különböző lökettérfogattal. A 95 lóerős 1.3-as kézi váltóval és elsőkerék-hajtással kombinálható; a 120 lóerős 1.6 MultiJet II turbódízelhez hatfokozatú kézi vagy DCT duplakuplungos sebességváltó, valamint elsőkerék-hajtás társítható, míg a 150 lóerős 2.0 MultiJet II blokk esetében alapfelszerelés a kilencfokozatú automata és az összkerékhajtás. A fokozott takarékosság érdekében mindegyik megkapta azt az új rendszert, amely egyetlen egységben tömöríti a nitrogén-oxidok (NOx) kibocsátását mérséklő, AdBlue befecskendezéses SCR technológiát, illetve a koromrészecskéket felfogó, azok kibocsátását mérséklő dízel részecskeszűrőt (DPF).
fiat500x2018mobem17A régi-új hajtásláncok mellett finoman áttervezett külsővel és felfrissített belső térrel örvendezteti meg a vásárlóit az új 500X. Legizgalmasabb szexepilje – talán – a szeme, az új full LED-es fényszórók a szintén LED-es nappali menetfénnyel együtt igazán kedves arcot garantálnak az olasz crossovernek. Nem mellesleg tökéletesen összhangban állnak az 500-as modellcsalád többi tagjával, illetve fényerejük 20 százalékkal meghaladja a xenonokét, ezzel is kímélve a szemet. Emellett mind az elegánsabb Urban, mind a vagányabb Cross kivitel új dizájnú lökhárítókat kapott, élesebben elkülönítve egymástól a kétféle karaktert.
fiat500x2019zAz utastér hamisítatlan olasz stílussal csábít, szépen megmunkált anyagokkal és praktikus megoldásokkal kivitelezve. A kényelmesen magas üléspozícióból remekül átlátni a különböző forgalmi szituációkat, a jó fogású kormány mögül pedig ergonomikus – részben analóg, részben digitális (3,5 colos – felárért – színes) kijelzőkből összeálló - műszerfal informálja a vezetőt. A középkonzolon alap a 7 colos Uconnect érintőképernyős kijelző, Apple CarPlay és AndroidAuto támogatással és telefontükrözési funkcióval. A könyöklők puhák, a műszerpult teteje szintén, a rengeteg rekesszel, pohártartóval felvértezett 500X egyértelműen családi, szabadidős programokra termett.
fiat500x2019yEzek közben az 500X innovatív vezetéstámogató rendszerekkel garantálja az utasok biztonságát. Az összes kivitelben a szériafelszereltség része a táblafelismerő, mely észleli a jelzőtáblákat, s az intelligens sebességtartó automatikával összedolgozva egyetlen gombnyomásra az aktuális sebességkorláthoz igazítja az autó tempóját. Szintén alap a sávtartó automatika: ha a sofőr nem indexel, s a jármű kilép a sávból, akkor az 500X a műszerfalon felvillanó riasztással figyelmeztet, valamint a szervokormányra gyakorolt extra nyomatékkal ellensúlyozza a nem kívánt irányváltást. Az opciós tételek között pedig olyan berendezések találhatók, mint a holttér-figyelő, az adaptív tempomat, az automata fékezésre képes ütközésmegelőző, az automatikus távfény és a hátsó keresztirányú forgalomfigyelő. Ezen felül rendelhető még eső- és szürkület-érzékelő, tolatókamera, kulcs nélküli nyitás és indítás, valamint automatikusan sötétedő belső visszapillantó tükör.
fiat500x2018mobem08A három új – Elefántcsont, Italia-kék és Techno-zöld - színben is megvásárolható 500X modellkínálata három kivitelből áll a legfontosabb EMEA térségekben. Az 500X Urban a nagyvárosi kiadás. Az off-road lökhárítókkal és selyemfényű króm díszítőelemekkel büszkélkedő City Cross már kiszabadítja a gazdáját a mindennapi forgalom béklyójából, a csúcsot jelentő 500X Cross pedig havon és földúton is izgalmas kalandokra csábít. Meg egy kis időutazásra, nézzék meg az 500X és Emmett L. Brown főszereplésével készült filmet. Aztán csak vigyázzanak, ki tudja, mi lesz 88 mph felett! (Ami biztos még, hogy az 500X 4.950.000 forinttól hazavihető.)