Toyota C-HR 2016 - Minden, amit a C-HR-ről tudni érdemes

Az új C-HR (teljes nevén Coupé High Rider) a Toyota modellkínálatából éppúgy kitűnik, mint a kompakt szabadidőjárművek szegmenséből: az újdonság a japán márka azon elhatározását testesíti meg, hogy nagyobb kreatív és mérnöki szabadság révén izgalmasabb formájú és fokozott vezetési élményt kínáló autó szülessen. Ráadásul a szemkápráztató megjelenés mellé modern – köztük hybrid - hajtásláncok társulnak. Következzen minden, amit a C-HR-ről tudni érdemes.

toyotachr2016gA C-HR-rel a Toyota egy olyan egyértelműen behatárolható ügyfélcsoportot szólít meg, melynek tagjai elsősorban érzelmi alapon döntenek, egyedi karakterre vágynak, s elsőként szeretnék megtapasztalni az új élményeket. Vagyis a C-HR elsősorban ezekre az elvárásokra összpontosít, fejlesztése során a stílus és a minőség volt az elsődleges szempont, ugyanakkor jól rávilágít a TNGA-ban, azaz a Toyota új globális platformjában rejlő lehetőségekre is.
Ennek megfelelően a Toyota C-HR jellegzetes külseje friss dinamikával és érzékiséggel gazdagítja a crossoverek osztályát, jól elegyítve a légies, kupészerű designjegyeket a szabadidőautók erőteljes alapjaival. A szögletes felületek és lendületes ívek rafinált elegyével megrajzolt karosszéria orrkialakítása a Toyota 'Under Priority' és 'Keen Look' formai filozófiáinak evolúcióját testesíti meg: a finom hűtőmaszkot agresszív pillantást garantáló, ám kecses fényszórók veszik körül. Az erőteljesen domborodó első és hátsó sárvédők között végigfutó, sötét küszöbpanelek szintén a C-HR masszív, crossover jellegét erősítik, miközben a C-oszlopba rejtett hátsó kilincs, a hátrafelé erőteljesen szűkülő utastér, valamint a nagyméretű légterelőben zárodó dinamikus tetőív a Toyota kupészerű karakteréhez járul hozzá. A markáns hátsó lámpatestek pedig még egyedibbé teszi a C-HR küllemét. Egyébként a Toyota bátorságát jól mutatja, hogy a 4360 mm hosszú, 1795 mm széles 1555 mm magas (hybrid kivitelben), 2640 mm tengelytávú sorozatgyártású modell említésre méltó hasonlóságot mutat annak a tanulmányautóval, amelyet először 2014-ben, a Párizsi Autószalonon láthattunk.
toyotachr2016bA belső kialakítást a külsőhöz hasonlóan drámai, új „érzéki technilógia” koncepció uralja, ami az ultramodern funkcionalitást az érzékiséggel keveri. Így a C-HR a vezetőközpontú cockpit és a tágas utastér elegyét kínálja.

A pilótát középpontba helyező cockpitben az összes kezelőszerv, valamint az újratervezett, tökéletesített kezelőfelülettel felvértezett, a Toyota 2016-os multimédiás platformját magába fogadó, naprakész online szolgáltatásokat kínáló 8 colos érintőképernyő egyaránt kissé a vezető felé fordul. Így minden funkció közvetlenül kézre áll, ugyanakkor a fontosabb kezelőszerveket az első utas is eléri. Mivel az érintőképernyő nem belesimul a középkonzolba, hanem kiemelkedik annak síkjából, a műszerfal felső részét alacsonyabban vezethettük el, ami még jobb kilátást teremt.
toyota c hr14Az első ülések különleges, kétszintű kialakítása egy kecsesebb, sportosabb felső szakaszból, valamint egy erőteljesebben párnázott, határozott megtámasztást biztosító alsó részből áll, amit a kárpitozás eltérő színvilága, texturája és mintázata is jól hangsúlyoz. A prémium hatásról az ajtópanelre is kifutó tetszetős díszítőelemek, zongoralakk felületek és első osztályú kidolgozás gondoskodik, továbbá a felszereltségi szinteket is a célcsoport igényihez alakították. Ennek megfelelően a Toyota Safety Sense rendszer alapfelszerelés a C-HR minden kivitelénél. Ez olyan elemeket tartalmaz, mint a gyalogosfelismerő funkcióval bővített ütközés előtti biztonsági rendszer, az adaptív tempomat, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer kormánykorrekcióval kiegészítve, az automatikus távolsági világítás és a jelzőtábla-felismerő rendszer. A legmagasabb felszereltségi szinthez pedig fűthető ülések, kulcs nélküli nyitási és indítási rendszer, sötétített ablaküvegek, egyedi kárpitozás (akár szövet/bőrülésekkel), parkolássegítő rendszer (S-IPA), 18 colos könnyűfém keréktárcsák és kétszínű metálfényezés is jár.
toyota c hr20Mindezeken túl az új C-HR kategóriájának egyik legkiválóbb audio élményét kínálja, ha megrendeljük az egyedi kialakítású JBL prémium audiorendszert, amely 8 csatornás, 576 Wattos sztereó erősítőt és kilenc hangszórót (köztük két, frissen szabadalmaztatott JBL hangterelőt (úgynevezett magashang-kürtöt) tartalmaz. A navigációs rendszerrel közösen megrendelhető JBL prémium audiorendszer támogatja a veszteségmentes digitális audiofájlok lejátszását is.
toyotachr2016gyA Toyota C-HR motorkínálata pontosan azt a lendületes, magával ragadóan sportos dinamikát nyújtja, amit az ügyfelek elvárnak tőle. Ez mindennél erőteljesebben érvényesül a kategóriában egyedülálló full hybrid zászlóshajó esetében, a legújabb generációs hybrid hajtáslánc CO2 kibocsátása mindössze 82 g/km, míg az átlagos üzemanyag-fogyasztása 3,6 liter/100 km. 122 lóerő csúcsteljesítményével ugyanakkor nem csupán takarékosabb és könnyebb elődjénél, de sportosabb vezethetőséget is kínál. A belső égésű motort számos részletében újraterveztük, ezáltal termikus hatásfoka eléri a 40 százalékot, az egyéb hybrid rendszerkomponensek tömegét és méretét csökkentettük, azokat a jobb helykihasználás érdekében áthelyeztük, ezzel még alacsonyabb tömegközéppontot biztosítva.
toyotachr2016jA C-HR emellett az eredetileg az Aurisban debütált, új 1,2 literes turbómotorral is elérhető. A 85 kW/116 LE teljesítményű, 185 Nm forgatónyomatékú erőforrás CO2-kibocsátása akár 125 g/km, az átlagos üzemanyag-fogyasztás akár 5,5 l/100 km. Ehhez az egységhez hatfokozatú kézi sebességváltó vagy CVT automata sebességváltó is csatlakozhat. A CVT-vel szerelt kivitelek első- és összkerékhajtással egyaránt rendelhetők. A erőforrások sorát a 2,0 literes, 144 lóerős (107 kW), 188 Nm nyomatékú benzines aggregát zárja, amely kizárólag CVT váltóval rendelhető, és amelyet csak bizonyos piacokon (Ukrajna, Kaukázusi-térség) forgalmaz a Toyota.
toyotachr2016cA Toyota C-HR futóművének tervezését és fejlesztését kiemelt feladatként kezelte Hiroyuki Koba főmérnök, aki maga is lelkes autóvezető. Alacsony tömegközéppontjának és többlengőkaros hátsó felfüggesztésének köszönhetően az új TNGA alapú platform optimális kiindulási pontnak bizonyult ahhoz, hogy a futómű minden paraméterét úgy tervezhessék meg, hogy az közvetlenül, természetes jelleggel reagáljon a vezető utasításaira. Külön említést érdemel a tökéletesen lineáris kormánymű, amely az optimális mértékben korlátozott oldaldőléssel együtt a crossover műfajon belül kiemelkedően precíz vezethetőséggel ruházza fel a Toyota C-HR modellt. Az általában a magas építésű járműveket érintő, fokozott oldaldőlés minimalizálása szintén közvetlen hatással bírt a menetkomfortra.
A Toyota C-HR novemberben érkezett meg a hazai márkakereskedésekbe, s most, január 21-22-én Ön is kipróbálhatja.

 

 CHRnyilt

Pin It